自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

spongybob 發表於 21-1-16 11:42
有時覺得教得又勞氣又辛苦,你緊佢又唔緊咁,都會羨慕D無生小孩子的人,不用經歷呢種苦,自由多了:thinkin ...

生左小朋友,甜酸苦辣咩都有,咁小朋友暫時唔緊張,唔代表以後都係!比d信心

珊瑚宮

這是正常的 個個資質有限 唔好將責任擺喺自己身上 我想當年都不斷嘔白泡嘔血...

子爵府

lojo11 發表於 21-1-16 11:42
如果佢能力真係入唔到好中學(我估band 1意思), 咁勉強無意思...

越嚟越覺得原來無論你幾努力教佢,都未必改變到佢命運,band 2料子就是band 2 .

自己細個一讀就band 1 , 又補過名校,D學生一補就起,無奈自己個嗰,教到無氣都未達到我要求,無奈呀

水晶宮

spongybob 發表於 21-1-16 11:40
下年五年級計分了,有D學校四年級下學期開始計Tim , 擔心佢將來入唔到好中學
...

係咪本身間學校程度深?

翡翠宮

spongybob 發表於 21-1-16 11:54
越嚟越覺得原來無論你幾努力教佢,都未必改變到佢命運,band 2料子就是band 2 .

自己細個一讀就band 1 , ...

唔好比較,每個人都係獨特,而且唔好咁快下定論!你嘅努力,今日反映唔到,可能遲啲見效!有啲小朋友係一點就明,讀書無難度,咁呢樣唔係佢父母教得幾好,或者個小朋友盡晒力,可能佢望一望就入腦!唔可以用讀書成績去睇小朋友有幾好,有幾努力,仲細,慢慢來

子爵府

lojo11 發表於 21-1-16 11:41
面對仔女, 我唔會用"失望"去形容... 佢地做錯咩都好, 做父母要繼續引導佢地... 除非做左D好嚴重的事...先好 ...

性格是乖巧的,只係不是一點就明個種,要好用心教,所以我一向付出好多心機教佢,想佢成為一粒有用的種子,間接俾了自己好大的壓力

子爵府

spongybob 發表於 21-1-16 11:40
下年五年級計分了,有D學校四年級下學期開始計Tim , 擔心佢將來入唔到好中學
...
小朋友也有壓力,大家都要放鬆心情,唔值得為學業破壞彼此關係,遲啲進入反叛期會更難修復。

子爵府

DICSIK 發表於 21-1-16 12:05
小朋友也有壓力,大家都要放鬆心情,唔值得為學業破壞彼此關係,遲啲進入反叛期會更難修復。
...

多謝各位的鼓勵,面對香港的教育,真係好迷失

侯爵府

spongybob 發表於 21-1-16 11:36
四年級,乖巧的,但佢不是太緊張學業的人,份人好輕鬆自在,一向我緊張佢多
...

我小朋友也一樣,不緊張自己成績,只是大人緊張。

子爵府

lojo11 發表於 21-1-16 11:58
唔好比較,每個人都係獨特,而且唔好咁快下定論!你嘅努力,今日反映唔到,可能遲啲見效!有啲小朋友係一 ...

多謝你既鼓勵,但嗰下失望到唔知點形容,但確實係慢慢見到成果既,要花時間囉

子爵府

seiko123 發表於 21-1-16 12:07
我小朋友也一樣,不緊張自己成績,只是大人緊張。

好羡慕班中某幾個同學,人仔細細好緊張自己D功課,早熟,若教呢D小朋友,都會無咁勞氣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我妹係虎媽,年中365日幾乎無休咁溫(係,就算停課期間無停過,除咗學校俾嘅仲日日有做練習,放工再溫)
個仔識嘅(識嘅定義係除作文襯視藝,能力上起碼96分)但唔小心,做錯做漏做唔晒,結果有時9x,有時8中甚至8頭。試過中作離題老師打俾佢......應該係老師間傾好數,成份卷拉暈俾個50分合格
我妹試過down到一星期無同個仔講嘢。唔係嬲,係down到唔知點面對佢
唔係佢想變態,但佢學校係平均跌3分排名跌幾十,小5了,點可能唔擔心

子爵府

DICSIK 發表於 21-1-16 12:05
...

咁一向關係好好,好sweet既

翡翠宮

spongybob 發表於 21-1-16 12:05
性格是乖巧的,只係不是一點就明個種,要好用心教,所以我一向付出好多心機教佢,想佢成為一粒有用的種子 ...
如果讀書唔係佢強項, 都一樣可以成為一個有用嘅人... 要有信心呀... 佢依家成績比你預期差? 定真係好差?

大宅

spongybob 發表於 21-1-16 11:24
見到佢某D科考試成績,真的好想哭,已不停替佢溫習,但結果仍是令人失望,做人媽媽真慘:thinking ...

不要傷心,可能方法唔啱啫,有冇搵過補習老師?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

spongybob 發表於 21-1-16 12:10
好羡慕班中某幾個同學,人仔細細好緊張自己D功課,早熟,若教呢D小朋友,都會無咁勞氣
...

恨唔嚟
我女已大學,佢間學校勁,同學一車車入3大入神科,某程度上因為學生識do,學校亦提供咗支援
我自己果個就一波三折,算了算了,而家好多嘢都睇開,攪攪吓佢總會搵到自己條路

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-1-16 12:10
我妹係虎媽,年中365日幾乎無休咁溫(係,就算停課期間無停過,除咗學校俾嘅仲日日有做練習,放工再溫)
個 ...

好明白你妺妹,我嗰才四年級,我都跟佢好貼,雖然未去到你妺妹的程度,但越來越覺得有心無力

有時可達到我要求,當然開心,但有好多時好失準,佢性格又無乜所謂咁,得我緊張,暈了

翡翠宮

spongybob 發表於 21-1-16 12:08
多謝你既鼓勵,但嗰下失望到唔知點形容,但確實係慢慢見到成果既,要花時間囉
...
我都明白, 我都經歷過... 有次仔成績比我預期低.. 我要入房冷靜下去消化... 先可以回復正常面對個仔...我唔想佢覺得媽媽只緊張成績...

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-1-16 12:13
恨唔嚟
我女已大學,佢間學校勁,同學一車車入3大入神科,某程度上因為學生識do,學校亦提供咗 ...

自己和老公也算讀書人,心想佢唔會太差吧,但都係教到我無氣了

男爵府

spongybob 發表於 21-1-16 11:24
見到佢某D科考試成績,真的好想哭,已不停替佢溫習,但結果仍是令人失望,做人媽媽真慘:thinking ...

人生仲有好多次考慮,今次失敗唔代表甚麽,好多名人都不是高學歷,當比次教訓作,吸取經驗,改善不足之處

首頁
12345...10

尾頁

跳至