影視娛樂

跳至

首頁
12345...24

尾頁

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chocolatebean 發表於 21-1-14 11:09
回覆 rose-mag 的帖子

我冇睇慶呀! 一套被稱為神劇, 睇左4集左右跳左

慶餘年又未去到神劇,始終都係播咗一季,第二季唔知會點,好似將夜1好睇,2就好難睇。慶餘年係比較特別,忠奸冇樣睇,表面以為忠,其實係奸,人物多又關係複雜。

上陽賦宋將軍演員叫劉端端,有6呎高,為咗考入中戲,佢一個月內減肥44磅,最後如願以償,佢仲係歌手同音樂制作人,多才多藝。佢有套雪中悍刀行拍緊,又係慶餘年嘅劇組,睇劇軌我幾期待。

慶餘年二皇子個古怪劉海造型好過癮,你留意吓宋將軍都係左邊有劉海

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 21-1-14 02:00
第一集「捱過」後,後面就唔會覺得有太大違和,楊祐寧個角色越後越覺得佢冇用,同埋真係同楊個氣質唔夾, ...

周一圍係果時睇海上牧云記,佢樣唔係好得不過做戲幾好。
章子怡唔知硬係覺得佢個樣好似怪怪地咁,有時有d大頭戲影住佢,好似完全唔認得果個係佢咁。
楊佑寧個角式⋯完全投入唔到,睇左2集唔覺得佢溫文儒雅囉。

追完流金歲月有時間先再睇呢套

子爵府

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 21-1-14 13:09
慶餘年又未去到神劇,始終都係播咗一季,第二季唔知會點,好似將夜1好睇,2就好難睇。慶餘年係比較特別, ...

睇到17,真係幾好睇,節奏快。第一眼見到宋將軍就覺得好熟面口,原來係2皇子。我一直都吾鐘意睇周一圍,覺得佢吾靚仔,但呢套睇佢演技又吾錯,真係演到內斂。

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Connielai 發表於 21-1-14 14:27
睇到17,真係幾好睇,節奏快。第一眼見到宋將軍就覺得好熟面口,原來係2皇子。我一直都吾鐘意睇周一圍,覺 ...

第17集全集得王儇夢中一個鏡頭見到豫章王,打仗場面好緊張,然後見到個窩囊癈嘅三皇子嚟到,見到佢鞋口鞋面仲慘過死老豆果個樣,見住打仗攻城,佢作為皇子,唔識打都算,仲叫王儇跟佢走,心諗有冇咁乞人憎?有冇得咁癈?一對比豫章王心懷國家百姓,郡主又點會唔識揀,而且點可能咁冇廉恥,當日自已遲大到,錯過咗就錯過咗,有d責任係要擔架,作為男人,三皇子更不如太子。

超級版主

c.vieri 發表於 21-1-13 21:21
周一圍係果時睇海上牧云記,佢樣唔係好得不過做戲幾好。
章子怡唔知硬係覺得佢個樣好似怪怪地咁, ...

周一圍樣真係麻麻,但戲幾好,我冇睇海上牧雲記,呢套周演得好內歛,眼神好多內心戲,見網上好多人被圈粉。佢演對王儇動心、救人、一路照顧好有愛得嚟好內歛,好多時說話點到即止,為咗顧及王儇感受,眼神、動作都粗中有細,呢個角色所表現出嘅反差絕對係女性殺手之冠,沙場上勇猛狠辣,對下屬體恤,對妻子忠貞、無微不至,既睿智狡猾,又溫柔沉著,想唔圈粉都難。

章子怡氣場有D太大,演少女過份成熟(唔關年紀事),而係有種太世故嘅感覺,佢樣係幾清,笑起嚟幾討喜,佢應該冇點整容,同初出道果套《我的父親母親》時個輪廓唔差太遠,不過我睇《臥虎藏龍》都覺得呢個女仔個樣係清純,但望落去城府好深。而家睇上陽賦都有呢個感覺,佢演唔出少女味除咗係年紀外貌之外,仲有係氣場太大,作為一個自小於宮中長大,備受各方疼愛嬌縱嘅天之嬌女,的確需要有傲氣,佢最初幾集的確係演得到果種刁蠻張揚嘅個性,但又不失活潑天真,隨著劇情發展,好快王儇就被逼面對殘忍嘅現實,佢一夜之間長大,明白及接受人生無常,更因為見到寧朔城居民及士兵嘅生活,佢唔再係養在深宮中嘅嬌花,經歷生死後變得堅強。書入面王儇同豫章王一別三年,呢三年佢獨守空房,怨恨呢個名義上嘅丈夫實在非常合理,而且佢見到世態炎涼,心態上同之前好大分別,兩夫妻再聚時佢已經18歲;但劇入面講只係分別3個月,再見三皇子時,兩人分別只有半年,心態轉變之大好似有點突兀,如果話三年就會合理D。

楊祐寧。。。已經講咗好多,好似好衰咁不斷話佢,不過的確係成套劇暫時一大敗筆,氣質唔夾,點演都死,而且唔只氣質唔夾,氣道都唔似一個皇子,古裝劇真係唔係個個識得演。咁多年,楊祐寧只係得《傾世皇妃》同《天龍八部》,後者演喬峰,形象粗豪還可以,但《上陽賦》三皇子係一個白月光,楊祐寧同三皇子嘅人設:京城美少年,風華第一、風儀俊雅、才貌非凡、溫雅如玉。。真係差得太遠啦,唔掂囉。

反而最初睇太子覺得又係一個人頭豬腦,點知睇下睇下又覺得其實佢唔差,係就係頭腦簡單又冇主見,但居然對自己妻子好好,演員話好似第一次演古裝,呢樣真係睇唔出,佢行路、舉手投足都做得好好。

另一個上面有JM提過:宋將軍,佢都好多戲,演豫章王手下猛將,因為護送王儇回京,有幾集非常多戲,呢個演員本身戲幾好,外形又高大,把聲好有個性。

當然好戲嘅仲有于和偉同袁弘啦,蔣愷演扮豬食老虎嘅皇帝都好好睇。呵呵,我寫下寫下變咗勸看文添~我開咗小說睇,小說唔係太長,不過小說同劇嘅結局唔同。

子爵府

2021勳章

唔知點解好多人覺得周一圍麻麻,但我睇完<長安十二時辰>後幾like佢,仲特登搵番演員的誕生睇,我明白點解章子怡會揀佢。

其實今次周的蕭綦和長安的蕭規角色有啲啲似,都係cool而不表露感情的人,果時我覺得佢好能夠表現出呢種特點,係個人氣質加埋演技塑造出來。佢在劇中,我認為比主角雷佳音仲要出彩。

我再無睇過佢其他劇,但係,單係長安,果時我就相信章子怡的選擇沒有錯。 

子爵府

2021勳章

楊祐寧唔掂,除左個人之外,劇本寫佢都唔係幾夠全面,令我覺得呢個角色好浮游不定。佢個樣又唔係話樣衰既,有時樣好唔好都好睇劇本寫成點。

子爵府

2021勳章

Connielai 發表於 21-1-14 14:27
睇到17,真係幾好睇,節奏快。第一眼見到宋將軍就覺得好熟面口,原來係2皇子。我一直都吾鐘意睇周一圍,覺 ...

其實overall我覺得套劇唔錯的,講真,章子怡演技真係無庸置疑的,其他果啲乜花物花根本唔係果個水平。
但話套劇係咪一點缺點都無,咁又當然唔係。我覺得係可以睇落去。
有時睇內地啲平台鬧套劇鬧到咩咁,就覺得好唔理性。

子爵府

2021勳章

我一路睇呢套劇,覺得男女主角的故事同紅高粱入面,九兒同余佔鰲有點似。都係, 九兒原本有個青梅竹馬的愛人, 原本又想私奔, 但個男既都因為各種原因而no show, 結果九兒心碎了.

同一時間, 余佔鰲出現在九兒的生命中, 第一眼見九兒就愛上左佢, 但也知道九兒有愛人.
但余都三番四次咁救九兒, 結果九兒也因為余的男子氣慨而愛上佢.

當然, 劇情走向還是很不同的, 但, 我就是喜歡這類型的男女主故事.

子爵府

2021勳章

我真係幾鍾意呢套劇的配角.
于和偉固然係, 劉端端、袁弘都好, 所以無懸念咁會開同追呢套.

超級版主

青青河邊草 發表於 21-1-14 22:15
唔知點解好多人覺得周一圍麻麻,但我睇完<長安十二時辰>後幾like佢,仲特登搵番演員的誕生睇,我明白 ...

覺得周一圍麻麻應該第一個因為外型,始終唔係小鮮肉,唔係靚仔,更加唔係時下好興果種病弱嬌柔蒼白嘅小奶狗,呢一兩年興嘅耽改劇佢唔會有得演,另外佢之前曾經有段時間個人比較囂張,外型同氣質好油膩,上訪問節目曾經話佢老婆拍果種戲唔叫做戲,言語間貶低自己老婆,令人對佢印象唔好,佢老婆幫佢解話,話佢不擅辭令,唔想將私人生活公開。

我有睇過佢幾套戲,我覺得佢係有天份有思想嘅演員,佢冇演偶像劇主角嘅條件,但唔代表佢演技差,但佢唔係一直順風順水,中間有演錯咗嘅角色,近年幾套就幾好,呢次上陽賦一開播就俾人話佢同楊祐寧醜樣,拖低成套劇,但隨住套劇播下一集又一集,無論係蕭綦個角色本身,定周一圍嘅演技都受人喜愛,所以我話如果唔拘泥於女主角年齡同男主角顏值的話,呢套絕對唔應該錯過,起碼到而家播咗17集,劇情好緊湊,人物好豐滿,即使係配角都好高分。

子爵府

2021勳章

我睇到第八集啦,大婚真係好好睇。尤其係,蕭想拉王的手,但王動也不動,蕭唔理佢,自己行。咁簡單動作已好表現出人物性格。

珍珠宮

2021勳章

青青河邊草 發表於 21-1-15 14:15
唔知點解好多人覺得周一圍麻麻,但我睇完<長安十二時辰>後幾like佢,仲特登搵番演員的誕生睇,我明白 ...
是章子怡親自選男主的? 你唔講唔知

我只睇佢套 煥臉, 真係唔吸引, 個樣太昂直, 比人好鈍好朱油膏, 一D都唔SMART唔MAN

子爵府

2021勳章

chocolatebean 發表於 21-1-15 15:27
是章子怡親自選男主的? 你唔講唔知

我只睇佢套 煥臉, 真係唔吸引, 個樣太昂直, 比人好鈍好朱油膏, 一D都唔 ...

據話係章子怡揀, 因為佢係有份投資. 也有話事權.

周一圍我真係只睇過長安, 單論長安, 我覺得佢好得. 可能我Like呢類型, 樣唔係標準靚仔樣, 但做出果種不羈氣質。
章子怡本身係一個好強的女演員, 佢既角色預左係食住男一.
如果男一都係果啲典型靚仔小生樣, 我就覺得根本唔搭.
睇章子怡同梁朝偉的感覺.
但章子怡同張震呢啲, 你捉佢唔住的野馬Feel的男人配戲, 就會好夾.
長安中, 周一圍角色就係呢種, 所以我覺得章係有眼光。

珍珠宮

2021勳章

我反而中意譚凱呢位演員, 佢做燕雲台好有型

超級版主

青青河邊草 發表於 21-1-15 15:14
我睇到第八集啦,大婚真係好好睇。尤其係,蕭想拉王的手,但王動也不動,蕭唔理佢,自己行。咁簡單動作已好 ...

你睇多幾集,更加不得了,細微嘅動作表情,甚至反應都暴露咗兩個人嘅小心思,王儇慢慢俾蕭綦嘅細心同人品溶化,久別重逢見到三皇子後,兩個男角色嘅對比可以話天同地,白月光原來只係得不到嘅遺憾,真正令人動心嘅係鐵漢柔情。

我呢,呢兩日翻睇咗11到17集兩次,跳咗其他人,只揀王蕭兩人互動嘅鏡頭仔細睇,另外打仗同武打鏡頭都好多,亦好認真。等你睇到再慢慢傾

珍珠宮

2021勳章

青青河邊草 發表於 21-1-15 15:33
據話係章子怡揀, 因為佢係有份投資. 也有話事權.

周一圍我真係只睇過長安, 單論長安, 我覺得佢好得. 可 ...

所以唔會找羅晉

子爵府

2021勳章

chocolatebean 發表於 21-1-15 15:33
我反而中意譚凱呢位演員, 佢做燕雲台好有型

佢係邊個? 皇帝?

子爵府

2021勳章

chocolatebean 發表於 21-1-15 15:35
所以唔會找羅晉

找羅晉? 咪玩, 劇組怕鬼左佢老婆呀. 陣間又call齊馬上網黑自己老公.
之前<安家>已不斷踩羅晉靠孫儷.

珍珠宮

2021勳章

青青河邊草 發表於 21-1-15 15:38
佢係邊個? 皇帝?
佢冇做上陽架!燕雲台做阿蛇老公

首頁
12345...24

尾頁

跳至
熱門主題
鄧倫 ... 2 3 4 5 6 .. 907
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊