自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直以來都是在百佳惠康買貓糧給我家的貓女,見到佢咁多年來都無病無痛。不過有些人說唔好在超市買貓糧,叫我去竉物店買(尤其是那些竉物店裡面的sales,不过我懷疑緊佢地是否賣花者讚花香,所以話超市賣的猫糧質素不好)

侯爵府

回覆樓主:

買天然糧
超市糧多澱粉質少肉

象牙宮

貓罐頭就喺超市買貓糧就寵物店買

大宅

agee 發表於 21-1-15 20:57
買天然糧
超市糧多澱粉質少肉
寵物店賣的都是天然糧嗎?有冇咩品牌可以介紹下?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我兩隻都係經常超市買
主要係因為平日冇經開寵物店,去超市順手買埋,不過有經開時都會去寵物店買既。
有隻上個月走左喇,十幾歲(實際幾歲唔太記得),都算長壽,剩低呢隻比走果隻年紀更大(兩隻關係係母女,走左係阿女),仲活躍得很,我又唔覺好唔健康呀。

大宅

seaman1982 發表於 21-1-16 00:48
我兩隻都係經常超市買
主要係因為平日冇經開寵物店,去超市順手買埋,不過有經開時都會去寵物店買 ...
真是估不到係亞女走先,亞媽仍然健在。貓女走左,你咪好不開心囉

公爵府

回覆樓主:

有,我嫲自己養果2隻家貓,都係粗養食超市糧大,仲要冇食過罐頭濕糧,都養得幾靚,未試過睇醫生。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

都要貓貓肯食。我家貓爺咀挑, 18/19歲 兩父子仍算精神。近年只食超市某牌。試過缺貨走左幾間超市搵...
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 21-1-16 01:41
都要貓貓肯食。我家貓爺咀挑, 18/19歲 兩父子仍算精神。近年只食超市某牌。試過缺貨走左幾間超市搵... ...
你家的貓爺跟我的貓女口味也很相似,也是愛吃超市賣的貓糧,以前曾經在寵物店買过貓糧給佢,但是佢不太愛吃,反而超市那些啱佢口味

男爵府

Catty2020 發表於 21-1-15 20:41
我一直以來都是在百佳惠康買貓糧給我家的貓女,見到佢咁多年來都無病無痛。不過有些人說唔好在超市買貓糧, ...

我諗要睇本身貓貓食開乜,我就全部乾糧罐頭都係網上訂,聽人講超市貓罐全部都有味精,所以長期食唔係甘好,至於乾糧我就唔清楚~只係聽好多貓奴話唔好食死一隻牌子罐或乾糧,唔係斷貨或者有問題就麻煩~

大宅

回覆 CHOR~CHOR~ 的帖子

都啱嘅,不好食死一隻牌子,為健康著想。等我得閒同貓女換下啲貓糧,試下竉物店那些。你幫襯哪個网店?有冇信譽比較良好的网店介紹下?

公爵府

好媽媽勳章

我班仔女要食處方糧,勁多味精無得揀,一停食又痾唔到尿唯有溝啲天然糧比佢地

大宅

回覆樓主:

我隻松鼠狗,食寶路,18歲先走。

子爵府

我家D唐貓全部係超市D貓餅和罐頭,有兩隻16歲和17歲過身,依家兩隻已10歲。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

男爵府

Catty2020 發表於 21-1-16 21:10
回覆 CHOR~CHOR~ 的帖子

都啱嘅,不好食死一隻牌子,為健康著想。等我得閒同貓女換下啲貓糧,試下竉物店那 ...

我幫襯開天下貓貓同M9CC, 天就比較出名多牌子價錢平, M少啲牌子都係價錢平, 同埋幫襯佢哋買嘢可以拎啲乾糧試用裝畀貓貓試咗先岩食再買大包 。

亦都可以試下汪喵星球同怪獸部落呢兩個台灣牌子,不過佢好似冇乾糧, 得罐罐零食凍乾之類。而呢兩間我就主力買零食~

另外,實惠寵物網而家都有貓罐頭乾糧賣,我見佢上次做八折仲抵過我買開嗰兩間,你下次可以留意下~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我一直以來都是在百佳惠康買貓糧給我家的貓女,見到佢咁多年來都無病無痛。不過有些人說唔好在超市買貓糧, ...

所有貓糧同餵法都有優缺點, 各有棒場客, 各自可能養到長壽貓, 當然個個牌子都有貓唔肯食或者受唔受得. 坊間有好多養貓理論, 獸醫又有佢既理論, 我唔知信邊套好, 有時覺得要到隻貓有病至會知自己係咪餵得啱.

超巿貓糧多谷物 (澱粉質) 又多植物性蛋白, 唔合符貓既自然飲食同營養需要, 所以好多人話唔好. 不過寵物店賣既貓糧又好似未必隻隻好. 我餵緊偉+乾糧, 我而家開始轉緊餵applaws 乾糧同埋間食濕糧, 未知好唔好, 我其中一隻貓成日痾軟便, 希望呢隻糧啱佢. 呢隻糧都有缺點, 所以我第日都會溝糧或轉糧.

複式洋房

請問下大家Thrive PremiumPlus 90%鮮雞肉無榖物貓乾糧 好D 定係FirstMate 楓味 優穀室內貓糧??

禁止訪問

男爵府

我隻腸胃差,超市賣嘅佢食唔到,就算寵物店食唔到普通罐頭,乾糧我有買開royal canin 長壽貓糧,現轉買optima都幾好。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我既經驗,有次唔記得訂貓糧,就喺超市買包頂住先,點知出事啦,隻貓後腿無力,睇左萬幾蚊醫生,要返去覆診(好密下)要食醫生配方糧,日日同佢桔耳仔驗糖尿,果次之後以後唔敢唔記得訂糧

首頁

尾頁

跳至