自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

.....

侯爵府

newinewi 發表於 21-1-16 13:59
【煞停花市】傳政府轉軚 改研各區辦濕貨年宵

政府因應新冠肺炎疫情,早前決定「煞停」農曆年宵及新春市場 ...

最好政府取消埋銀行唔好換新鈔服務,如果唔係啲人又走去銀行聚集

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

政府你唔好又黎呀 ……
硬一次比我睇。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

分散d每區擺賣,限制人流,的確係好過迫哂去花墟。

OM123321    發表於 21-1-16 18:04

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

點解次次政府都要跪低咁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

抗疫不力,要各行各業同佢賣單,唉

公爵府

apelok 發表於 21-1-16 14:52
點解次次政府都要跪低咁

弱勢政府

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

究竟阿林太想點? 係米聲大夾惡就可以令你跪低? 疫情呀,講緊。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

政府因應新冠肺炎疫情,早前決定「煞停」農曆年宵及新春市場 ...

我一聽政府叫停花市就話政府唔洗停,由政府把關嚴控人流唔比聚集即可,咁做無論對商戶同對買花的市民都好,唔洗迫埋花場,花墟,室內商場街市仲難管同易傳染。比我仲會用埋停開的室外運動場加開場地分散人群。
開、停、開,玩咩。呢個政府真係白痴無底線

大宅

回覆樓主:

難得而家先控制返少少,唔好搞啦唔該!繼續再嚴啲先啱!急咩呢?斷尾先再開返啲嘢啦

侯爵府

關晒全部, D人只會湧晒去花墟同本區街市, 仲迫仲危險
各區其實可以繼續辦花市, 控制出入口, 入場人數有限制咪得囉

子爵府

naicha 發表於 21-1-16 15:13
各區其實可以繼續辦花市, 控制出入口, 入場人數有限制 ...
講真 得花市已經會少左好多人 加埋控制人口我覺得係可行

水晶宮

2024勳章

朝令夕改最不可取,仲有咩管治威信?下次推出新措施可否慎重D?

珍珠宮

naicha 發表於 21-1-16 15:13
各區其實可以繼續辦花市, 控制出入口, 入場人數有限制 ...

係呀。靠啲人自律明顯唔work,不如政府自己揸返住個控制權嚴控把關,計好入場人數同場地面積安全比率,場內職員監控保持場地內人同人之間有安全距離唔聚集。出一個入一個。過年大節好難唔叫人唔買花,唔開花市啲人唯有周圍去,花墟,商場街市,花農花場,商戶點會同你管人流,盞仲迫仲易傳播病菌。

侯爵府

俾人鬧我都想講, 真係唔想無花市呀, 我地可以買下花, 花農又可以有生意.

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

聽民意,好事
根本就唔應該迫人去哂花墟
年年買開一定會買

瑪瑙宮

大廚勳章

apelok 發表於 21-1-16 14:52
點解次次政府都要跪低咁

因為啲官永遠諗嘢唔全面囉。。口就永遠快過腦。。。獲獲都係講咗之後就發現唔掂喎要改。。俾人嘅感覺就係又跪低呀?

即係佢哋覺得取消年宵市場賣花冇問題㗎。。唔好買囉我屋企唔擺冇問題㗎。。。但係佢哋又冇諗過咁即係逼死晒去花墟。。。退翻錢場租俾你地咪得囉。。但係最後嗰個月通知其實入晒貨唔係淨係賠返訂金就當無數。。佢哋自己就梗係冇問題啦。。就算一年wFH。。。唔緊要㗎每個月一樣有量出

子爵府

fadgare 發表於 21-1-16 15:11
難得而家先控制返少少,唔好搞啦唔該!繼續再嚴啲先啱!急咩呢?斷尾先再開返啲嘢啦
...
d人迫曬去同一個地方咪仲危險,你覺d香港人會唔去買咩?

大宅

牛年勳章

cibewong 發表於 21-1-16 14:49
最好政府取消埋銀行唔好換新鈔服務,如果唔係啲人又走去銀行聚集

有可能喎,前日中銀客戶經理同我講,政府定金管局(唔太記得)可能唔比印新鈔喎,話人流聚集,所以佢地都而家未知有無。

男爵府

牛年勳章

回覆 newinewi 的帖子

過年市民點都會買d花,再講買花又唔係高危活動,唔似工展會咁有乾有濕有野食賣;限制花市入場人數咪得囉!禁左個花市,市民要湧晒去花墟買,咪仲迫人又高危!

首頁

尾頁

跳至