樓市動向

跳至

首頁

尾頁

民房

想請教各位有經驗嘅媽媽/馬灣人
我同老公剛結婚,考慮緊買珀麗灣自住,好鍾意佢夠寧靜同望海

黎緊1-2年會生小朋友,想了解有小朋友住馬灣係咪真係好唔方便,好需要大家比意見小妹

馬灣啟思幼稚園和基慧小學好嗎? 難唔難入? 如果荃灣區學校有選擇嗎? 出出入入交通係咪都好麻煩?

感謝各位

伯爵府

回覆樓主:

有小朋友唔會住呢度,交通,學習係阻礙,除非你只局限喺馬灣,但事實應該唔會

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

邱悠月 發表於 21-1-13 08:31
有小朋友唔會住呢度,交通,學習係阻礙,除非你只局限喺馬灣,但事實應該唔會
...
但都好多夫婦,結婚生仔

大宅

shanayim 發表於 21-1-12 21:16

其實好睇你哋個活動範圍,如果你哋嘅生活,少出夜街,假日都係去吓葵青區、出尖沙咀行吓街,我覺得ok。

至於小朋友,啓思係唔錯嘅選擇,Happy School老師有愛心,環境好好,而馬灣基慧小學係區內band 1嘅小學,難唔難入只係睇彩數,佢係大抽獎的。

我覺得入面好舒服,由其是宜家疫情,就算唔出街,都可以係入面行吓山,小朋友多地方走動,好啱小朋友。

民房

回覆 hyckmc 的帖子

多謝你比咁全面嘅意見! 我同老公本身都少出街,所以住屋環境我地都想寧靜舒服啲! 衣家住市區隔黎球場,係4通8達但感覺多人嘈,都無咩意欲落街行! 你嘅意見大大減少左我嘅疑慮!
交通方面,我同老公都試左放工繁忙時段係葵芳同青衣站入去,1930最多等一班車就有得坐直達目的地,無傳聞中打蛇餅咁嚴重! 黎緊都會試埋番工時間情況作最後決定!

謝謝..

洋房

shanayim 發表於 21-1-12 21:16

住馬灣為何不選青衣?

子爵府

shanayim 發表於 21-1-16 10:45
回覆 hyckmc 的帖子

多謝你比咁全面嘅意見! 我同老公本身都少出街,所以住屋環境我地都想寧靜舒服啲! 衣家 ...

馬灣有很多人養狗,如果喜歡狗還可以,記得周圍都有人放狗。

首頁

尾頁

跳至