夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

老公呢2個月先同我講話覺得我婚後變左好多,導致佢係呢段關係唔開心左好耐。其實一直都唔知有呢d所謂既問題。到而家呢刻,我都唔知佢想點,又話對我係責任,又話無以前咁愛我,又話呢刻唔知點面對我,又話呢刻大家互相折磨累鬥累,然後大家同意分開冷靜當日諗住搬返去,佢又話估唔到我咁快同我屋企人講,返去都需要交代啊 .... 當然個日最後無搬返去。然後有日又話問我交租既事,又俾電費單我睇睇,跟住第日又問上次話分開冷靜唔同意咩 ... 最後個日我頂佢唔順,粒聲無出就返去自己到,心好累。真係唔知佢想點,無所釋從,話想分開冷靜,想俾d時間自己感受下自己真實情感,之前又話唔係想離婚,只係想分開冷靜點可以令大家關係會好d...但又話佢覺得會變返以前咁機會好微。
到呢刻,我自己都攰啦,我都開始俾佢搞到唔知自己對佢咩感受,好亂好辛苦。

我同佢講,想離婚直接講,點解要咁,又話我如果我覺得咁係解決個結果,苦心自問係咪真係過到自己個關。

我好想解脫,但又唔捨得,真係唔知佢點解要咁混亂。怪就怪我地當初無好好溝通 .... 怪就怪我到呢刻仲俾佢牽住走。

伯爵府

回覆樓主:

有冇小朋友?

民房

回覆 肥肥寶 的帖子

無喇,有諗過單方面申請離婚,唔想面對佢,就執著係大家都唔想離婚呢個位,但又覺得大家好多問題當刻解決唔到。
佢話佢想俾d時間大家感受一下自己既情感,佢話佢都唔知我對佢係責任,真係好中意定其他原因。佢都好亂,話我以前都忽冷忽熱,唔知點對我,其實我真係唔明佢講既忽冷忽熱係邊到黎。

不過最唔應該係,以前佢認為有問題就應該當刻拎出黎講去解決,而家佢話佢其實忍左好耐先講出黎 ...

子爵府

你地結婚幾耐?
直覺你C6想離婚但唔想做提出嘅嗰個衰人!

伯爵府

MaomaoChan_FB 發表於 21-1-13 18:42
回覆 肥肥寶 的帖子

無喇,有諗過單方面申請離婚,唔想面對佢,就執著係大家都唔想離婚呢個位,但又覺得大 ...

咁其實你地有咩實質問題?性格不合成日嘈交?定佢有外遇?

民房

回覆 肥肥寶 的帖子

佢話好似好多價值觀唔一樣,特別搬左出去就更發覺,無第3者,呢樣我地有共識既信任底線
其實佢話而家佢處於離婚邊緣,其實我自己都係,大家都對自己思緒都好混亂

伯爵府

MaomaoChan_FB 發表於 21-1-13 19:00
回覆 肥肥寶 的帖子

佢話好似好多價值觀唔一樣,特別搬左出去就更發覺,無第3者,呢樣我地有共識既信任底 ...
可唔可以舉例有咩價值觀唔一樣?買樓?生小朋友?感覺你地為左D好無形既野就話離婚

民房

回覆 肥肥寶 的帖子

錢既價值觀,處事價值觀,大家想要同想追求既野唔同左

大宅

BK Milk勳章

MaomaoChan_FB 發表於 21-1-13 17:57
老公呢2個月先同我講話覺得我婚後變左好多,導致佢係呢段關係唔開心左好耐。其實一直都唔知有呢d所謂既問題 ...

嘩,啲對白咁熟面口,我老公都有講過咁上下既說話!
但原來唔係咩價值觀唔同,分歧越來越大,而係有小三呀!
唔到你唔信囉

男爵府

結咗婚幾耐?
如果好耐,突然改變,好大可能有第三者,只係佢唔想做衰人,分分下就離
而家住嗰度係租定買?邊個俾錢?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

MaomaoChan_FB 發表於 21-1-13 19:00
回覆 肥肥寶 的帖子

佢話好似好多價值觀唔一樣,特別搬左出去就更發覺,無第3者,呢樣我地有共識既信任底 ...
米玩啦, jm 你真係信冇第3者?失驚無神呢2個月有事?
我怕你到時知道真相受不了。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

MaomaoChan_FB 發表於 21-1-13 19:10
回覆 肥肥寶 的帖子

錢既價值觀,處事價值觀,大家想要同想追求既野唔同左 ...

好怪,好少男人咁感性 「你變左」「價值觀唔同」呢啲對白通常係女人講。同時間又唔知自己想點...
咁事實上你覺得自己係咪真係變左?

LeBlue    發表於 21-1-13 23:30

伯爵府

MaomaoChan_FB 發表於 21-1-13 17:57
老公呢2個月先同我講話覺得我婚後變左好多,導致佢係呢段關係唔開心左好耐。其實一直都唔知有呢d所謂既問題 ...

好怪 通常男人唔會咁
離就離 唔會話邊緣
如果覺得唔適合既
就唔會變返適合
你check下佢會唔會真係出面有小三

大宅

whitebyKiKi 發表於 21-1-13 21:07
好怪 通常男人唔會咁
離就離 唔會話邊緣
如果覺得唔適合既

勸樓主check下佢有冇小三好過,男人無啦啦講d咁既野,似想樓主主動離,之後同小3一齊,咩信任共識,佢地遇到小3就失晒暈,乜都唔理。

伯爵府

ch14kwok 發表於 21-1-13 21:12
勸樓主check下佢有冇小三好過,男人無啦啦講d咁既野,似想樓主主動離,之後同小3一齊,咩信任共識,佢地遇 ...

我唔係樓主呀
我最尾個句就叫樓主check佢C6有冇小三

大宅

如果想要重新溝通,你可以用試吓咁樣開始,「對唔住,我錯啦,可唔可以再俾一次機會我學習點去愛你?」

大宅

whitebyKiKi 發表於 21-1-13 21:14
我唔係樓主呀
我最尾個句就叫樓主check佢C6有冇小三

sorry sorry 我認同你講法咋(emoji)

子爵府

kwhkwh 發表於 21-1-13 20:45
米玩啦, jm 你真係信冇第3者?失驚無神呢2個月有事?
我怕你到時知道真相受不了。

我都係咁諗
男人絕少咁諗嘢,呢啲統統係藉口

大宅

回覆樓主:

9成有第二個,對白太似了

男爵府

好少男人無情情講呢啲野

首頁

尾頁

跳至