影視娛樂

跳至

首頁
45678...24

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 21-1-18 12:15
所以官博好多人催,叫劇組加更,否則走晒d觀眾,劇組有放下花絮同片段,但太少唔夠頂癮。
...

同埋17集裡面豫章王同王妃一齊嘅戲好少,
希望黎緊會講多d佢地2個一齊。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-18 11:58
今日有更新,貼個時間表出嚟大家睇住追。
播放PATTERN咁得意既, 星期四,五休息

有D劇星期一至日都更新, 想佢停下都冇, 我睇慣TVB, 慣左一至五日日播, 而家TVB 愛回家就改左日日日播, 唔係咁好

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-18 09:02
上陽賦兩個導演侯咏同程源海都係電影攝影師兼導演,前者更係上海戲劇學院教授及碩士生導師。有二十個電影 ...
謝謝你的資訊

唔怪之得我中意睇啦! 都係汪俊作品, 我都睇唔少, 幾中意佢既作品, 好期待學區房

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 21-1-18 12:18
同埋17集裡面豫章王同王妃一齊嘅戲好少,
希望黎緊會講多d佢地2個一齊。

我數過,17集豫章王嘅得好少,少過宋懷恩,牟連同龐癸 18集應該趕到返嚟救老婆。話時話,冇諗過咁多武打動作場面,打仗鏡頭都唔少。13集去草原個個鏡頭都好靚,佢兩個真身騎馬,唔係果d借身位用電動假馬,原來果個草原係內蒙赤峰嘅烏蘭布統草原,藍天綠草黑馬白馬,意境同實景都靚到暈。
P.S.又貼多次13集嘅靚景先 我下載咗好多相,得閒會放上嚟,仲有特輯講道具同服裝,要等我有時間開電腦至放到上嚟。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-18 12:38
我數過,17集豫章王嘅得好少,少過宋懷恩,牟連同龐癸 18集應該趕到返嚟救老婆。話時話,冇諗過咁 ...

去完草原比人追殺後,佢地「呢」係草屋到、其實好好奇佢地果晚究竟行左夫妻之禮未

豫章王做咁多野都仲未攪得掂個老婆真係有d失禮。

我覺得章同周應該係識騎馬,章之前拍過咁多武打電影應該有底子,周睇佢之前幾集上落馬姿勢都似識騎馬之人黎。

講開又講,周一圍真係識合做古裝多d,時裝超唔掂,個樣好土古裝扮cool比較型d。

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-1-18 12:38
我數過,17集豫章王嘅得好少,少過宋懷恩,牟連同龐癸 18集應該趕到返嚟救老婆。話時話,冇諗過咁 ...

13集草原騎馬呢段無得頂, 好靚, 好電影feel

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-1-18 11:58
今日有更新,貼個時間表出嚟大家睇住追。

wow, 68集甘長.......

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

CrabPincers 發表於 21-1-17 22:27
wow, 68集甘長.......

唔覺唔覺就睇幾集架啦,起碼而家17集節奏幾快,個個等播。

公爵府

rose-mag 發表於 21-1-18 14:35
唔覺唔覺就睇幾集架啦,起碼而家17集節奏幾快,個個等播。

我有小小後悔太早開呢套劇,跟播追劇好幸苦呀

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-17 20:53
去完草原比人追殺後,佢地「呢」係草屋到、其實好好奇佢地果晚究竟行左夫妻之禮未

豫章王做咁多野 ...

嗯,草屋過夜又攬又錫,應該得米啦啩,不過豫章王都算係好有耐性,之前佢雖然喺懸崖上已經認定咗王儇,但佢都俾王儇選擇去留,話只要佢身體好番後,想走的話,豫章王隨意會送佢返京,呢D咪君子囉,唔監人賴厚,佢明知王儇同三皇子有好深厚感情,要王儇心甘情願接受佢唔係一日半日。而家劇情發展雖然好似好快,由王儇被綁架到豫章王救人,養傷、康復都有段時間,王儇一直對豫章王有好大防備心,因為一直都誤會男方強娶,破壞自己姻緣,點知現實係被自己父親出賣,最初豫章王仲因為唔想佢難過而諗住自己食咗隻死貓,誤會冰釋後,兩個人放開心結,經歷生死後,氣氛咁好,自然應該水到渠成。。。

我睇草原騎馬呢D鏡頭,周同章應該係識騎馬,仲要應該唔差,好多個鏡頭都係直落加全身,好難換人,拍得多古裝劇,又有好多動作的話,演員唔少係會學識騎馬,胡歌、胡軍就係騎馬好叻嘅。

王國長老

CrabPincers 發表於 21-1-17 22:45
我有小小後悔太早開呢套劇,跟播追劇好幸苦呀

你睇到跟播嗱?呢套一開真係比較難停落嚟,我一日追咗5集,已經係忍咗手架啦~

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-18 14:47
嗯,草屋過夜又攬又錫,應該得米啦啩,不過豫章王都算係好有耐性,之前佢雖然喺懸崖上已經認定咗王儇,但 ...

豫章王係懸崖救王儇時同佢講會共赴生死,之後又係王儇飲醉時同佢講已認定佢
晚晚係出面等王儇「召喚」佢,真係睇到心心眼

海上牧云記套野超級慢,但唔知點解果時會睇得晒 周一圍又係做類似豫章王咁上下嘅性格嘅人,佢真係做呢d角式超掂。

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-17 23:06
豫章王係懸崖救王儇時同佢講會共赴生死,之後又係王儇飲醉時同佢講已認定佢
晚晚係出面等王儇「 ...

女人最脆弱嘅時候有個男人咁細心呵護,唔死幾難~豫章王呢D低調愛同三皇子果種風風火火真係唔一樣,少不更事嘅當然會揀個日日可以陪你,又滿嘴情話嘅人,始終三皇子同王儇由細玩到大,果種感情好自然,但當兩個人曾經經歷過生死關頭,感情就變得不一樣,邊個可以付托終生?豫章王係果種我唔喺你身邊都會護你周全,我會時刻暗中照顧你體諒你,劇同小說一樣,蕭綦由低層一點一點功勛積累到封王,佢係靠勤力同智慧,佢可以好嚴厲,但同時又好體恤其他人,呢種成熟男人一對比未真正見識過世界難捱嘅三皇子,高下立見。

最最感動王儇應該係佢真正有個可以依靠嘅人,之前佢要犧牲自己婚姻去救三皇子,而家佢每一步都有蕭綦為佢打算安排,寧願自己被誤會都唔想王儇難過,呢D角色人設現實中不易求。

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-17 23:06
晚晚係出面等王儇「 ...

呀,漏咗講果幕豫章王設計殺咗個假借閱兵想殺佢嘅欽使,當時佢以為小葉就係王儇,見佢由高台跌落嚟,飛身下馬喪跑過去接住小葉果場又係殺得死人,呼應番之前蕭綦喺宮中接住由屋頂跌落地下嘅王儇,同一個動作,兩種心情。

王儇遠遠望住蕭綦有幾熱心救自己,之後又因為要救自己而由得賀蘭箴一班人走,兩個人眼神對望幾有愛,吊橋上面就更加唔駛講,Man到呢。

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-18 15:35
呀,漏咗講果幕豫章王設計殺咗個假借閱兵想殺佢嘅欽使,當時佢以為小葉就係王儇,見佢由高台跌落嚟,飛身 ...

我番睇又番睇12、13、14集
係呢3集男、女主對手戲最多

王國長老

回覆樓主:

今晚記得有更新,大王返嚟啦,有人歡笑有人愁。

公爵府

rose-mag 發表於 21-1-18 14:52
你睇到跟播嗱?呢套一開真係比較難停落嚟,我一日追咗5集,已經係忍咗手架啦~
...

今朝看左3集,好想看下周一圍趕返黎殺敵........要等聽朝先有得再看......

水晶宮

啊男主角d戲份會唔會少左d呀
返黎救完老婆又走,佢2公婆梗係時辰八字相沖

果個三皇子真係想「中」佢,枉佢仲話係皇子,棄子民不顧唔在講,明知人地已為人 妻,仲要去人地老公面前攞彩贈興,真係唔要臉

水晶宮

c.vieri 發表於 21-1-19 00:39
係啦!成日都同老婆分開

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-18 08:39

小說裡面其實都係聚少離多,一個要保家衛國嘅軍人冇可能一日哺住個老婆嘛,唔係三皇子呢種媽寶爸寶,當守城告急,以為佢開竅幫手救助傷兵,點知去走埋去叫王儇走,又話城守唔住架啦,我係王儇就兜巴星佢,難為佢大隻騾騾,貪生怕死個樣真係令人睇佢唔起,慶功宴上借醉想搵蕭綦麻煩,以為可以激嬲蕭綦,點知自己丟架,司馬昭之心,路人皆見,又係果句:不作死,不會死。

話呢套劇權謀低能,我反而覺得呢套劇幾真實,由細愛錫王儇到大嘅人,一個一個利用佢犧牲佢:父親愛佢但更愛權,舅舅錫佢但更錫自己個仔,錦兒關心佢但更關心三皇子更想取代王儇,謝宛如同佢係閨蜜但佢謝家人間接因佢而死,王皇后由細睇到佢大但佢更要保住自己王家同太子,一個一個都選擇要殺王儇,只有蕭綦對佢最真最愛護,可惜抱負所在,王儇注定要自己面對好多腥風血雨。

同瑯琊榜一樣,呢班人全部都係親戚朋友,原本係親密不間嘅關係,因為野心權力而變成最能夠傷人嘅武器,人性最終都係自私嘅,算計人嘅人同時亦被人算計,以為機關算盡,到頭來峰迴路轉。

首頁
45678...24

尾頁

跳至