影視娛樂

跳至

首頁
12345...24

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我知,我知,好多網民話章子怡38歲扮15歲唔掂,又話佢之前評價而家演員門檻低,唱歌選秀都走去話做演員。。。不過我依然推介章子怡呢套新劇《上陽賦》,如果你當偶像劇睇可能會失望,的而且確,章子怡拍呢套劇38歲,要演一個15歲少女,神態冇問題,但歲月不饒人,個人覺得劇中女主真正係一個天真無邪任性嬌縱嘅郡主只有大概一集不到嘅戲份,之後劇情發展得好快,去到第三集,女主角已經經歷被刺殺、被親人利用、被至親欺騙,甚至被其中一個表哥設計幾乎失身,因為佢複雜嘅身份,即使出身士族高貴門弟,佢一早注定身不由己,反抗過、爭取過,最後即使不認命都要屈服,下嫁一個自己唔愛嘅人,而新婚之夜,新郎居然未入新房就離開,剩佢一人被世人嘲笑,但原來兩個人陰差陽錯嘅婚姻先係良配。

《上陽賦》1月9日開播,全劇共68集,主演:章子怡、周一圍、于和偉、楊祐寧、賈一平、蔣愷、袁弘、趙雅芝、惠英紅,改編自小說帝王業,古裝宮鬥大女主上位之路,賣點是章子怡首套電視劇。

皇權腐朽,貴族奢靡,不顧百姓生死。郡主王儇與初戀三皇子子澹青梅竹馬,因生為士族王家,王家女12代為后,王儇也逃不過這個命運,偏偏她自少跟三皇子青梅竹馬,她不願成為太子妃,但最終也被卷入朝堂爭鬥之中,成為父親的棋子,嫁給出身寒門的豫章王蕭綦。成婚之夜,蕭綦因不欲跟岳父站同一隊,選擇離開京城,王儇蒙羞,心灰意冷。賀蘭王子綁走王儇向蕭綦尋仇,夫妻二人因禍得福相愛相知。王儇被蕭綦守護天下子民盛世太平的心願感動。二人因王、謝兩族爭權、太后陷害致夫妻流落分離。兩人經歷萬苦重聚,滅叛軍,平邊境賀蘭族之亂。在叛將謀反時,王儇拼死將無心皇位的子澹護送出京,護他平安。王儇帶兵守城,九死一生,終於堅守到邊境平亂的蕭綦趕回。夫妻兩人携手開創新紀元,共同守護家國百姓 。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

先講吓人物/演員:

王儇(章子怡):父為丞相王藺,母為晉敏長公主,舅舅是當朝皇帝,自小被封為上陽郡主,身份尊貴,因為是士族王氏嫡女,自小養在宮中,在眾皇族的呵護疼愛下長大,跟三皇子青梅竹馬,情投意合,本應是眾星捧月令人羨妒的命運,卻因王家女世代為后,王儇的命運注定不同一般女子,15歲及笄後命運突變,被卷進了權力爭鬥中,她被父親和皇后設計嫁給蕭綦,走上一條未知的路途。可喜的是,蕭綦是個頂天立地殺伐果斷征南定北的蓋世英雄,且與王儇心心相映,惺惺相惜。爭霸十年坎坷路,王儇一直伴隨蕭綦左右,既是蕭綦的妻,也是蕭綦的友,是蕭綦的後盾和力量。

蕭綦(周一圍):打敗忽蘭王有功,破格被封為豫章王,他是寒族武人出身,勇武剛毅,殺伐決斷,驍勇善戰,性格深沉,思維縝密,是亂世里的英雄,是困境中的天神,令人聞風喪膽,對各種情況總是成竹在胸,能力挽狂瀾,扭轉不利局面。小時候參軍只為餬口,慢慢壯志植根內心,心懷天下百姓,不貪戀財富,也不沉迷聲色,與王儇相見恨晚,最初見王儇跟三皇子神仙美眷,不忍拆散,但最後身不由己,被逼娶王儇為妻,但他不慾跟王藺同流,新婚夜逃離京城,一番轉折最後跟王儇先婚後愛,且一起共定天下,王儇最終都成為皇后。

王國長老

馬子澹(楊祐寧):大成國三皇子,京城美少年,風華第一。風儀俊雅,才貌非凡,溫雅如玉,是王儇的初戀。他跟王儇青梅竹馬,兩小無猜,如果沒有蕭綦的出現,如果不是生在皇家有太多的身不由己,或許會和王儇成為心意相通郎情妾意的一對,無奈生不逢時,造化弄人。在最接近王儇的時候突逢變故,母親謝貴妃的離世讓子澹在皇室生存中少了母族的庇護,皇上為了保護他,令他去皇陵守孝,遠離皇族權勢紛爭得以保全性命,為了換他安全,王儇答應以王氏之女的身份下嫁舊綦。

王藺(于和偉):大成國丞相,王氏宗主,為保王氏一族在朝堂上的地位,他以一雙兒女的婚姻為籌碼,長子娶桓王之女為妻,但兩人實為怨偶,桓王之女一直跟二皇子有私情。女兒的婚配更是王藺最有力的注碼,先欲她跟太子成婚為后,後看中蕭綦手中的兵權,把女兒嫁予他以圖招攬為己用。王藺自己的婚姻也是政治棋局中的一步,他雖深愛長公主,但父婦多年情份也敵不過權力和慾望。

晉敏長公主(趙雅芝):王儇母親,下嫁王藺,雖然夫妻恩愛,但長公主見王藺不釋犧牲兒女去達成自己的私慾,更不顧親情加害自己的哥哥(皇帝),她曾助女兒逃走,可惜天意弄人,她也心灰意冷,勸阻王藺不果,長拜佛門。

王國長老

馬皇帝(蔣愷):大成國當朝皇帝,當年娶王氏女為后,借助王家勢力登上帝位,多年來都受制於王家,圖以謝家抗衡,謝家女為貴妃,她所生下的三皇子也是馬皇帝最寵愛的兒子,被王藺及皇后設計毒害,康復後扮作患上癔症,以圖翻盤,雖然寵愛王儇,但在親兒子跟王儇中二選其一,馬皇帝也不釋犧牲王儇。

謝貴妃(惠英紅):士族謝家之女,嫁於馬皇帝,跟王皇后爭寵廿年,一直是皇帝最寵愛的妃子,兄長為謝侯顧憫文,因為王謝兩家相爭,謝貴妃最後成了犧牲品,被誣陷毒害皇帝,最後以死換取自己兒子三皇子和謝家平安,但謝氏一族也免不了被罷官流放。

王皇后(史可):為家族而嫁予馬皇帝,一生渴望能跟皇帝相愛相知,但皇帝因她為王氏女,對她一直都冷淡疏離,雖然封她所生的大皇子為太子,但太子簡單的頭腦不是為帝之才,最後王權不免會落在王家之手,所以馬皇帝一直有癈罷太子之心,令王皇后心理不平衡也不安心,最後走上偏激之路。

王國長老

賀蘭箴(袁弘):忽蘭王的私生子,母為六盤族人,身體多病,身世可憐,跟蕭綦為宿敵,因為賀蘭箴綁架王儇以圖加害蕭綦,卻意外地使兩夫妻重聚,相知相愛,他有愛慕王儇之心,但他的身份和性格,注定他跟王儇不會有結果。

馬子隆(郭家銘):大成國太子,為人單純,思想簡單,一直愛慕王儇,以為自己是太子,而王儇為王家女,最後必會娶得她為妻,因為設計想佔有王儇,卻意外錯認了謝宛如,被逼娶為太子妃。

馬子律(蒲巴甲):大成國二皇子,因為母妃早亡,加上母族出身低微,他是注定不會成為皇位繼成人,但他不甘心,一直暗中設計令王謝兩家相鬥,以圖取得漁人之弭。

謝宛如(左小青):謝家嫡女,自小與王儇是手帕交,但因她被逼下嫁太子,又因王家害謝家一門被貶,她對王儇漸生怨恨。

宋懷恩(劉端端):蕭綦下屬,是他的左膊左肩,一直跟在由低至升上權力頂端,可惜後來因愛生變,在朝中起兵叛變造反,令舊綦放棄追打忽蘭族,班師回朝平亂。

王國長老

導演解說上陽賦,原著小說以王儇角度去看整件事,導演原本以同樣理念去編/拍,所以劇中有不少王儇畫外音和內心讀白,但同時導演後來覺得不能只以女性角度去說故事,否則格局不一樣,所以也有蕭綦的旁白。

上陽賦的美術指導也不簡單,場景絕美,每個宮殿、王府軍營表現出不同的氣度。

水晶宮

回覆樓主:

我睇劇首選劇本,如果劇本好就算唔係我鍾意嘅演員做都會照睇,睇完大秦賦就到上陽賦,多謝版主推介

王國長老

whywhite22 發表於 21-1-13 10:28
我睇劇首選劇本,如果劇本好就算唔係我鍾意嘅演員做都會照睇,睇完大秦賦就到上陽賦,多謝版主推介
...

我睇到14集,好緊湊,好有味道,男女主越睇越好睇,希望一直保持,唔好去到中後段爛尾。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇左2集,唔錯。

起碼唔使捱啲整容樣、同埋啲小鮮肉硬梆梆演技

章演既少女味係有,特別係帶咗面具嗰幕(配音應記一功,唔知係咪佢本人)。但真係歲月不饒人,塊面係呃唔到人。不過,都欣賞佢睇落係自然既,唔係膠臉。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-13 12:30
我睇到14集,好緊湊,好有味道,男女主越睇越好睇,希望一直保持,唔好去到中後段爛尾。
...

等我睇完大秦賦就睇佢,到時上陽賦播到一半,時間上啱啱好,一劇接一劇

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

睇左一集,之後就跳咗船
見章子怡同楊佑寧眉來眼去有d頂唔順

不過見版主咁推介,今晚返去睇吓捱唔捱得到先

王國長老

ggsbb 發表於 21-1-12 23:24
睇左2集,唔錯。

起碼唔使捱啲整容樣、同埋啲小鮮肉硬梆梆演技

我覺得係原音,唔似果班配音員嘅聲,周一圍把聲就一定係佢自己嘅,其他演員呢,楊祐寧、惠英紅、趙雅芝都係配音,于和偉我唔係好肯定。唔計較人設15歲的話,我覺得章係演得到少女味嘅,後面劇情有佢對子澹、母親撒嬌,佢演得好自然,後面同豫章王互動都有時撒嬌,幾有愛,亦有果種少女味,無可否認章子怡樣係幾得,加上美指係葉錦添加張叔平,想唔靚都難。呢套好多演員都有演技,暫時只係覺得楊祐寧差D,主要係同角色唔夾,溫文爾雅、溫潤如玉、文質彬彬、書生氣質真係同楊格格不入。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-14 01:37
我覺得係原音,唔似果班配音員嘅聲,周一圍把聲就一定係佢自己嘅,其他演員呢,楊祐寧、惠英紅、趙雅芝都 ...
于和偉係原聲

楊祐寧、惠英紅、趙雅芝都係配音, 估計因為佢地唔係內地演員

rose-mag    發表於 21-1-14 02:03

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-13 01:25
睇左一集,之後就跳咗船
見章子怡同楊佑寧眉來眼去有d頂唔順

第一集「捱過」後,後面就唔會覺得有太大違和,楊祐寧個角色越後越覺得佢冇用,同埋真係同楊個氣質唔夾,反而周一圍越後越自然,越後越好睇,佢演得內歛,冷淡但唔冷漠,而家見到豫章王有自卑感(因為出身寒門)但唔自輕(佢知自己身份同責任係保護國土),佢愛王儇但又唔敢太明顯表達,因為佢知王儇同三皇子青梅竹馬,感情深厚,娶到王儇佢既開心又唔開心,呢般婚姻注定唔可能純粹,就算王儇成為豫章王妃,但三皇子唔可能從王儇心裡面消失,三皇子係王儇成長中一直存在,蕭綦只可以慢慢感動佢,兩人之間嘅鴻溝唔可能一夜之間填平,始終兩人成長嘅背景相差太遠,幸好係王儇唔係一般士族女子,佢成長中被寵被愛,亦被教養好多大道理,佢同謝宛如就好唔同,所以王儇可以理解到蕭綦心中抱負,謝宛如就唔得,陰差陽錯嘅婚配反而成為彼此嘅佳配。

呢套有D似之前如懿傳,都係因為演員演角色年輕時有違和感,令到好多觀眾棄劇,但去到後面就完全唔會再有問題,因為角色成長後,外表已經唔係最大看點,如果撇開外表的話,睇章子怡同周迅都演得到少女神態,試問係咪個個少女時代都係靚女天仙,一樣有唔靚唔身裁正嘅少女,佢地一樣有少女情懷同心思,我反而唔係太在乎演員樣係點,我更睇重演技同故事劇情,好似錦繡南歌,李沁又靚又演得,其他劇中角色都不乏顏值好又演得好嘅,但劇情爛到我睇唔落去。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 21-1-14 01:37
我覺得係原音,唔似果班配音員嘅聲,周一圍把聲就一定係佢自己嘅,其他演員呢,楊祐寧、惠英紅、趙雅芝都 ...

同感,唯一覺得格格不入就係楊祐寧,覺得係氣質問題。另外,惠英紅做既貴妃都好似無乜貴氣。呢套既王族既衣著好像比較沈實,皇后郡主打扮唔算華麗,這是代表國力衰弱嗎?

水晶宮

宋將軍唔錯喎! 型過豫章王, 周一圍唔夠 man

水晶宮

章子怡真有大將風範

王國長老

ggsbb 發表於 21-1-14 09:02
同感,唯一覺得格格不入就係楊祐寧,覺得係氣質問題。另外,惠英紅做既貴妃都好似無乜貴氣。呢套既王族既 ...

又唔一定國力弱,每個朝代興嘅服飾都唔同,沉實式樣未必就係唔矜貴,要睇埋質料,見好多個劇入面貴族人物嘅裙或外衫都有長拖尾,有d出門著披風,將軍都有,呢d都喺窮人角色身上冇見到。

留意下貴族角色衫上嘅刺繡或金絲/暗紋,呢d顯得貴氣好多。我話楊祐寧同惠英紅唔夠貴氣,一來服裝唔夠華麗,冇厚重感,二來係氣質上冇果種傲氣。

王國長老

chocolatebean 發表於 21-1-14 10:27
宋將軍唔錯喎! 型過豫章王, 周一圍唔夠 man

豫章王係打果陣至型,呢套劇都幾多打戲同戰爭場面,豫章王同寧朔軍成班將領都好勇猛,宋將軍表情用聲都好正,你有冇睇慶餘年呀?宋將軍就係二皇子,個角色陰陽怪氣,有d邪邪地,但又幾突出。

水晶宮

回覆 rose-mag 的帖子

我冇睇慶呀! 一套被稱為神劇, 睇左4集左右跳左

首頁
12345...24

尾頁

跳至