自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我哋唔會因為年紀大裁人。
都係睇個staff表現同配唔配合到公司未來的發展+1

公爵府

shirley784 發表於 21-1-11 23:03
我有朋友在兩年前 ( 社運前 ) 被公司 ( 某大銀行 ) 裁走 , 佢做左 廿年 , 中低級職位 , 佢話自己既工作表 ...

會,年紀大高低级都大機會cut。

瑪瑙宮

Astra00 發表於 21-1-12 22:05
政府長工,要很久時間才可入職。你最好趁有工作時考定,一路做一路等消息。
其他工,如果都係私人公司,除 ...

我一路都係文職背景, 想請教我會適合政府咩職位呢? 又年紀大 50+, 係咪只可做好低級的工種呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

仲有炒D...如果要揀人來炒,會找D無家庭負担的人; 或者公司無咁LIKE的人

子爵府

回覆樓主:

除咗CFO, COO 同搵生意果啲舉足輕重嘅位,年紀大(50+)就會郁。。識人除外。

瑪瑙宮

奇異果小邱 發表於 21-1-13 12:08
仲有炒D...如果要揀人來炒,會找D無家庭負担的人; 或者公司無咁LIKE的人

係呀, 公司第一浸炒的人係年資低無家庭負担的年青人. 我諗再黎會係 50+, 尼批多數供完樓, 仔女大, 負担較細.

男爵府

係咪大公司都係咁 , 咁真係好無人情味

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

見過係有
尤其係D 唔需要咩經驗, 工作比較routine 既職位...
炒左個年資高再請返個後生

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我年青時打工的 IT公司、就已經諗到成公司百幾人、祗係老板過50歲、便明白老員工被淘汰轉了行~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlefunpig 發表於 21-1-14 12:07
見過係有
尤其係D 唔需要咩經驗, 工作比較routine 既職位...
炒左個年資高再請返個後生 ...

如果撇除經驗、後生做嘢又快、人工又比較低~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

D..D 發表於 21-1-12 01:08
十幾年前已經有"三個五政策"
第一個五,中五學歷以下
第二個五,五十歲以上

我之前聽過第三個五係人工$50000以上

珍珠宮

減齡達人勳章

asweetmom 發表於 21-1-12 00:29
被裁員的人不可能承認自己表現不夠好,而把年齡因素推出來,大家又都樂於接受。
...

不能說的秘密

除了裁員之外,被炒嘅人都從來唔會認自己有錯,都一定大大聲話公司唔啱,幾封warning letter湊夠都話炒得唔合理

首頁

尾頁

跳至