自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

VickiC 發表於 21-1-11 10:55
佢一個pool咁
個賊唔會define自己偷咗邊個嘅錢啩
凍結戶口全部好合理

呢單已查左出黎啦,條數都填返,行內人冇話你知咩

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

anna59 發表於 21-1-11 06:34
揾大行未冇事law
請你不知頭不知路就請勿隨便comment!!!
我係其中一個苦主, 你針5吉到肉5知痛。
我是新加入, 不想隨意引起罵戰,但見你咁講野, 我真係忍5住要話你!

BBJOJO    發表於 21-1-16 21:44
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

慘絕人寰啦!辛辛苦苦儲起既錢諗住買樓依家冇得拎番

侯爵府

wendyaupooh 發表於 21-1-11 10:18
其實係咪律師會問題呢? 佢齋接就乜都唔理咁.................綵就攞晒﹐有無諗過班苦主呢? (唔使問佢地一定 ...
直頭有問題啦, 好似幾位jm 話齋, 律師行人員有問題, 關d 客戶咩事?!
呢件事, 我真心覺得, 「律師」呢樣野, 真係得啖笑。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我都算好彩.... 半年前用黃馮完成...成交左 !

侯爵府

mother904 發表於 21-1-11 10:24
樓就一定預左冇,撻大訂輸少當贏。至於銀行抵押,所以我咪話要政府做擔保囉。

業主係好無辜,但有時運滯 ...

唔好咁講
大訂,你知分分鐘 二 三 四 百萬!
真金白銀俾咗律師行⋯個制度行左幾廿年!

今日出事,真係關政府事!《-曲

珍珠宮

回覆樓主:

唔熟程序,只係做過幾次樓按,但如果咁叫我破產真係人都癲,大訂都冇理由要我撻啦,我做錯d咩,又唔係冇錢買普通市民一生買得幾多次樓,全部身家放哂落去架

侯爵府

anna59 發表於 21-1-11 10:33
佢吾系真正嘅大行
jm, 佢係米大行, 我相信一般樓宇買賣的客戶不會care , 甚至我幫趁佢時沒有想過佢係米大行。擺得個「律師事務所」招牌, 我理得佢大行好細行好, 就要有個專業操守出來。否則, 憑乜要人家尊重「專業人士」。
係5係「吾系真正嘅大行」就有操守失德的風險?

BBJOJO    發表於 21-1-16 21:45

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 sisbro 的帖子

其實係﹐而家樓價下下過千萬﹐好小小3房都講緊1500 / 2千萬咁﹐大訂二三百萬真係好平常............所以呢班苦主好慘........明明買樓係開心事。

侯爵府

wendyaupooh 發表於 21-1-11 11:16
回覆 sisbro 的帖子

其實係﹐而家樓價下下過千萬﹐好小小3房都講緊1500 / 2千萬咁﹐大訂二三百萬真係好平 ...

呢個係事實
真係奇怪,覺得大訂只係小小錢
可能係 大 小 訂不分
小訂,可能好多人可以再拎出嚟
大訂,有幾多人可以當無咗?!

侯爵府

好慘呀點解可以咁

侯爵府

Rubik 發表於 21-1-11 11:11
唔熟程序,只係做過幾次樓按,但如果咁叫我破產真係人都癲,大訂都冇理由要我撻啦,我做錯d咩,又唔係冇錢 ...
jm 你講得好0岩呀,剛過去的聖誕節, 我哭住過。
打電話搵律師接手, 手在震。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 21-1-11 11:29
...

真係會好傍偟冇覺好瞓,希望你快d搞掂可以安心收樓

對我黎講,小訂就算幾萬都唔係小錢,我d錢真係自己努力賺返黎,一蚊幾毫都係錢,唔係可以就咁當掉落垃圾桶嘅垃圾

大宅

Ononluk 發表於 21-1-11 10:04
呢個情況銀行最好恩恤發放緊急貸款俾苦主完成交易先,最多計返一般按揭利息。
其實本身呢件事政府無錯,但 ...

同意呀,唔係話政府唔啱,而係可以出句聲幫下苦主,總之要盡力去幫市民

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

VickiC 發表於 21-1-11 10:39
凍結係好合理嘅做法
唔係可以點?

即時identify返無辜苦主transaction, free返舊錢出黎囉~
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 21-1-11 11:29
...

kwhkwh,保重,小心身體! ,你哋有冇搵其它人幫手呀?議員?東張?希望事件快啲解決,將啲錢解凍俾番你哋!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

peaceaa1122 發表於 21-1-11 10:29
點擔保,果間律師樓d數有問題,有冇足夠的錢攞番出黎比番晒苦主都成問題,變相政府唔知頭唔知路就孭咗條數 ...

佢地應該有買專業責任保險?
放下自在

侯爵府

Rubik 發表於 21-1-11 11:32

真係會好傍偟冇覺好瞓,希望你快d搞掂可以安心收樓

jm 有心。我個case 係幸運的一群, 沒有錢在律師行。

但呢件事我遇到一名「百佳」律師,原來可以係接左case 然後反口不接。有人叫我去公會投訴。我苦笑而已。
我可以如何投訴? 我係有簽文件授權(但文件我冇取回副本), 但果條百佳第2日只係通知我aa 反口,一直沒有親自交待。去到投訴只能口同鼻拗。

幸好, 我aa其他客戶有律師願意一lot 接來做,佢地都肯接手我case.

翡翠宮

畀面勳章

sisbro 發表於 21-1-11 11:10

唔好咁講

大訂當然不是少數,但我是回應那位話業主可能要破產的jm,破產同蝕大訂之間,我一定揀蝕大訂。破產係人生一個永遠抹不去的紀錄,將來就算有錢都未必可以做按揭,有能力的一定不想破產。

我都講過,政府應該介入,做擔保令銀行貸款順利進行,或者緊急貸款又好,要求律師會成立索償保障基金又好,唔應該睇住班業主出事。買樓是人生大事,如果今日呢單唔好好處理,以後還有人對律師這個專業有信心嗎?!
日日是好日

侯爵府

mickeyeva 發表於 21-1-11 11:37
kwhkwh,保重,小心身體! ,你哋有冇搵其它人幫手呀?議員?東張?希望事件快啲解決,將啲 ...

jm有心啦, 我現在在回覆各位時, 眼淚不自覺地在流

我沒有加入任何苦主聯盟。因為我case 係受影響最細, 甚至冇報導價值。

我知我呢2個月,點安慰自己都只係震住咁過。

原本我是開開心心打算淘傢俱, 而家乜心情都冇。

首頁
34567...14

尾頁

跳至