影視娛樂

跳至

首頁
34567...24

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bbbusy 發表於 21-1-16 19:05
第幾集

你講咩第幾集?趙雅芝定章子怡?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-16 23:26
你講咩第幾集?趙雅芝定章子怡?

章子怡

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bbbusy 發表於 21-1-17 00:03
章子怡

第13集,豫章王帶王儇去寧朔草原散心,著胡服呢個妝好sharp, 呢集兩個人解開誤會交心。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-17 00:35
第13集,豫章王帶王儇去寧朔草原散心,著胡服呢個妝好sharp, 呢集兩個人解開誤會交心。

已經睇到17, 等update, 我喜歡個劇情

3皇子真心好唔掂, 打仗重掛住兒女私情

珍珠宮

回覆樓主:

睇到11集!第一次睇周一圍做戲,之前只係睇過佢同鄧倫主持的故宮1,無特別感覺,因為主要睇倫倫 !佢演蕭綦好啱feel,非常Ok喎!最唔夾嘅真係三皇子,可能楊佑寧個樣比較粗線條,唔適合演貴族皇子!
劇情、畫面、美術、演技都係上等之作,好睇!

王國長老

Tebing 發表於 21-1-17 01:30
到已經睇到17, 等update, 我喜歡個劇情

3皇子真心好唔掂, 打仗重掛住兒 ...

所以咪話佢癈囉,仲癈過太子,太子都只係頭腦簡單,但唔係冇腦到打仗只掛住兒女私情,一對比下,聰明如王儇真係慶幸自已當日嫁嘅係蕭綦,而唔係三皇子。

侯爵府

moniy 發表於 21-1-17 14:52
睇到11集!第一次睇周一圍做戲,之前只係睇過佢同鄧倫主持的故宮1,無特別感覺,因為主要睇倫倫 ! ...

我睇到第十二集了。
開始感到呢套戲的鏡頭真係拍得好似電影。
之前睇鶴唳華亭都覺得佢啲鏡頭拍得好靚, 但就係電視Feel.
上陽呢套, 佢既鏡頭用色、對比, 構圖, 係唔同一般電視劇。

侯爵府

rose-mag 發表於 21-1-17 15:17
所以咪話佢癈囉,仲癈過太子,太子都只係頭腦簡單,但唔係冇腦到打仗只掛住兒女私情,一對比下,聰明如王 ...

我有時諗, 其實三皇子呢個角色, 係咪特登寫到咁廢?
好鬼唔知佢想點.
所以有時我又有啲同情演出者, 其實問心,. 佢唔係好靚仔, 但都唔係啲人講到咁差.
但呢個角色實在係.....唔知做乜.

侯爵府

rose-mag 發表於 21-1-17 00:35

開頭我都有想過, 王儇對蕭綦會唔會變得太快. 但依家睇到十二集, 又覺得轉折順暢, 王儇也不是一下子接受到蕭綦的, 係有個過程係度.

侯爵府

都見到有人鬧呢套劇劇本唔好, 權謀低能。
比起我之前睇鶴唳華亭, 呢套劇無反轉三百六十次, 咁其實我睇得明白囉....如果話呢啲權謀係低能, 咁都算啱我呢啲權謀低能人睇既, 哈哈.
劇本嘛, 的確唔係個個角色寫得好, 對白台詞未算好精彩, 但勝在講故事流暢, 我覺得還OK啦.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

唔知點解睇見三皇子個角式令我諗起知否入邊果個齊衡

珍珠宮

c.vieri 發表於 21-1-17 23:45
唔知點解睇見三皇子個角式令我諗起知否入邊果個齊衡

我無聯想到似齊衡,但有諗過朱一龍啱做三皇子,因為比較有貴氣同個樣精細D,只係年紀同章子怡差距大咗D

水晶宮

moniy 發表於 21-1-18 00:42
我無聯想到似齊衡,但有諗過朱一龍啱做三皇子,因為比較有貴氣同個樣精細D,只係年紀同章子怡差距大咗D
...

呢2個角色都好似,一樣都係咁「窩囊廢」
口講愛女主、保護女主,但其實就係得個噏字。

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-18 01:05

兩個都唔識作為男人要負起咩責任,佢地嘅所謂愛太狹義,家國面前咩私人感情都要先放一邊,冇國那有家?咁簡單嘅道理三皇子同齊衡都唔明,萬千寵愛在一身嘅上陽郡主都知道打仗不能獨善其身,三皇子作為皇子,如果叛變成功,佢仲有日子可過?小說入面三皇子最後仲要王儇保護番佢轉頭

王國長老

青青河邊草 發表於 21-1-17 00:52
我睇到第十二集了。
開始感到呢套戲的鏡頭真係拍得好似電影。
之前睇鶴唳華亭都覺得佢啲鏡頭拍得好靚, 但 ...

上陽賦兩個導演侯咏同程源海都係電影攝影師兼導演,前者更係上海戲劇學院教授及碩士生導師。有二十個電影攝影作品,其中同張藝謀就合作過4次,包括章子怡出道電影《我的父親母親》,早期合作電影導演有田壯壯、吳子牛、嚴浩、謝晉等,作為電影導演有6部,包括章子怡為主角嘅《茉莉花開》及陳道明、胡軍主演嘅《卧薪嘗膽》。佢嘅作品亦得過好多攝影獎同電影獎。

程源海攝影電影有14部,同陳凱歌合作過兩次,近期經常同汪俊合作,已有7部電影,個人導演之5部電視劇全部與汪俊聯合執導,包括《小别離》及兩年嘅《如懿傳》,怪不得我感覺同如懿傳嘅質感有些微相似,尤其是對道具器物細緻嘅鏡頭運用同帶點古色古香嘅味道。

兩個導演都係拍慣電影,又係攝影師,怪不得鏡頭咁有電影感,而且色彩運用、採光、細節都好有深意。

王國長老

青青河邊草 發表於 21-1-17 01:51
都見到有人鬧呢套劇劇本唔好, 權謀低能。
比起我之前睇鶴唳華亭, 呢套劇無反轉三百六十次, 咁其實我睇得明 ...

權謀低能?有幾低能呀?無錯,對比鶴唳華亭、慶餘年或者瑯琊榜,上陽賦唔係太複雜嘅權謀佈局,但絕對不至於低能,起碼最初會以為只係王謝兩家相爭,後來明顯謝家失勢,但王家依然被算計,表面睇係謝家餘黨,但謝家背後仍然有人,同埋王謝兩家都估唔到仲有第三個唔起眼嘅力量,呢個去到謝宛如被利用代替王儇被太子侮辱就見到端倪,再去到王儇被綁架,後來同蕭綦一齊被追殺,就更顯得唔係表面咁簡單。如果咁都叫低能的話,只可以話欲加之罪,何患無辭,一套劇只係開播第一集就被大規模全網黑,究竟呢套劇阻住咩人發達呢?

我睇緊小說,的確有D人物設定同劇唔一樣,劇更加多瓜葛,小說中,謝宛如早就下嫁太子,並非太子陰謀失敗而要錯嫁,三皇子母妃一開已經病死,因為皇帝要保護佢,命令佢去守陵三年,於是未能同王儇訂親,王儇就被王皇后同自己父親安排下嫁蕭綦,蕭綦同王儇亦冇早於元宵燈會相適,王儇第一次見蕭綦係遠遠望見佢班師回朝公開被封賞,當時係被蕭綦嘅殺氣同威儀嚇親。

水晶宮

版主請問今日係咪有得更新呀
想知一星期有幾多集更新,thanks
吊緊癮好痛苦

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-18 11:46
版主請問今日係咪有得更新呀
想知一星期有幾多集更新,thanks
吊緊癮好痛苦

今日有更新,貼個時間表出嚟大家睇住追。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-18 11:58
今日有更新,貼個時間表出嚟大家睇住追。

Thanks 版主

見到真係想一星期得三日、6集更新
仲要咁多集有排頂癮

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-18 12:05
Thanks 版主

見到真係想一星期得三日、6集更新

所以官博好多人催,叫劇組加更,否則走晒d觀眾,劇組有放下花絮同片段,但太少唔夠頂癮。

首頁
34567...24

尾頁

跳至