自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

apple~y 發表於 21-1-16 16:38
我女高小
剛派卷中作,中閱新低點我都要時間消化下
諗緊點改善

閱讀理解確係好令人頭痛

子爵府

AX21 發表於 21-1-16 13:09
樓主,不要灰心。
我小朋友小二時英文唔合格,全級10x人,佢考8x 。
之後又試過中文唔合格,我 ...

好鼓舞啊,希望我個嗰會有進步啦!

珍珠宮

spongybob 發表於 21-1-16 11:24
見到佢某D科考試成績,真的好想哭,已不停替佢溫習,但結果仍是令人失望,做人媽媽真慘:thinking ...

係唔到你期望,還是真係好差先?。。。另外,他是否已盡力呢?盡左力就要接受。。人各有長處,不要只focus在某個範疇內,多找尋其優點,對双方情緒關係也好。

男爵府

見到佢某D科考試成績,真的好想哭,已不停替佢溫習,但結果仍是令人失望,做人媽媽真慘:thinking ...

搵補習,專做試卷

子爵府

LokYauYau 發表於 21-1-16 17:34
係唔到你期望,還是真係好差先?。。。另外,他是否已盡力呢?盡左力就要接受。。人各有長處,不要只focus ...

佢無盡力,而且唔緊自己學業,堅勞氣,錯字已提十次八次,都繼續錯,記都懶得記,keep 住錯。閲讀理解細個D時重話係咁大篇文到搵答案,好累呢

子爵府

BK Milk勳章

海之風 發表於 21-1-16 12:45
讀書要講書缘,而且讀書叻也不是人生唯一出路,健康快樂也好重要,谷到入B1中學,如果成績跟不上都打擊自信 ...

無錯~讀極、溫極都唔識,佢仲挫敗
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

spongybob 發表於 21-1-16 17:51
佢無盡力,而且唔緊自己學業,堅勞氣,錯字已提十次八次,都繼續錯,記都懶得記,keep 住錯。閲讀理解細個 ...

要小朋友明白讀書嘅重要性,如果唔係,父母點吹谷,一放手佢地又會打回原形!當然你都一定有話佢知讀書嘅重要性,但佢唔入腦都無計。不過四年級仲細,未完全明白都唔奇

子爵府

lojo11 發表於 21-1-16 18:17
要小朋友明白讀書嘅重要性,如果唔係,父母點吹谷,一放手佢地又會打回原形!當然你都一定有話佢知讀書嘅 ...

唉,佢太樂天,成日乜都唔緊,重成日話媽咪,你咁緊張我做乜,暈了

翡翠宮

spongybob 發表於 21-1-16 18:20
唉,佢太樂天,成日乜都唔緊,重成日話媽咪,你咁緊張我做乜,暈了
...

咁佢呢個年紀,我情願佢無咩壓力,開開心心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

spongybob 發表於 21-1-16 11:36
四年級,乖巧的,但佢不是太緊張學業的人,份人好輕鬆自在,一向我緊張佢多
...

出路有很多,不用太擔心!

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

spongybob 發表於 21-1-16 12:36
係我既就好了

唔好俾你小朋友知道你呢個諗法

伯爵府

你試過由個仔是全校頭幾名變全校最尾幾名,去了外國讀書更要滿缸紅未?已由傷心到憤怒到無感覺。朋友安慰我,他不是一出生就有缺憾或唐氏或智障,他有自理能力為人父母已要感恩了!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

kingawa 發表於 21-1-16 18:45
你試過由個仔是全校頭幾名變全校最尾幾名,去了外國讀書更要滿缸紅未?已由傷心到憤怒到無感覺。朋友安慰 ...

教小朋友讀書是超痛苦,勞氣的一件事,終於明白點解有D人堅持唔生

珍珠宮

spongybob 發表於 21-1-16 12:17
自己和老公也算讀書人,心想佢唔會太差吧,但都係教到我無氣了

小朋友係獨立個體,唔好覺得會跟父母軌跡行,咁樣大人細路都有壓力。
我哥我嫂都學書好工作算係專業,但兩個仔女都讀書一般般,個女上年考唔到入大學,個仔間中學佢哋好唔滿意,唔滿意到唔講我哋聽讀邊間。
不過兩個都乖,無去曳無去壞,唔會跟人上街,有時仔女唔係一定讀書好叻先叫好。

子爵府

wan_sosin 發表於 21-1-16 19:33
小朋友係獨立個體,唔好覺得會跟父母軌跡行,咁樣大人細路都有壓力。
我哥我嫂都學書好工作算係專業,但兩 ...

父母讀得書唔代表小朋讀得,唉,但正常論,dna應不錯架,唔會差得去邊,所以幾失望,大慨未開曉吧

翡翠宮

spongybob 發表於 21-1-16 19:53
父母讀得書唔代表小朋讀得,唉,但正常論,dna應不錯架,唔會差得去邊,所以幾失望,大慨未開曉吧:thinkin ...

有啲越大仲難令佢地明白點解要讀好書!因為佢地更睇到個現實,覺得大學畢業後做份文職,點樣供樓?養家?真係諗起都灰!

子爵府

lojo11 發表於 21-1-16 20:11
有啲越大仲難令佢地明白點解要讀好書!因為佢地更睇到個現實,覺得大學畢業後做份文職,點樣供樓?養家? ...

唉,確係可悲既

珍珠宮

spongybob 發表於 21-1-16 19:53
父母讀得書唔代表小朋讀得,唉,但正常論,dna應不錯架,唔會差得去邊,所以幾失望,大慨未開曉吧:thinkin ...

唔係話你小朋友唔會成才,根本現在仲細個,好多野未定,只係唔好過於執著。
我識對夫婦,兩個家族上下全部人都讀名牌大學,唔係哈佛就耶魯等等,但嗰對夫婦個仔,盡晒力都只入到普通係人都入到嘅大學(係美國) ,父母都只有接受,亦明白無得勉强,個仔自己都唔好過!
個媽最後都諗通,無論點都應該陪伴個仔努力行落去。

男爵府

你地都算好,自己識教,

我係FTM, 只有中三,而家小學好深,唔識教

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唉!身同感受!

首頁
34567...10

尾頁

跳至