自由講場

跳至

首頁
12345...27

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Carol999 發表於 21-1-13 09:51

呢度好多人年青時都係捱生捱死咁捱層樓返黎架,唔係一覺瞓 ...
冇錯!!我後生捱生捱死捱到而家仲係咁捱,我父母乜都冇。「靠父母」呢3個字於我說同粗口一樣難聽。
再講, 靠父母上車冇錯, 係可以輕鬆一點, 但5好下下諗住「靠父母」。

Astra00    發表於 21-1-13 21:35
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ivyko 發表於 21-1-13 10:03
唔好咁多要求,又要巿區,又要新樓,又話要有會所,仲唔可以細,點會搵唔到, 3百多萬嘅樓一定有 ...

Exactly

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

無靠父母 上車N年前同宜家比 好難比

珍惜 感恩
You got this!!

水晶宮

李露眉 發表於 21-1-13 09:45
呢度D 穩10萬8萬一個月, 40歲有過百萬SAVING,
應該唔洗靠父母.

近幾年聽男女家夾錢

男爵府

視乎何謂靠父母,為儲錢唔搬出嚟租屋,同父母住算唔算靠父母?各有前因,點解成日要講買樓一定要靠父母?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大檸樂 發表於 21-1-13 10:00
其實上車真係好多因素.重點睇你目標樓盤,同埋你自己收入同年紀.
即係好簡單一個例子.岩岩出黎做野月入2萬.5 ...
可能住開豪宅, 一上車就要上架豪華房車
呢D 單棟樓同單車一樣, 佢地睇唔上眼

侯爵府

Carol999 發表於 21-1-13 09:55
仲要交通方便,住屯門話屯門公路塞車返唔到工,住元朗又嫌要搭「黨鐵」乜乜乜
...
點止,非港島不去。九龍也不行。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 21-1-13 09:59
我父母就係捱生捱死先有層樓嗰種。不過依家啲人唔會明,只會話食少餐日本野去少次旅行亦唔代表會買到樓:qu ...

我老豆都捱到5x歲先買到樓,買完生活就好節儉

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kwhkwh 發表於 21-1-13 10:09
點止,非港島不去。九龍也不行。

還要港島新樓三房,交通便利

琥珀宮

littlefunpig 發表於 21-1-13 10:09
可能住開豪宅, 一上車就要上架豪華房車
呢D 單棟樓同單車一樣, 佢地睇唔上眼

認真,身邊啲後生冇一個會買單楝樓,佢地真係睇唔上眼

大宅

去年買左.靠我地兩個.冇父母幫忙.儲左好多年錢.好極端既方法.好多野都要取捨.睇左當買左.冇去過旅行.

男爵府

應該唔洗靠父母.

有冇計錯數?點計?

琥珀宮

pomanlife 發表於 21-1-13 10:11
我老豆都捱到5x歲先買到樓,買完生活就好節儉

我細個都係咁

水晶宮

我第一層樓係
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

應該唔洗靠父母.

朋友兩公婆55歲公屋戶有200萬,仔女俾三四仟,仲逼迫父母俾首期,尼個case 這年紀住公屋有200萬看似不錯,但一定唔咁退休,退休後食老本,得200萬,佢哋不算太老,仔女又食又住又有要求,有200萬都沒有安全感
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

dodo322 發表於 21-1-13 09:43
唔靠父母好難上車 ?

想問有樓JM,係唔係靠父母上車 ?

今年30歲,25歲果陣結婚,26歲靠兩公婆自己儲錢買下270尺市區超細單位,住左三年換樓,賺左一百萬到。而家換左市區900萬三房,地鐵上蓋。

Ps 結婚、買樓、換樓,一蚊都無靠過長老
只要有決心慳錢儲錢,上左車之後就會舒服架喇

sukihazuki    發表於 21-1-14 11:00
Astra00    發表於 21-1-13 21:37

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 vivibabyvivi 的帖子

想當年我買單棟﹐真係比朋友歧視有D有錢D既連HOUSEWARMING都唔黎 (已無再見)﹐(其實舊樓真係好實用)

大宅

回覆樓主:

其實我唔明,而家有首置,800萬以下可以按9成, 兩口子唻講,一層沙田第一城細單位大概500萬,即50萬首期,加埋律師厘印大概60萬已經上到車。

你話上車後,下下要豪裝百萬,咁無嘢好講。但講真有9成按揭,肯由細樓買起,我諗唔到點解要靠父母。記住樓唔係俾你岩岩畢業買,係俾一啲做左好幾年嘢, 有積蓄同穩定收入嘅人買。

侯爵府

Mrs.Chan 發表於 21-1-13 10:15
朋友兩公婆55歲公屋戶有200萬,仔女俾三四仟,仲逼迫父母俾首期,尼個case 這年紀住公屋有200萬看似不錯, ...
JM 你口中的CASE 如屬實,我估我寧願生舊叉燒。呢200萬 我一定不會拎出去俾佢地。

珍珠宮

應該唔洗靠父母.
有多少人係可以每個月揾10萬呢?

首頁
12345...27

尾頁

跳至