自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

回覆 熊熊老婆 的帖子

係呀只係幾個留言就睇到一個人嘅心地

水晶宮

LekGirl 發表於 21-1-10 21:36
就算唔計攞綜援果個媽媽,其餘兩個媽媽睇落都唔算環境好好,竟然都生三個,其實經濟負擔都好大....:igiveup ...

唔明點解要生咁多

伯爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 21-1-10 21:51
全部都係俾人搞大個肚都唔知有乜好訪問

仲要生幾個,食綜援,應該感謝政府啦錯一次就夠,自己要對自己選擇負責

珍珠宮

內裡既問題,都唔止年輕既媽媽先會發生。

水晶宮

littlesister 發表於 21-1-10 21:18
其實點講都唔會希望個女16歲做媽咪,佢自己點好都無用,個爸爸是否同你一樣心態?咁既年紀,應該要求學,同 ...

x2。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mongng 發表於 21-1-10 22:02
仲要生幾個,食綜援,應該感謝政府啦
攞綜援嗰個係曱甴媽媽嚟㗎喎 佢屋企貼住香港加油
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 21-1-10 22:06

人生失敗係有原因

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mongng 發表於 21-1-10 22:07
人生失敗係有原因
食政府反政府,真係冇骨氣
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-1-10 21:26
最尾果個得24歲?咁後生就靠綜援,唔知佢以後點算⋯

以後? 繼續靠綜援卦! 我一路煮飯一邊聽電視, 唉, 諗起: 又係時候預批錢交稅

男爵府

yan12 發表於 21-1-10 21:57
回覆 熊熊老婆 的帖子

係呀只係幾個留言就睇到一個人嘅心地

隔住個mon都feel 到幾咁嫌棄

子爵府

esmehouse 發表於 21-1-10 22:06

見到,咁憎政府
又要拎政府福利

寶石宮

kiukiu1016 發表於 21-1-10 22:11
見到,咁憎政府
又要拎政府福利
YC 係冇骨氣架啦

大宅

回覆樓主:

23歲通常未有經濟能力 好現實 住邊度 搵幾錢 仔女讀書 興趣班 好難

伯爵府

回覆 waic 的帖子

對,感覺最深係攞仲緩嗰個女仔,見到嗰一刻,心都up, 因為佢想用生小朋友嚟留住佢條仔,仲要生夠兩個,仲要家暴,害到d小朋友有心理陰影。係呢半個鐘,三位媽媽,呢個女仔嗰樣係好苦呀。如果呢个女仔個阿妈見到自己個女咁苦都好傷心呀。
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

年輕媽媽選擇呢條路, 佢哋期待有咩嘢社會支援呢?

侯爵府

CoiCoi 發表於 21-1-10 19:51
我當年同佢一樣年紀做媽媽,但我最後選擇無要,真係覺得唔想做單親媽媽,而家我還想繼續讀書而選擇放棄,見 ...

好surprise 咁後生生3個

公爵府

oceanshores 發表於 21-1-10 19:51
見嗰個媽媽Angela,真係好堅強

係,欣賞佢

男爵府

其中一個受訪者話綜援得1,1000,生活繃緊,但用緊iPhone 12

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我23歲生仔,28歲生女,慶幸我早生,湊到返學就馬上投入翻職場,還算年輕

子爵府

Wary 發表於 21-1-10 22:39
其中一個受訪者話綜援得1,1000,生活繃緊,但用緊iPhone 12

個手袋好似係salad?不過都可以話人哋送

首頁
12345...12

尾頁

跳至