自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得完全日日都唔享受生活,但又改變唔到。想睇吓大家,多唔多人滿意現狀?定其實都多人唔滿意現狀,但又冇法或冇能力去改變到現狀。日子唔享受都要咁過,但日日都唔享受真係做人都唔知為咩,得個挨字。

珊瑚宮

回覆樓主:

我滿意
家人齊齊整整, 身體健康
雖然工作忙, 但睇錢份上我會做落去
有錢先可以做你想做, 買你想買。

伯爵府

回覆樓主:

享受呀,每日吃喝玩樂,冇小孩做家庭主婦,係而家冇得去旅行

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

享受呀?坐係度唔使做個時咪享受囉,但人生冇可能時時刻刻都可放空。
追細路工課個時直頭係受罪,冇可能享受

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

日日過得歡天喜地,等緊打防疫針,等住去旅行,應該係先去內地,度度都想去

珍珠宮

potato38 發表於 21-1-13 20:47
我覺得完全日日都唔享受生活,但又改變唔到。想睇吓大家,多唔多人滿意現狀?定其實都多人唔滿意現狀,但又 ...

我又ok...份工嘅工作量及壓力係過山車,阿仔表現係過山車,人生好似又好多嘢未做。。。我不過我比較阿Q,會在生活中找幾分鐘值得安慰的感覺,例如,做得辛苦時安慰自己捱過project deadline就會好; 仔有時蠢蠢地起碼不是頂心杉; 好多事想做,但不做又好似沒有大損失咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

享受呀,唔係大富大貴不過叫唔使憂柴憂米,想食乜就食乜,返份hea工(唔返又得,老公想我唔返不過我鍾意返工因為成班同事好好)小朋友好乖,唔使我勞氣。我每年都會一個人去旅行我老公都唔會有微言。係依家疫情冇得周圍去啫,不過都好開心。

人生每日都可以有小確幸,要笑住做人,好日子就會降臨

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-13 21:19
享受呀,唔係大富大貴不過叫唔使憂柴憂米,想食乜就食乜,返份hea工(唔返又得,老公想我唔返不過我鍾意返 ...

羡慕你

大宅

單身, 同媽住, 滿意呀. 媽又照顧我, 我又俾家用又陪住佢, 大家開心.
份工ok, 又有朋友間唔中出黎玩.
在家得閒煲下劇. 幾好.

伯爵府

我覺得完全日日都唔享受生活,但又改變唔到。想睇吓大家,多唔多人滿意現狀?定其實都多人唔滿意現狀,但又 ...

我現階段好滿意。有工作(算穩定),阿女(青少年)快甩身,住屋租金我一個也能付担(公屋),父母弟妹関系也很好,喜歡什麼買什麼(不是天價)。。。我之前日子也不好過的…慢慢積極捱吓又一年捱吓又一關…放心,努力加油~希望在前向等著你的。

水晶宮

LokYauYau 發表於 21-1-13 21:12
我又ok...份工嘅工作量及壓力係過山車,阿仔表現係過山車,人生好似又好多嘢未做。。。我不過我比較阿Q, ...

好現實但好正面

珍珠宮

我一向正面樂觀!

動靜皆宜,現階段上網多又保持運動,阿囡學習上我有時又幫下手,打好底,其實對我來講,停一停可以去得更高更遠,共勉之!

侯爵府

工作上戰友/好朋友一個個離開
心係唔舒服

但放工回家見到小可愛們嘈嘈閉
長老們健康
其實都感恩

知足

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

算可以,家人平安,齊齊整整,工作幫到人有滿足感,唔駛憂柴憂米

公爵府

2024勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-13 21:19
享受呀,唔係大富大貴不過叫唔使憂柴憂米,想食乜就食乜,返份hea工(唔返又得,老公想我唔返不過我鍾意返 ...

我同你都有啲似,除左無一個人去旅行外
所以我享受架, 雖不是大富大貴, 但我有錢可買啲自己鍾意既野, 食自己鐘意既野

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

OK 呀, 身體健康, 家人平安, 有工返有錢用, 行得走得食得疴得訓得, 幾有錢都係想咁架姐. 知足常樂呀

侯爵府

2024年龍年勳章

好ok 工作係喜歡嘅, 家人又健康okay, 已經好好!

男爵府

回覆 potato38 的帖子

我享受呀雖然每日好似日復日做來做去都係打掃主飯照顧屋企人,但見到佢哋每日健康快樂,小朋友心態正面健康成長,我已經好開心同感恩,可能自己容易滿足掛

男爵府

其實樓主點解唔滿意現狀?

首頁

尾頁

跳至