少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

回覆 CheungKeeKee 的帖子

對, 真係唔好將電腦放入房, 除非廳真係放唔到. 而又好清楚小朋友可以自律. 否則真係有噉遲推噉遲.

大宅

睛靈勳章

回覆 nice2021 的帖子

其實由第一次開始唔STOP 佢就真係好難. 因小朋友真係好叻. 佢地會講返點解之前你唔叫我停.

其實唔係話佢地聽到書. 答到問題. 做到功課就=佢地做O既野係無錯, 只係佢知就算佢噉做都無咩後果要承擔. 你問下佢仔仔, 你返學可唔可以一路上堂一路打機? 可唔可以噉答老師? 老師可唔可以一路教書, 一路打機? 依家開始佐真係好難控制. 唯有希望依家可以返實體, 不用在家ZOOM.

洋房

qkhui 發表於 21-4-16 10:04

其實由第一次開始唔STOP 佢就真係好難. 因小朋友真係好叻. 佢地會講返點解之前你唔 ...

今個星期開始可以回校面授,我真係好開心。
我心底裏已經投降,如果每次當我覺得佢做錯嘢都出聲話佢,咁真係會家無寧日。基本上,佢有好多行為喺我角度都係唔啱。但而家只有集中睇大問題,小問題就當睇唔到(或者一句起兩句止) 。自問由佢細個就有教,但真係一直都唔改,教左咁多年,已經好攰。

大宅

睛靈勳章

小朋友小學幾年級?

洋房

qkhui 發表於 21-4-16 14:54

小朋友小學幾年級?

5年級,我覺得佢係提早青春期

大宅

睛靈勳章

依家小朋友真係青春期早佐. 反叛期又早佐. 但遲佐先成熟. 真係幾麻煩. 講又唔聽, 又以為自己好有道理.

大宅

2021勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
上等人 發表於 21-1-24 22:55
喜歡獨處,經常要關房門,我入親房就趕我走!上網堂開著iPad 聽歌開著電腦睇YouTube,開埋手機WhatsApp ,我 ...

我明呀 我都經歷緊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊