單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2021勳章

我想離婚,有一個小朋友8歲,想小朋友跟我,但係經濟有限,其實可以點做,唔通要繼續忍落去?這樣的生活好辛苦

侯爵府

2021勳章

dmchan1021 發表於 21-1-13 07:56
我想離婚,有一個小朋友8歲,想小朋友跟我,但係經濟有限,其實可以點做,唔通要繼續忍落去?這樣的生活好 ...

路過..想8掛下,男方現在仲有比錢養小朋友嘛?
你的居所是什麼形色?公屋?私楼?
忍...真系辛苦架...因為在意日日會生不如死
離婚..五難...不過要唸唸可以住邊,你如果經濟能力五够....仲要憂柴憂米,甘又點算呢...五好五記得你仲有個8岁小朋友要養
時代五同了,離婚系好普遍既事,不過做人要自私D學會鋪好後路先行出門口
外面風大雨大,五易挨架....要認真冷靜唸清楚

複式洋房

2021勳章

babytszkin 發表於 21-1-14 07:27
路過..想8掛下,男方現在仲有比錢養小朋友嘛?
你的居所是什麼形色?公屋?私楼?
忍...真系辛苦架...因為 ...

小朋友所有開支都係佢比錢的,我哋住緊公屋,唉!就係經濟問題,所以留低

侯爵府

2021勳章

dmchan1021 發表於 21-1-14 17:12
小朋友所有開支都係佢比錢的,我哋住緊公屋,唉!就係經濟問題,所以留低
...

系罗...我五知你老公衰邊飯
不過肯養個細路己經好好架啦,而家好多夫婦都系aa制架咋
人無十全十美,有人幫手養大個細路有咩五好丫,當他同屋主,其它當他透明
有錢先在打算啦...

伯爵府

2021勳章

回覆 dmchan1021 的帖子

你呢種無奈又痛苦既心情同生活, 我深深體會你自己無做嘢?

離婚都要有勇有謀, 部署好先好做呢一步

複式洋房

2021勳章

小圓圓 發表於 21-1-16 19:12
回覆 dmchan1021 的帖子

你呢種無奈又痛苦既心情同生活, 我深深體會你自己無做嘢?

有做嘢,但係我仲要養自己屋企人,我搵錢又唔多

別墅

我想離婚,有一個小朋友8歲,想小朋友跟我,但係經濟有限,其實可以點做,唔通要繼續忍落去?這樣的生活好 ...

雖然唔知你咩原因想離婚,夫妻關係如果貌合神離,都會影響小朋友成長。
我有兩個小朋友,全職湊咗10年,但都堅決離婚。原因係唔想再小朋友受影響,只希望同兩個小朋友開開心心過生活。
如果可以同先生傾到當然好事,但如果傾唔到,繼續落去大家關係影響小朋友可以好深遠。

複式洋房

2021勳章

jacksiuyi 發表於 21-1-17 02:28
雖然唔知你咩原因想離婚,夫妻關係如果貌合神離,都會影響小朋友成長。
我有兩個小朋友,全職湊咗10年,但 ...

原因係我無意中發現我老公鐘意咗佢同事,所以我想離婚!妳經濟是沒有問題嗎?我想之後都出嚟做嘢,但係小朋友點好呢?其實都有好多嘢要諗,唔簡單!

別墅

dmchan1021 發表於 21-1-17 11:18
原因係我無意中發現我老公鐘意咗佢同事,所以我想離婚!妳經濟是沒有問題嗎?我想之後都出嚟做嘢,但係小 ...

其實我已經等緊個判令。對方係唔想離,我單方面申請,搵咗法援幫手。
我已經去到無可忍嘅地步,所以作最壞打算,如果佢唔供養對仔女,我最多申請綜援捱幾年。
依家大嘅小學,細嘅嚟緊都小學。佢承諾會俾一萬贍養費,暫時都叫頂住個雞頭。

別墅

其實你係咪決心要小朋友跟你?如果係我勸你早日決定。因為小朋友再大有機會個官會考慮判俾有經濟能力果方。
依家你小朋友8歲,唔大唔細,都仲需要媽媽,所以再拖就真係好難講。

複式洋房

2021勳章

jacksiuyi 發表於 21-1-17 12:20

其實我已經等緊個判令。對方係唔想離,我單方面申請,搵 ...

但係分居一年先可以離,我諗緊我同小朋友可以住邊,出去租屋都貴,最大問題係冇人照顧我個小朋友,因為我係要返工的,但人工唔高,其實小朋友跟我,我人工起碼都要萬六、七先得,又要租屋、又要搵人湊小朋友、我又要養屋企人,所以真係好煩

別墅

dmchan1021 發表於 21-1-17 16:12
但係分居一年先可以離,我諗緊我同小朋友可以住邊,出去租屋都貴,最大問題係冇人照顧我個小朋友,因為我 ...

咁你試吓同對方傾吓啦,睇吓佢肯唔肯雙方同意離婚同小朋友嘅安排。依家間屋邊個係戶主?
你話你要返工,咁平時邊個湊小朋友?

複式洋房

2021勳章

jacksiuyi 發表於 21-1-17 16:28
咁你試吓同對方傾吓啦,睇吓佢肯唔肯雙方同意離婚同小朋友嘅安排。依家間屋邊個係戶主?
你話你要返工,咁 ...

屋主係奶奶,平時都係奶奶湊小朋友

別墅

dmchan1021 發表於 21-1-17 16:31
屋主係奶奶,平時都係奶奶湊小朋友

咁情況有d難,如果佢爭小朋友,個官會睇長期照顧者係邊個

複式洋房

2021勳章

jacksiuyi 發表於 21-1-17 16:32
咁情況有d難,如果佢爭小朋友,個官會睇長期照顧者係邊個

唉!咁就麻煩了

別墅

dmchan1021 發表於 21-1-17 17:14
唉!咁就麻煩了

都唔一定嘅,你試吓同對方傾吓你先啦。如果佢唔爭小朋友撫養權,咁你再諗點樣安排小朋友照顧方面。

大宅

dmchan1021 發表於 21-1-17 16:12
但係分居一年先可以離,我諗緊我同小朋友可以住邊,出去租屋都貴,最大問題係冇人照顧我個小朋友,因為我 ...

分房訓1年已經可以單方面申請,但要有證據

伯爵府

2021勳章

回覆 babytwins01 的帖子

無夫妻生活, 無共同社交生活已算是分居, 自己講分居日期由幾時開始, 無須證明, 除非對方講大話唔認
如要證據, 莫非要有人證物證?

大宅

小圓圓 發表於 21-1-17 20:19
回覆 babytwins01 的帖子

無夫妻生活, 無共同社交生活已算是分居, 自己講分居日期由幾時開始, 無須證明, ...

裝眼仔

大宅

babytwins01 發表於 21-1-17 20:59
裝眼仔

朋友上庭係咁講

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊