自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問JM 知唔知邊度有得買?

珍珠宮

Chole 發表於 21-1-13 16:28
請問JM 知唔知邊度有得買?

儲水式千萬唔好用
家品店,日本城有

侯爵府

我係代購買過兩次有得停的,幾好用。

大宅

牛年勳章

機電署緊急呼籲市民切勿在「花灑儲水式」電熱水爐安裝有開關水掣花灑頭

此類花灑頭絕不適合安裝於「花灑儲水式」電熱水爐,因開關水掣會導致爐內的壓力不能透過花灑頭排出,造成壓力過大而發生爆炸。

該類設有開關水掣的花灑頭與一般花灑頭的外形相似,而開關水掣可能有不同款式,市民如有疑問,可聯絡電熱水爐的供應商,或經1823向機電署查詢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

機電署緊急呼籲市民切勿在「花灑儲水式」電熱水爐安裝有開關水掣花灑頭(附圖)
  機電工程署(機電署)今日(二月二十七日)呼籲市民切勿在「花灑儲水式」電熱水爐安裝設有開關水掣的花灑頭,以免發生意外。

現時市面上有設有開關水掣的花灑頭出售,但此類花灑頭絕不適合安裝於「花灑儲水式」電熱水爐,因開關水掣會導致爐內的壓力不能透過花灑頭排出,造成壓力過大而發生爆炸。

該類設有開關水掣的花灑頭與一般花灑頭的外形相似,而開關水掣可能有不同款式,附圖顯示其中一款。市民如有疑問,可聯絡電熱水爐的供應商,或經1823向機電署查詢。

https://www.info.gov.hk/gia/general/201902/27/P2019022700947.htm

伯爵府

回覆樓主:

淘寶有我用緊

象牙宮

回覆樓主:

淘寶,但我無用,貪出水舒服咋

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

淘寶,不過我冇用個stop

水晶宮

MsBusy 發表於 21-1-13 16:35
機電署緊急呼籲市民切勿在「花灑儲水式」電熱水爐安裝有開關水掣花灑頭(附圖)
************ ...

其實我唔係好清楚咩叫花灑儲水式熱水爐。。。

我屋企用緊儲水式電熱水爐,亦有用有開關制嘅花灑。我問先生,佢話我地嗰種儲水式熱水爐唔係上文指嗰種 所以OK,但我就唔係好肯定。我上網 search 咗一輪都搵唔到清晰答案。

侯爵府

多謝大家回覆!

我花灑頭有少少漏水,暫時無辦法處理,行完駱克道問咗,全部都話要過年後至可以裝修,諗住搵個stop 制頂住先,裝修前都唔會再用嚟冲涼。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

可以咁樣stop嘅咩
d水一路湧緊出黎
走去邊?

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 21-1-13 17:40
其實我唔係好清楚咩叫花灑儲水式熱水爐。。。

我屋企用緊儲水式電熱水爐,亦有用有開關制嘅花灑。我問先 ...

花灑儲水式熱水爐

即係無水龍頭,熱水爐直出一個花灑。

儲水式熱水爐,加熱會有水蒸氣排出,如果花灑有開關制,氣體無位走就有機會爆。

侯爵府

ireleu 發表於 21-1-13 18:14
點揀要咁呢?直接熄水喉唔好咩?

關咗洗手間水喉大制,仍然有少少水流,幾個c fu 都叫我唔好夾硬嚟,斷咗就大鑊!

侯爵府

BKsquare 發表於 21-1-13 18:19
可以咁樣stop嘅咩
d水一路湧緊出黎
走去邊?

我試咗,水壓太大唔work,只係漏少咗。

不過問到另一個 c fu ,用咗水喉kum ,so far 半個鐘冇問題,希望頂得住。

水晶宮

mlcbb 發表於 21-1-13 18:20
花灑儲水式熱水爐

即係無水龍頭,熱水爐直出一個花灑。

Oh I see... 謝謝解說。咁就OK了,我浴室有水龍頭的。

男爵府

回覆樓主:

淘寶,我買左個2x蚊人仔

珍珠宮

ireleu 發表於 21-1-13 18:14
點揀要咁呢?直接熄水喉唔好咩?

唔洗重較水溫? (我估)

首頁

尾頁

跳至