自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

念念 發表於 21-1-11 09:39
我睇完都好surprise
1個就話意外唔忍心落,但竟然仲生第2,3個
作為人母,點都唔會想自己仔女咁細個做人父 ...

有個話有2個仔, 好想生個女有得扮靚咁岩第3胎係女, 如果又係仔唔知係咪繼續生?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我唔敢講她們生活好唔好。不過她們的小朋友仲細, 現在講後唔後悔都仲早。

到小朋友青春期的時候, 我其實很懷疑她們會不會教!
﹙現在的年青人有幾難攪, 有青春期孩子的家長都應該明,少D學識和常識都攪唔掂﹚
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

我聽到有個媽媽好搞笑羅,同小朋友玩千秋,抱個仔落黎,當住鏡頭叫個仔死肥仔~我聽到o哂嘴

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

只憑一個節目唔知人地心路歷程同背景不作多猜測評論, 只感個個都生咁多個好犀利兼自己阿女千祈千祈千祈唔好走條咁既路...

Tabo63    發表於 21-1-11 10:33

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

白毛毛 發表於 21-1-11 08:51
至於顏色,係一直有感,呢到的人成日話A網如何如何,真心呢到咪又係咁。我已唔主動入時政就係怕咗果啲鬧昆 ...

每個人既人生價值觀唔同!
對嗰啲極端不認同年紀輕輕生小孩,
佢哋嘅觀點已經會帶有偏頗~
所以放輕鬆啲,加上呢年幾,
香港好多人嘅神經比某一隻顏色刺激得好緊要⋯⋯

事先聲明,我冇睇過節目,亦冇睇樓主嗰條link。
純粹根據爬完咁多層樓所講嘅嘢而推論。

今次TVB新聞組究竟係有心定無意呢?
正面來講,用三個個案黎講年紀輕輕做母親嘅故事,
有兩個係正面嘅,一個係反面嘅,比觀眾去同情同深思⋯⋯
只要肯積極面對人生,肯自食其力養大仔女,年輕生B唔係過錯。
若果純粹諗住有人幫手,咩都旨意政府依賴政府,咁你唔會得到人認同!

如果用陰謀論來講,唔使擔心,未婚生子又點?
搵到人認頭,又或者拎去老人家度,就搞掂,仲有,記得攞綜援啊,
生幾件可以攞成萬蚊㗎,忟忟緊,不過總有方法,令自己嘅享受唔會低,
時款電話依然可以擁有,比較有級數嘅袋都仲可以攞住~
不過要記得一樣野,唔好咁掦,唔係就會比一啲人,睇唔過眼網上話你!

我永遠支持,自己負責自己事,年紀輕輕,未成年就去做禁忌事件,
咁就去承擔結果啦!
唔可能養育佢,你係終止懷孕定係將佢送去慈善機構,
都係你自己選擇⋯
決定自己養育,記住依兩個字嘅意思,養大同教育!
要做到呢一樣嘢,否則,你就係內地成日講嘅留守兒童嘅父母!
香港唔同內地,探望子女唔需要山長水遠,若果真係要靠長輩照顧,
一定要用更多時間去親近你自己嘅孩子,溝通不單止同孩子,
仲要同照顧佢嘅長輩。
製造小生命係雙方嘅,若果決定走埋一齊去養育下一代,
又好負責任咁用自己能力去支撐,我欣賞同支持你哋,並祝福你哋同小朋友~

對於果啲已經成年了,只係依賴政府,自己都唔出去做嘢,要照顧小孩
我可以接受,居然還有閑情養幾隻寵物,用時款高價電話,用潮流手袋!
我唔會批判你嘅政治信仰,單你所呈現嘅,只會俾人一種感覺:
對住節目鏡頭話你每個月$11000,生活勉強足夠,你點解有錢買呢啲物品呢?
我會+1句,你係咪攞晒啲錢去享受,你嘅小孩嘅生活質素如何?
社會福利署,係咪應該調查下你呢?

大宅

回覆樓主:

如果自己能負起生養的責任,咁年齡不是問題,但片中人要攞納稅人資源去幫,仲要生3個,幾隻貓,呢啲係自私,不負責任,不是”堅強”。

伯爵府

Wary 發表於 21-1-10 22:39
其中一個受訪者話綜援得1,1000,生活繃緊,但用緊iPhone 12

我無睇。不過琴日見到我成個fb都鬧緊呢個阿媽

男爵府

>其中一個年輕媽媽竟然話付出了的應該得到不錯的回報掛

我都呆咗....

公爵府

2024年龍年勳章

mike89 發表於 21-1-11 01:00
肯努力肯自己承担幾多歲唔係問題
x2。最緊要自己照顧,唔好靠政府。

公爵府

observer 發表於 21-1-11 09:57
每個人既人生價值觀唔同!
對嗰啲極端不認同年紀輕輕生小孩,
佢哋嘅觀點已經會帶有偏頗~

我有睇返個節目

節目唔全面
只係單方面講媽媽的諗法
無講佢身邊人的睇法
更無講有無人幫手 有乜困難之類

如果做得全面啲 立體啲
大家都會有得著

大宅

seiko123 發表於 21-1-11 01:09
3個果個媽媽佢老公有工作,佢哋好負責任照顧小朋友。

咁當然有人有工作,意思指,睇環境唔算好,仲要生到3個,身邊朋友及自己自問環境好,但我地都唔敢生3個,個個做媽媽點都會好負責任,就係我地就知責任大至想俾最好環境同生活小朋友,精神同金錢都同樣要付出好多,所以我真心覺得佢地好有膽識,仲要領綜緩都生,其實真係無能力就唔好生咁多,唔係想睇小呢類人,只係綜緩好多時幫助有需要既人,但我唔覺得佢地真係有需要,生小朋友邊個唔識生,生同唔生係自己決定。
大家都同意佢地有媽媽講,付出想得到回報,講真,呢句我覺得佢地好負責任係想快d養大至拎回報,心態上唔太正確。

大宅

Celine524 發表於 21-1-10 19:38
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B0%88%E9%A1%8C/243900/%E5%B9%B4%E8%BC%95%E5%AA%BD%E5%AA%B ...

咁大個人、無能力就要避已下
生完一個、生多個……我古佢重會生 。
亚爺會養……

子爵府

我都係後生生
生左咪盡力照顧佢地

唔覺得年輕媽媽有咩甘慘

我自己果陣一邊進修 ,一邊返工 ,放工湊小朋友。睇自己心態

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 21-1-11 10:23
我有睇返個節目

節目唔全面

我仲以為你講緊東張西望添,
雖然唔係新聞透視,
但係星期日檔案都唔應該做到咁偏頗~
咁代表做呢個節目嘅人,
係有計劃有預謀去傳遞某啲訊息,
佢嘅對象應該唔係我哋,
係嗰啲【單親媽媽】
仲要係年輕,冇分析能力,
80% 係丁蟹病毒帶菌者。
冇辦法,我唔可以唔咁政治性去諗呢個節目⋯

加插正面例子,兩公婆一齊捱,
可能唔想做到咁針對性⋯

子爵府

回覆樓主:

請問希望有回報的是哪個媽媽?

大宅

gilgilgilgil 發表於 21-1-11 07:04
所以....佩服

所以我地咪就係努力讀書,努力工作,工作又再進修,做到隻牛咁,交完既稅,部分俾佢地養小朋友,有iphone12,我自己個部就要自己買囉,辛苦命

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

讀到中三,有$11000一個月,點解要搵工?

綜緩養懶人又一鐵証

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

聽到有個媽媽話第時應該有唔錯既回報真係o晒!你養佢地諗住有回報!?

伯爵府

esmehouse 發表於 21-1-10 22:06
攞綜援嗰個係曱甴媽媽嚟㗎喎 佢屋企貼住香港加油

見到,呢D人食政府又反政府,冇骨氣冇人格,其身不正,禍害下一代

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

pauljr 發表於 21-1-11 10:49
讀到中三,有$11000一個月,點解要搵工?

綜緩養懶人又一鐵証
香港綜援制度一日唔改,就只會白白浪費納稅人嘅錢,外國綜援都唔係俾你攞成世

Astra00    發表於 21-1-11 13:47
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
45678...12

尾頁

跳至