自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

!PO 發表於 21-1-14 17:11
如果買,普通超市放芝士雪櫃有一枝枝 鐵罐「唧裝」忌廉

係未呢隻
直接搽蛋糕就可以?

珍珠宮

03423 發表於 21-1-17 19:34
請問係邊隻?

如果你想整到忌廉蛋糕咁,又係新手,去烘焙店買甜忌廉。
超市果啲,唧裝的唔係用嚟抹蛋糕用,盒裝的whipping cream打完好快溶唔夠企,自己加糖要技巧又麻煩。

男爵府

micsin 發表於 21-1-15 09:02
烘培店用植物油打的 不健康 價平 易整 自己食 當然 whipping cream

係未呢D加糖打起就得?
要幾多先夠1磅蛋糕?

侯爵府

03423 發表於 21-1-17 19:44
係未呢D加糖打起就得?
要幾多先夠1磅蛋糕?

200-300ml都可

子爵府

03423 發表於 21-1-17 19:44
係未呢D加糖打起就得?
要幾多先夠1磅蛋糕?

係呀,糖我通常落10%,打完唔好即用,用保鮮紙包住放雪柜雪3個鍾硬身D先攞出來用

子爵府

虎到金來勳章

03423 發表於 21-1-17 19:34
請問係邊隻?

我用開
1) anchor安佳淡忌廉whipping cream 150ml + 糖 10g (你相個d一盒盒都可以)
2) 愛護牌甜忌廉 100-120ml

以上份量夠6吋蛋糕, 所以一盒細250ml 已夠。

1) 用之前1晚放落普通格去雪氣
2) 你有電動打蛋器? 開最大度數打, 打到有阻力, 7-9成。打完封保鮮紙放雪櫃雪凍。
3) cream雪櫃取出, 因熱力會慢慢好似雪糕咁溶/ 變得稀身, 你好難批, 所以雪完既cream 唔好1次攞晒出黎用, 你分3次。
4) 如果太稀, 再打 / 放雪櫃;太硬/杰,加cream/奶, 攪幾下先用。

打cream 要技巧, 你上youtube睇下, 打得太軟會瀉, 太硬又批唔到。

甜忌廉係易打過淡忌廉, 但百佳惠康唔覺有, 我係烘焙店買既(我覺得淡忌廉好味d)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

fyi
https://www.baby-kingdom.com/for ... p;extra=&page=1

我用罐裝忌廉同自己打都唔好, d 忌廉唔夠硬又快溶. 我用double cream 或者加Stabilizer 都好似麻麻地, 有機會會試用魚膠粉.

男爵府

princessgw 發表於 21-1-17 21:04
我用開
1) anchor安佳淡忌廉whipping cream 150ml + 糖 10g (你相個d一盒盒都可以)
2) 愛護牌甜忌廉 100-1 ...

講解得好詳細,多謝你

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

謝謝樓主開po, 近排都想自己整下蛋糕,留毛學野。

首頁

尾頁

跳至