自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

goosy83 發表於 21-1-12 00:26
朋友又係個女細個影響到人都唔鬧
大個左一睇就知無家教

X3
我呢個朋友本身係教中學
初初識以為佢會管教嚴啲
但佢話唔想同佢個女搞到家嘈屋閉所以唔想鬧佢
但個女自識講嘢已經對佢呼呼喝喝,又經常發佢脾氣(但同其他小朋友相處又唔會容易發脾氣)我哋旁人睇都尷尬。

大宅

回覆樓主:

我一定會鬧小朋友,做錯就要鬧。佢番學比老師同學鬧,番工都會老闆客人鬧,遲早都要學識比人鬧,要學識點handle。我細個時,家人,親戚都習慣有咩直接鬧,幾難聽既說話都聽慣,而家百毒不侵。
不過而家時代唔同,鬧完會事後討論番,同埋點鬧都唔會係發洩果種鬧。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

TINACOFFEE 發表於 21-1-11 22:51
分分鐘作者鬧得勁過讀者

男爵府

鬧小朋友也要告訴他們為何大人要鬧他哋
得鬧字沒用,他哋未必知原、因
每次閙完會講返原因及問他哋原因及下次應該點做
也要不時讚佢哋

男爵府

muimui125 發表於 21-1-11 22:40
永遠d育兒書都係教家長唔好罵子女,想知現實中有係家長係咁樣架?係點做到? 想請教下心得
尋晚同呀仔(就6 ...

我都睇過唔少育兒書,但發現作用不大,不竟每個小朋友都不一様, 要自己觀察多啲了解多啲。
其實6歲小朋友都好細,係小朋友都唔鍾意比人鬧嘅,而且咁細個能夠專注嘅時間唔會好長。
1)如佢掛住玩,你試吓行埋去,面對面同佢講你想佢做啲咩......
2) 做功課,幼稚園或小一嘅功課量應該唔會太多,事前同佢講清楚,想唔想玩,想玩就要完成晒功課先。又或者set目標,向指定時間內完成就點........
3) 食飯我就唔會比佢去玩,想玩就一定食完先
4)小朋友都比較性急,同埋以往未有弟弟時,佢想玩就有,教佢學習等待,排隊,或玩住其他先....
我自己有時都會鬧,鬧完會哄番佢,講番點解會鬧。

子爵府

慈母多敗兒~ 天生乖既有幾多個, 唔罵就係縱佢, 佢唔驚你仲難教

子爵府

netbb 發表於 21-1-11 22:45
回覆 CDE1 的帖子

當你有小朋友、睇吓仲有冇基督既愛心

所以我好憎手人用基督教去放大自己

大宅

CDE1 發表於 21-1-11 23:20
因為基督徒凡事包容+謙虛+溫柔+忍耐,
並且要有愛心.

紙上談兵好容易

大宅

cherrieloy 發表於 21-1-12 08:02
你未有小朋友但又肯定自己唔會鬧,太天真了

有位朋友未結婚生仔, 評論一位生咗三個的媽媽的教仔方法, 我話,你根本唔明白人哋過緊咩生活

水晶宮

無仔女,梗係口響。或者自己小朋友天生文靜和乖巧,當然可以企係道德高地話唔鬧唔打。

侯爵府

cara.mak 發表於 21-1-12 01:47
佢係屋企有無鬧,你都唔會知

咁當然啦,佢話自己唔打鬧,係我地面前又真係冇見佢鬧過。回到家會否打到飛起就唔知喇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anpanmenbaby 發表於 21-1-12 08:34
唔閙但用體罰,明哂

輕輕力打落去隻腳度啫, 近乎冇痕
但如果繼續挑戰我 後果自付

如果真打...我打patpat架

男爵府

muimui125 發表於 21-1-11 22:40
永遠d育兒書都係教家長唔好罵子女,想知現實中有係家長係咁樣架?係點做到? 想請教下心得
尋晚同呀仔(就6 ...

我見過2個家庭嘅家長從來唔鬧仔女,
2個小朋友玻璃心到不得了,
其他人語氣有少少話佢就發脾氣同喊,
第時出到社會做嘢點算呀

公爵府

2024勳章

wan_sosin 發表於 21-1-12 00:16

人哋嘅細路唔洗自己負責,純比愛心就夠。

係, 當我鬧仔時,C6就話我對外人咁好, 點解咁樣鬧仔,唉。。佢咁簡單都唔明

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之緣 發表於 21-1-12 09:03
所以我好憎手人用基督教去放大自己

我識好多人把口就耶穌基督, 對手就做左第2樣野

公爵府

2024勳章

cherrylui28 發表於 21-1-12 09:26
我見過2個家庭嘅家長從來唔鬧仔女,
2個小朋友玻璃心到不得了,
其他人語氣有少少話佢就發脾氣同喊,

所以我唔 buy 淨讚唔鬧果套
第時大左, 老師,老闆,同事,客人都無可能對佢淨讚唔鬧, 咁抗壓力會不足

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

有,試過唔鬧, 就算好聲好氣係唔彩你, 唔應你~~ 所以都係要CHUR, 唯有佢乖就贊佢多D

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我唔會好大聲咁鬧,
但無可能小朋友樣樣既行為都符合預期
細細聲講多數都會當你無到
但純粹係指係行為, 一定唔會人身攻擊同人地比較果類
好多時危險野, 食飯玩到成張台都係, 玩紙巾玩到一地係, 玩水, 畫牆畫到花曬
出去週圍走甩手, 出去行街拎走鋪頭D野, 一開始會講先, 講完唔聽先鬧
如果有小朋友乜都唔玩真係乖得好得人驚, 似有問題多D

侯爵府

porkchop_2008 發表於 21-1-12 00:10
完全認同。
朋友圈領教過,不打不罵,出來的小朋友目中無人,當正自己是公主王子。
...

唔打唔鬧都要教既

應該唔教先無禮貌

水晶宮

Kettlechips 發表於 21-1-12 09:17
有位朋友未結婚生仔, 評論一位生咗三個的媽媽的教仔方法, 我話,你根本唔明白人哋過緊咩生活
...

係,未有小朋友實口響響

首頁
45678...12

尾頁

跳至