自由講場

跳至

首頁
34567...27

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Mrs.Chan 的帖子

我真心覺得﹐個單位我住﹐我買邊度使鬼同人交代..........最緊要自己住得舒服............(不過住公屋而家超大口氣﹐有D攞新公屋既更大口氣﹐會話佢間屋新過我靚過我........不過呢D真係唔使理人點睇﹐有人覺得住公屋係人生勝利組﹐有人覺得入豪門先係﹐我地呢D平民只求安穩﹐自己有個安樂蝸﹐小朋友家人健康快樂就夠了。

伯爵府

dodo322 發表於 21-1-13 09:43
唔靠父母好難上車 ?

想問有樓JM,係唔係靠父母上車 ?

咁你買定層樓比仔女

男爵府

唔靠父母好難上車 ?

呢十年內結婚,5年內置業都係靠我哋兩公婆嘅努力,無父母金錢上幫忙。

我哋只係普通打工仔,平日努力工作兼儲錢。

人哋一年幾次旅行、名牌包包、食好西。

我哋幾年一次旅行,用嘅普通手袋,大時大節先食好西。

置業都係二手樓兼細價樓,我哋都做到時,深信大家都做到,視乎願唔願意減少不必要嘅開支。

當年買樓係當時樓價最高嘅時候

littlefunpig    發表於 21-1-15 13:37
cathngai    發表於 21-1-14 13:21

珊瑚宮

回覆樓主:

識人自己係買樓, 無靠父母
當然佢係叻女, 月份入6位數字

伯爵府

白毛毛 發表於 21-1-13 10:35
但記得10年前即2010、11年時已經升咗一層,周街的維園阿伯,街市c9,報紙大佬絕大多數話樓市一定冧,等睇 ...

咁見過鬼就怕黑,我買第1層樓時就係97金融風暴之後, 後來換樓,科網股爆破, 再整多劑沙士, 我地果時嚴重負資產, 日日有人燒炭,真係有錢都唔敢買樓

當然後來升番個double, 我地先夠膽換樓, 04年打後10年,我地換咗幾次, 每次賺幾百萬,再換

littlefunpig    發表於 21-1-15 13:40

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

茶木 發表於 21-1-13 10:51
咁見過鬼就怕黑,我買第1層樓時就係97金融風暴之後, 後來換樓,科網股爆破, 再整多劑沙士, 我地果時嚴 ...
jm 恭喜你。換樓方程式, 人人識。但不是個個後後生咁願意去換機來累積財富。
我每次換樓,換到戶口冇哂錢。由頭再儲....
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

pomanlife 發表於 21-1-13 10:39
係架,嗰時個個都吹會大跌,好多人都停一停諗一諗,不過之後就係飛快地不飆升
...

果時公司有個後生仔問我好唔好買,怕跌,錢剛好夠比首期同供,十五十六。我同佢計數,膽粗粗同佢講,如果我係你,有住屋需要,計到數供得起就去馬,但以後唔好睇樓價,預咗跌到阿媽都唔認得呢個心理準備。佢後來買咗白居易,早幾年層樓升咗二倍。我都戥佢開心,更好彩自己無點佢如果當時佢無買,之後升到咁,以佢兩公婆人工,買唔到。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 21-1-13 10:27
當年有個租樓既朋友都叫我自己「坐穩艇」架

幾年前有個朋友放左層樓
話哟樓一定跌
佢話成世租樓好低
心諗你幫人成世幫人供樓,樓主仲多謝你添
除非永遠唔加租,樓價唔升咪低囉
到我要買樓,佢鬼殺咁嘈,咁高仲買 ,叫我等跌先,如果聽佢講宜家起碼蝕左幾年租金比人啦!眼見佢成日搬都幾煩

子爵府

虎到金來勳章

唔靠父母好難上車 ?

我自己買樓, 無用過屋企一毫子。
搵幾多錢同儲幾多錢係關鍵。
搵$10萬, 儲$5000 vs 搵$2萬, 儲$1萬, 你估邊個大d機會買到?

我想買3房, 唔夠錢, 未買一房, 無人叫你無錢但只想買山頂獨立屋架

伯爵府

kwhkwh 發表於 21-1-13 10:54
jm 恭喜你。換樓方程式, 人人識。但不是個個後後生咁願意去換機來累積財富。
我每次換樓,換到戶口冇哂錢。 ...

我地就係太謹慎,我老公啲朋友好搏,將本來層樓一開二,一開三, 雖然我地由一開始買2百幾萬,住到而家果層1700萬, 我地都係得一層,仲供緊

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

長毛免 發表於 21-1-13 10:58
幾年前有個朋友放左層樓
話哟樓一定跌
佢話成世租樓好低

有朋友前幾年住開嗰度業主話唔租比佢,話佢知買樓供平過佢租,佢真係去搵到啱心水盤,年頭買,年尾已話升50萬,依家更加唔止

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-1-13 10:26
又關政府事?

衣食住行,全都是政府長远社會政策,做得唔好就民怨越大

伯爵府

pomanlife 發表於 21-1-13 11:09
有朋友前幾年住開嗰度業主話唔租比佢,話佢知買樓供平過佢租,佢真係去搵到啱心水盤,年頭買,年尾已話升5 ...

我正式交收嗰日都升左
前幾年係升得好顛
宜家好似升左一百倒

珍珠宮

Mrs.Chan 發表於 21-1-13 10:40
當年啲人把口真係好賤,憎人富貴嫌人窮

其實而家啲人把口更甚,我覺得

男爵府

kwhkwh 發表於 21-1-13 10:40
呢位姐妹, 5好玩啦, 又關政府事?又或者咁講, 你覺得政府差,咁政府有幾差?

「衣食住行」??咁要不要政府生 ...

從來都係政策之一,否則每年出什麼白皮書呀?民生唔好就民怨越大。相信你是國內移民吧,所以唔清楚。

伯爵府

白毛毛 發表於 21-1-13 11:12
其實而家啲人把口更甚,我覺得

我成日見fb哟留言好仇富
bk好哟

大宅

wschow823 發表於 21-1-13 10:16
今年30歲,25歲果陣結婚,26歲靠兩公婆自己儲錢買下270尺市區超細單位,住左三年換樓,賺左一百萬到。而家 ...

你好犀利,由270尺升到市區上蓋900尺,但真係計樓價差多少?市區上蓋900尺價錢應該好貴,

子爵府

白毛毛 發表於 21-1-13 10:35
但記得10年前即2010、11年時已經升咗一層,周街的維園阿伯,街市c9,報紙大佬絕大多數話樓市一定冧,等睇 ...

記得呀,我當年換樓賣咗2房,半年內睇啱即刻買返3房,家人話貴叫我地唔好買,好彩我哋無聽照買。同期有幾個同事賣咗自住樓賺一筆好開心諗住等跌,結果一支箭咁升。

侯爵府

KenChung_FB 發表於 21-1-13 11:13
從來都係政策之一,否則每年出什麼白皮書呀?民生唔好就民怨越大。相信你是國內移民吧,所以唔清楚。
...
呢位jm 5好係度玩分化。
請問我有邊言邊字令你認為我係「國內移民」?

你若提出5到能夠support 你的statement, 就5好再講「相信你是國內移民吧,所以唔清楚。」呢d 自以為是的說話轉移視線。

侯爵府

長毛免 發表於 21-1-13 11:14
我成日見fb哟留言好仇富
bk好哟

以前都是憎人富貴既, 但現在直頭係「仇富」。但憎人富貴前, 沒有人自問自己付出多少, 人地又付出多少....

首頁
34567...27

尾頁

跳至