自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

klsabb 發表於 21-1-13 11:28
如果我初一日頭去99度, 大概6點就返我媽度食. 會唔會唔好?6299有老公阿妹一家同住, 我爸媽得我一粒女, 所以 ...

日頭都去完奶奶家,夜晚返自己媽媽家我覺得無問題,傳統係好多例嘅,有邊嗰夠胆話自己跟足

我家長輩話,時代在變,好嘅傳統咪堅持吓囉,過時過節最主要係想齊人食飯,正唔正日無所謂,所以過年唔使一定大家係初一返去同佢拜年,但要有一日大家一齊返去同佢食飯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

以前我父母未走之前,都係初二先返
99好霸道,由三十去到初五…初三可以休息一日
我覺得真係好黑人憎,99叫到c6唔想逆佢意…年年都好似賣身咁
我地年年初二去完99開年,之後仲要去埋99女家果邊拜年,佢去到外家就係咁拖時間,我媽係咁催…我地就趕返去
佢真係想我阿媽放棄唔同佢掙,咁佢三十去到初五(初三除外)霸足全日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

同你老公商量下...應該可以就下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

klsabb 發表於 21-1-13 12:01
因為我父母唔中意 social.. 覺得去人地屋企, 又唔熟.. 好大壓力

呢樣正常喎,由其係過年,我家啲親家會約一日係外面食飯當團拜,大家唔使你去完我屋企,我由去返你屋企,一次過見哂

翡翠宮

畀面勳章

結婚第一年開始已經係初一夜晚返外家食,至今廿幾年。99第一年都有要求年三十至年初三日日去男家,我啋佢都傻。
日日是好日

珍珠宮

klsabb 發表於 21-1-13 12:06
所以減少左無左去男家/女家親友團拜.
只係去99度+阿媽度就算.

我哋已經講咗,依舊取消團年同拜年,只會用視像拜年,唔會出去,仍然留家抗疫

水晶宮

回覆樓主:

我住得離我父母近,所以通常係起身去父母到拜一拜年,跟住去同6299同老公兄弟姊妹等飲茶。
跟住下午就返屋企㗎喇,唔會留低食晚飯
外家嗰邊,如果約到細佬妹會初一或初二食晚飯,無特定。

男爵府

selinako^^ 發表於 21-1-13 12:35
以前我父母未走之前,都係初二先返
99好霸道,由三十去到初五…初三可以休息一日
我覺得真係好黑人憎,99叫 ...

三十去到初五??? 真係好顛.
我都唔明, 日日去佢度做咩?
唔俾人地去外家, 佢自己都係人地個女, 點可以唔理自己父母?
佢同你去佢外家就得, 你就唔可以去自己外家. 好痴線..

不過我c6 同你c6一樣, 唔想逆佢媽意,
搞到我年年都為呢D煩...

男爵府

AACheungCheung 發表於 21-1-13 12:41
呢樣正常喎,由其係過年,我家啲親家會約一日係外面食飯當團拜,大家唔使你去完我屋企,我由去返你屋企, ...

係呀. 其實親家, 唔使太熟啦

子爵府

畀面勳章

一向都係初一返娘家,同老公有共識就得。

公爵府

klsabb 發表於 21-1-13 11:28
如果我初一日頭去99度, 大概6點就返我媽度食. 會唔會唔好?6299有老公阿妹一家同住, 我爸媽得我一粒女, 所以 ...

唔會理C6同99鐘唔鐘意,想做就做。

侯爵府

咪繼續初一日頭去99度, 夜晚去阿媽度
怕父母自己日頭在家冷清, 可以要求夜晚食呢樣果樣, 要花時間準備的
咁你阿媽日頭可以忙住煮嘢食準備你夜晚過嚟, 有世藝就唔覺冷清的了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

klsabb 發表於 21-1-13 14:07
三十去到初五??? 真係好顛.
我都唔明, 日日去佢度做咩?
唔俾人地去外家, 佢自己都係人地個女, 點可以唔 ...

佢咁做跟本唔尊重過我地女家, 覺得可有可冇甚至覺得最好唔好返
我地 初二中場話要走, 佢就黑面, 覺得我地掉低佢

三十至初一 都想我地食埋晚飯先走
初二我地臨去女家前, 又問我地夜晚返唔返去食飯?
初四去佢朋友度 初五又會叫我地請D親戚飲茶 有D親戚如果 初一二 冇探到就補去返
初七如果係星期日我話人日 要返男家食飯

所以,
我中意細個 中小學 初初出黎做野 --->新年既氣氛 可以同朋友通街去玩
結婚後, 我真係好唔中意 頂唔順...賣身咁..日日都係佢D親戚, 又唔熟 一年見一次硬搵野講.哈哈哈! 假到死
我D仔女既野佢地又好有興趣, 問3問4又叫佢地乖D, 孝順我地同麻麻,姑媽.. 勤力D讀書, 黎黎去去都係呢D..有時會諗好似帶佢地出黎比人教訓..又好似我地唔識教要佢地幫手咁.. 話返佢地 又好似聊交嗌

初7後 ..返工啦

男爵府

虎到金來勳章

我地年初一番爹哋到,年初二先番老公屋企,因為個日姑奶佢地先番去,一次過見到佢地,吾洗四圍去。其實一家人,邊日去邊到,相就下咪得囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我就每年都係初一男家團拜(早上至中午),下午就番娘家,夜晚在娘家食飯。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我細佬一家初一係返外母家

伯爵府

klsabb 發表於 21-1-13 11:45
個重點係團拜 & 嫲嫲係比99更長輩 XD
如果 miss 左新年就唔會再咁人齊咁見面拜年
...
你唔講,99又點知團拜取消呢!好女兩頭瞞,大家開心

子爵府

回覆樓主: