論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人姐姐今年五月到期了,表現都ok.小朋友好喜歡她,25歲,星期日放假會去學習,我想同拒續約,加人工至5000,但拒拒絕,我問原因,拒話因為工作時間的問題。我家工作時間七點開始到晚上晚飯後,約九點,早上陪我仔去公園球兩個鍾,下午陪我仔訓同讀書一個鍾,其它時間就是三餐加清潔,我都想拒可留下來工作,但不知外面行情真是好吸引嗎?如果我日頭彼拒休息一個半鍾,人工加到5300,大家認為值得嗎?

大宅

joeyhuang 發表於 21-1-15 21:09
工人姐姐今年五月到期了,表現都ok.小朋友好喜歡她,25歲,星期日放假會去學習,我想同拒續約,加人工至500 ...

幫到手 少少錢就算
但感覺佢好似都唔想做咁喎
都係快快手揾個新

大宅

回覆樓主:

5000 同5300分別其實唔大,呢個時勢完約出去都可以揾6k, 有定心理準備揾第二個

男爵府

工人姐姐今年五月到期了,表現都ok.小朋友好喜歡她,25歲,星期日放假會去學習,我想同拒續約,加人工至500 ...

唔係你想點,係佢想點。咁佢想點?

男爵府

我覺得工時純粹藉口,7am-9pm好正常。好姐姐難求,不如加到5500, 睇下佢反應點。如果都唔肯,而你又一定要有個工人睇小朋友,我會比最後一口價6000。

依家完約本地菲都吊高黎賣,海外菲成本起碼2萬,仲不保證好。我寧願比多千幾一個月免麻煩,最重要不用擔心小朋友。

男爵府

c27cheun 發表於 21-1-16 01:09
我覺得工時純粹藉口,7am-9pm好正常。好姐姐難求,不如加到5500, 睇下佢反應點。如果都唔肯,而你又一定要 ...

7am至9pm係好正常,但要去公園玩兩個鐘加陪讀書一個鐘就好唔正常,又要煮飯清潔做家務,我係佢都唔想做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

可以再加多D錢比佢睇睇... 佢個工作時間好正常, 佢就算去另一戶, 都唔會分別好大喎...

侯爵府

Yan010408 發表於 21-1-16 12:52
7am至9pm係好正常,但要去公園玩兩個鐘加陪讀書一個鐘就好唔正常,又要煮飯清潔做家務,我係佢都唔想做。 ...

我工人8am-9:30pm, 佢每日都帶我女去公園玩2個鐘加全屋家務+煮一餐飯,好彩佢無任何怨言,仲喺12月時續多2年約,續約時佢無任何要求,我自動加佢工300另比多一個月人工當bouns

複式洋房

回覆 Yan010408 的帖子

姐姐去陪小朋友去公園玩不是一種享受嗎?又唔曬留屋企做家務,外面自己想坐就坐想弄手機都可以,陪小朋友訓不是自己都可以同時休息下嗎?不知原來反而是辛苦

複式洋房

c27cheun 發表於 21-1-16 01:09
我覺得工時純粹藉口,7am-9pm好正常。好姐姐難求,不如加到5500, 睇下佢反應點。如果都唔肯,而你又一定要 ...
我有朋友介紹一個45歲的工人彼我,無任何要求肯同我簽約,我見過面覺得都可以,如果我肯出價留現成的工人我覺得拒是會答應簽約,如果是你地會簽45歲的老實工人還是出高價留25歲的續約工人

男爵府

joeyhuang 發表於 21-1-16 15:28

姐姐去陪小朋友去公園玩不是一種享受嗎?又唔曬留屋企做家務,外面自己想坐就坐想 ...

如果姐姐不用去公園,不用陪小朋友讀書,妳會叫佢做咩呀?

複式洋房

不陪小朋友去玩就留屋企做家務,去陪小朋友玩家務就一部分自己做,難道請姐姐留屋企訓覺,有甘好僱主

男爵府

joeyhuang 發表於 21-1-16 18:34

不陪小朋友去玩就留屋企做家務,去陪小朋友玩家務就一部分自己做,難道請姐姐留屋 ...

妳小朋友幾歲呀?妳間屋大唔大?每日三個鐘,真係有咁多家務叫佢不停手做?正常個D煮飯清潔,本身都唔做架啦!

複式洋房

請工人不是要照顧小朋友就是要照顧老人家,照顧小朋友陪玩陪讀不是好正常嗎?不陪小朋友的不是都要陪老人家去散步,在不陪小朋友時就做清潔家務,我想香港大部分家庭都應該是,小朋友都升小學同幼兒園了,並不是要換片餵奶,唔可能請一個做家務再請一個陪小朋友

侯爵府

如你個工人想搵一份工可以喺出面外宿你就可以乜都唔使傾, 順便你可以提一提佢而家新法例如果佢份新工斷约要離開香港, 你份工反而有D保障

男爵府

joeyhuang 發表於 21-1-16 18:57

請工人不是要照顧小朋友就是要照顧老人家,照顧小朋友陪玩陪讀不是好正常嗎?不陪 ...

首先陪小朋友去公園都要睇實佢,如果只顧玩手機和同人吹水 (當然有這種工人,但排除妳工人不是咁不負責任),小朋友有咩損傷,佢好大責任,如果小朋友幼稚園個D精力充沛,真係要好多精力看管佢。唔係話妳叫佢做呢D有問題,而係好多雙職家庭,兩公婆工作,小朋友去返學 (假設無停課),工人在家真係唔多野做。妳工人都有朋友,大家吹水比較吓,佢會覺得自己好忙。宜家工人咁渴市,佢想揾過份都好正常。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

joeyhuang 發表於 21-1-16 15:28

姐姐去陪小朋友去公園玩不是一種享受嗎?又唔曬留屋企做家務,外面自己想坐就坐想 ...

陪小朋友去公園,妳係父母就話享受啫,工人係工作點會享受。如果小朋友好細要看牛咁看,少D體力都唔得。

複式洋房

明白現在的時勢,工人都是不停向高處走,可能年輕又完約的工人真是好搶手,多謝大家

侯爵府

joeyhuang 發表於 21-1-16 19:52
明白現在的時勢,工人都是不停向高處走,可能年輕又完約的工人真是好搶手,多謝大家 ...

老實講,相信你小朋友唔係太大,今時今日條件唔算吸引;我上年4月請印姐,佢單身27歲要求有自己房,佢首選係照顧老人家,但我屋企條件吸引(仔10歲),我老公會煮下飯,所以姐姐係屋企好多自由時間……之前係菲姐,佢直情話我屋企唔啱佢做,因為要煮飯,佢話出去大把選擇唔洗煮飯

呢個時勢姐姐係大哂,今年好多費用轉左比僱主負責,所以更加難請本地,而家請個海外印基本消費25000(唔計隔離個筆),除番開一個約內每個月比多千幾,仲要唔知做唔做得長,所以你自己計下數

複式洋房

joeyhuang 發表於 21-1-16 15:35
我有朋友介紹一個45歲的工人彼我,無任何要求肯同我簽約,我見過面覺得都可以,如果我肯出價留現成的工人我 ...

Joey Huang, 我支持妳請45歲老實的,其實我兩個月前也常被人嚇,話請姐姐難,尤其我家有另外一個做咗9年的姐姐要夾,點知去到interview 個個都肯做,仲係最低工資,最後請了一個41歲,老實的,現在第二天,很有禮貌和勤力。反而最貴是agency fee ($12000), 和送舊姐姐走($9000)one month notice+untaken leave+ticket...etc, 其實明明是舊姐姐自己唔renew, 仲幫了佢寫好的reference letter 找到新雇主,但因為新姐姐visa 批了要即時上班,所以舊姐姐要即時走,唯有俾多一個月,但其實距離完約日期都冇一個月,所以我覺得對雇主真的不公平,所以樓主要留意請人和換人的時間。

首頁

尾頁

跳至