論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢去完公園同陪完讀書都仲要做返d家務, 唔係唔使做喎
其實去公園一個鐘陪讀書半個鐘已經好夠, 小朋友咁有定力坐一個鐘咩?

不過你前工人都幾把炮, 我未聽過工人會有中午休息一個鐘.. 食飯算唔算休息?

複式洋房

回覆 shayuyu 的帖子

甘你認為點樣為至合理,姐姐每天陪小朋友玩兩個鍾加陪讀壹個鍾之後就唔曬做家務?

大宅

joeyhuang 發表於 21-1-20 14:29
回覆 shayuyu 的帖子

甘你認為點樣為至合理,姐姐每天陪小朋友玩兩個鍾加陪讀壹個鍾之後就唔曬做家務? ...

家務梗係姐姐做
個人覺得去公園玩一個鐘都夠, 其他時間可以喺屋企玩, 小朋友自己玩姐姐做家務, 只要大家都喺廳就得
而讀書, 我自己唔會叫姐姐陪, 我通常會自己陪, 因為姐姐D英文都唔係好.. 如果一定要姐姐, 半個鐘都夠, 想小朋友再睇耐D可以自己放工返屋企陪佢再睇多一陣..

珊瑚宮

我估不是加人工問题
係工人不喜這類工種
可以開心見誠坐低傾下

玩具萬歲!

複式洋房

回覆 fitfish 的帖子

工人都喜歡高人工又自由的工作,所以我姐姐都一樣,拒肯留抵,不過條件是5500加午休,同空調房,加假期要10點返,我意思是小朋友返學就午休一個鍾。小朋友在家就要幫手看住,但拒至今不回復我,我已決定不請拒,改請其它個。

子爵府

回覆 joeyhuang 的帖子

跟本就似工人想加人工,今期難請人,你有人手back up可以照揾下新工人先,同工人講,可以話同家人倾下加少少先,不用落實金額住。

大宅

joeyhuang 發表於 21-1-16 15:35
我有朋友介紹一個45歲的工人彼我,無任何要求肯同我簽約,我見過面覺得都可以,如果我肯出價留現成的工人我 ...

45歲不考慮

子爵府

靚靚C9 發表於 21-1-16 19:24
陪小朋友去公園,妳係父母就話享受啫,工人係工作點會享受。如果小朋友好細要看牛咁看,少D體力都唔得。
...

agree

大宅

joeyhuang 發表於 21-1-15 21:09
工人姐姐今年五月到期了,表現都ok.小朋友好喜歡她,25歲,星期日放假會去學習,我想同拒續約,加人工至500 ...

煮早午晚三餐重要洗埋,做家務清潔,湊下小朋友,其實都真系幾辛苦,你姐姐應該嫌辛苦唔做。

我姐姐0700-21:00, 我女7個月,主力照顧我女,咁我都會幫下手嘅,小量家務,我買埋餸番黎,姐姐淨系預備晚餐(洗菜,醃下肉咁),我負責煮,食完姐姐洗完碗就冲涼休息。

我都滿意姐姐,怕新工人又要磨合,又唔知好唔好,我都驚姐姐嫌辛苦唔續約(emoji)

複式洋房

回覆 Ritarita123 的帖子

我工作時間7-9,但拒迸不是話好忙,我地主要是晚餐先要洗菜,其它兩餐大部分我都自己煮,因為只是好簡單的菜,我小朋友姐姐除左帶我仔出去公園玩,返屋企根本可以唔曬理,都是自己玩,中午陪讀姐姐只是拿一本書入房陪我仔訓,一個鍾後我見姐姐出來,總體來講要好得閑又不是,要好辛苦又不是,每個人的要求不同,當又好多選擇時當然選擇更好的,我都祝福拒,因為小朋友都大了,我就算請鍾點工一星期搞一次衛生,我都可以搞掂

琥珀宮

joeyhuang 發表於 21-1-19 15:27
回覆 叻人 的帖子

朋友用開,幫朋友湊兩個小朋友還加三餐,其中帶一個兩歲的小朋友訓覺,同拒傾過,講過我 ...

點解你朋友唔用?
朋友用過ok介紹,呢d真係好搶手。佢剛轉工黎到,你唔好對佢太過chur,等佢有時間去適應你要求既工作schedule

別墅

joeyhuang 發表於 21-1-15 21:09
工人姐姐今年五月到期了,表現都ok.小朋友好喜歡她,25歲,星期日放假會去學習,我想同拒續約,加人工至500 ...

工作時間好正常我嗰個都7:30做到夜晚9:30 ,平時見佢做嘢辛苦,每個月出糧我都會額外比多$500佢,佢都會話俾咁多錢佢,佢好開心,真係要問下佢點解,可能有其他原因

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

朋友有奶奶帮手,屋企达太逼

複式洋房

回覆 Fayebbma 的帖子

事實香港真是有好多工人照顧老人,沒太多野做,有好多空餘時間可以玩手機,拒地假期會互相比較,邊度有自由人工高的地方就去。我身邊有幾個朋友的工人都係甘樣半路跳走

大宅

joeyhuang 發表於 21-1-20 19:46
回覆 fitfish 的帖子

工人都喜歡高人工又自由的工作,所以我姐姐都一樣,拒肯留抵,不過條件是5500加午休 ...

Good decision
是否自己有一間房?所以先要求空調房?

我覺得佢想找一份冇全職媽媽在的工

伯爵府

ninachu 發表於 21-1-16 15:08

我工人8am-9:30pm, 佢每日都帶我女去公園玩2個鐘加全屋家務 ...
一日做13個半小時又無要求 你勁好彩有個好工人

侯爵府

小源 發表於 21-1-27 17:10
一日做13個半小時又無要求 你勁好彩有個好工人

點為之13個半鐘,佢朝早送完女返學去佢去公園做運動1-1個半鐘至返屋企做家務,一日淨煮一餐午飯,中間仲有空擋時間抖下,買餸嘅係我,又唔覺佢好忙,佢手腳慢先咁夜瞓,如果佢快手可以早啲入房瞓

仲有,佢帶我女去公園玩,其實我當初係講玩一個鐘,係佢自己唔捨得班工人friend, 玩足兩個鐘,天黑至肯返屋企

伯爵府

ninachu 發表於 21-1-27 17:43

點為之13個半鐘,佢朝早送完女返學去佢去公園做運動1-1個半 ...
咁工人唔算做得好

侯爵府

小源 發表於 21-1-27 18:06
咁工人唔算做得好

其實我得一個要求,對我女好有安全意識個人衞生,咁我就無咩所謂

大宅

留返姐姐繼續做,因為年紀大,真係好難照顧到小朋友

首頁

尾頁

跳至