自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BCD1226 發表於 21-1-16 11:29
我彈咗2次之後就再冇彈過喇

我都係按左兩次not now之後就冇再出現過~

男爵府

ms.coffee 發表於 21-1-12 16:30
由1月9日 到今日12號 我都仲未收到此訊息,請問知道是什麼問題呢? 會唔會我set咗啲乜嘢令到佢 已經當咗我a ...

我都無收到,唔知點解

大宅

pigpig28 發表於 21-1-16 11:24
我都想請教下如果2016年我係揀左Opt out,咁今次agree左都唔可以攞我數據嗎唉...公司用梗whatasp ...

根據呢篇報導,FB 發言人講就算你今次agree 佢哋仍會acknowledge 你之前嘅選擇。

“We are continuing to honour the opt-out for anyone who has chosen to do that and this update does not change that. So if anyone who has previously opted out, agrees to the new update, we will acknowledge their agreement and also continue to honour the opt-out,” the spokesperson said.

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4247/217536/1/1/120652/?fbclid=IwAR2mrY_1Gbqgt7XEm1KHi6wyY4EnSP8EkBhV5-4eJSDI1yv0PXyPU1usI_0

信唔信就你自己決定。

侯爵府

2024年龍年勳章

知道whatsapp說用戶對話會端對端加密, 但以下link 話會分享: 電話號碼、相片、聯絡人資料....等,

https://topick.hket.com/article/ ... %E6%97%A5?mtc=10012

大宅

jadepearl 發表於 21-1-16 11:35
知道whatsapp說用戶對話會端對端加密, 但以下link 話會分享: 電話號碼、相片、聯絡人資料....等,
...

老實講,你如果有用開FB 同 IG 其實俾咗佢更多...

我覺得如果你當年無揀opt out 又或者2016 年後先用whatsapp, 亦冇用開FB 或 IG 而又用得唔安心,注銷whatsapp ok 㗎!

大宅

jadepearl 發表於 21-1-16 11:35
...

我特別去睇睇Signal 一樣會分享呢d 資料。

https://support.signal.org/hc/en-us/articles/360007062172-Signal-Permissions-OS-Notification-Settings#ios_permissions

無輪係whatsapp 又好signal 又好 TG 都好
甚至好多app 都會分享呢d 資料
最好就入去自己手機settings 入面limit 咗呢d permission

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

winniebear301 發表於 21-1-16 11:32
我都係按左兩次not now之後就冇再出現過~

我按咗一次再無出現,當時睇緊其他嘢 , 就按了

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我收過兩次,冇理佢,冇再出現過

子爵府

2023年兔年勳章

demviva 發表於 21-1-15 22:11
yes 代表你揀咗opt out,即係不允許data sharing
no 代表你揀咗opt in,即係允許data sharing
...

我好似調轉左撳我都唔肯定了,收過唔只一次果篇條款,第一次撳走左無答

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 demviva 的帖子

我知裝apps 就會share 不同程度的資料, 只想知多些何以今次d 用家甘大反應.....我末收到whatsapp 通知.
我都慣用了whatsapp, 而且唔想裝多個singal, 如家人,朋友圈都轉, 我都為由跟

男爵府

我12號要求, 今日啱啱收到報告。

公爵府

ms.coffee 發表於 21-1-12 16:43
我是香港地區

我都未

大宅

jadepearl 發表於 21-1-16 14:27

我知裝apps 就會share 不同程度的資料, 只想知多些何以今次d 用家甘大反應.....我末 ...

某個圈吹風嘛~
10個又有9 個唔睇條款裝咗先。
羊群心態又怕蝕底

我同你一樣,暫時觀望。其實我自己都有其他app,但如果係呢個原因一窩風去轉用就唔會,始終都已經俾咗唔少資料出去,又要多一間?諗諗先啦~

今日signal 又死機,代表佢好快要加server 加人手。樣樣野都係要錢,到個charity fund 出唔夠錢就係開始收月/年費係指日可待嘅事。唔係真係有人信Signal 會自己科水出嚟俾幾十億人免費用佢服務咁天真呱?

侯爵府

2024年龍年勳章

在另一post 見jm 話熄爐背後支持者也支持香港某圈攪爭取...., 我更加不想轉會.而且我whatsapp 內容只是閒聊

男爵府

demviva 發表於 21-1-16 10:51
Whatsapp 自己發佈時又唔清楚解話,令某部份唔清楚End to end encrption 嘅人將錯誤訊息廣傳出去lor。
...

其實乜野公司如果要改私隱條款都會send notification ga la(銀行果d都收唔少) ,有幾時真係會睇㗎。。我覺得佢本身有呢個保障已經做得幾好。。事實上大家嘅email 都唔知做唔做到唔俾第三方睇到內容啦又話怕咩信用咭資料外洩。。咁首先係咪要相信咭公司個保安系統先。。其實網絡世界有幾多資料係必須互通先成事呢?講真佢同你講明有咩改動其實好均真。。唔係叫霸道喎

侯爵府

我check左 2016已同意左,所以一早收到

大宅

jadepearl 發表於 21-1-16 14:59

在另一post 見jm 話熄爐背後支持者也支持香港某圈攪爭取...., 我更加不想轉會.而且我 ...

個app 本身無顏色
只係有顏色嘅人係咁鼓吹

但最好笑嘅係
Signal 其中一好最大吹手Elon Musk 係奶阿爺
而Signal 嘅sharing 條款係跟隨當地法律,响法律框架底下會交出相關資料
我就肯定唔怕,嗰d 人就...

男爵府

demviva 發表於 21-1-17 09:43
個app 本身無顏色
只係有顏色嘅人係咁鼓吹

講真 ~ 而家先擔心私隱問題,真係得啖笑!
何況,我根本就不想被風向帶著走
呢排嘅吹捧風氣,有點似曾相識嘅感覺...

有 WeChat 咁成熟你避開唔圍來轉用,
走去用色奴,仲唔係想壯大 Signal Wong?!

大宅

KLDC 發表於 21-1-17 10:03

講真 ~ 而家先擔心私隱問題,真係得啖笑!

佢哋乜鬼都驚要送終啊
仲叫佢哋用we7?
我反而奇怪點解唔係轉TG?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我全家都無人收到

首頁

尾頁

跳至