自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

Jessiest 發表於 21-1-18 01:14
沙田禾輋商場有圓領中碼,我買咗件黑色我見仲有幾多

真係?okok多謝報料

男爵府

2021勳章

Charlie1978 發表於 21-1-17 23:39
依兩日返晒貨,齊碼唔齊色,可以快啲去睇吓呀!

噢 thx

珍珠宮

2021勳章

kitbebe 發表於 21-1-17 10:35
唔一定要著長袖底衫, 著件緊身打底衫都得!!

背心裹起毛打底都超暖!

水晶宮

2021勳章

dororo 發表於 21-1-16 19:54
撲左2日都搵唔到中碼,有無提議其他好著牌子呢?

我喺淘寶買有厚毛底嘅底衫比仔女着,出太陽時會熱到出汗,唔嫌厚其實呢種都好暖

侯爵府

2021勳章

sjnl43 發表於 21-1-17 23:34
你又知?

不過受過教訓, 原來有咩福射冷凍

中醫學有個範疇會研究氣候變化,以致對人體系統的影響。

2021年格局係寒濕,上半年濕主導,下半年寒主導。今年脾虛,腎虛的人會比較難過。

公爵府

2021勳章

平平常常 發表於 21-1-18 10:22

2021年格局係寒濕,上半年濕主導,下半年寒主導 ...

我咪腎虛果個囉

舊年過年巳經好凍, 係我個人體質變差,今年係全國凍

今年未等過年淘定先, 過年邊個幫你運輸呀?!

自己知自己事, 大左兩年, 備多d寒衣好d

琥珀宮

2021勳章

食多d咩好?

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

咁大鑊?可以點改善呀?
未經許可,請勿轉載

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

雞仔麥有冇

公爵府

2021勳章

有公開比公眾睇麻? 咁我可以年年預先準備

淘寶等埋集運,作個星期, 好易冷病

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

有緣相聚 發表於 21-1-16 21:49
淘寶平靚正,最重要暖過香港好多牌子,我最怕凍,覺得暖!

係, 我都淘左兩件無縫絨毛底圓領保暖內衣,69人仔兩件, 我覺得比往年Uniqlo買嘅所謂heatech保暖內衣暖好多好多

大宅

2021勳章

靚豬豬 發表於 21-1-18 20:09
係, 我都淘左兩件無縫絨毛底圓領保暖內衣,69人仔兩件, 我覺得比往年Uniqlo買嘅所謂heatech保暖內衣暖好多 ...

有無link, thanks!

公爵府

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

無晒黑色,買左白色

侯爵府

2021勳章

sjnl43 發表於 21-1-18 17:31
有公開比公眾睇麻? 咁我可以年年預先準備

淘寶等埋集運,作個星期, 好易冷病

其實你係最無資格投訴今年冬天無準備的人。還記得2020年,小倩開的那個熱門貼嗎?我和你在那裡曾經有過對話,在未到炎熱夏天的時候,我就預先告訴你,2020年夏天會很熱,秋天會很乾燥,冬天會凍。

我自己夏天就趁優惠預先購備全套全棉打底衫,雙十一買暖風機,之後再加購禦寒用品。

「黃帝內經」有講這些的,但是文言文比較艱澀,一般真有興趣學中醫的才會去研究。我也只懂皮毛而已。有一些優秀的中醫師可以運用這個範疇的理論,輕易掌握病人的病機,體質特性等等,對於治療有很大幫助的。你看診時可以問一下你的醫師。

侯爵府

2021勳章

大笨鐘 發表於 21-1-18 11:19
咁大鑊?可以點改善呀?

冬天凍係好事,越凍身體越容易接收補益,能夠收藏得多儲備,供來年使用,來年就無甘容易病。冬天不要亂節食減肥(保持食正餐,儘量食天然食物,少人工添加),儘量不要熬夜虛耗身體本錢,冬天早睡有助增加健康的老本儲備。冬天主收藏,避免做滿頭大汗的劇烈運動,微微出汗的就已經足夠。

想進補的人,最好先提昇一下脾胃功能,就容易補得入。另外個別有些中老年人,腹大便便,最好調理一下讓腸胃通暢。平時喜歡喝凍飲,有啤酒肚的人,容易胃寒,最好戒掉壞習慣,提早治理一下舊問題。怕凍腎虛的,可以晚上用熱水泡腳,寒氣重的用艾草煲水泡腳。

侯爵府

2021勳章

mercurycc 發表於 21-1-18 10:47
食多d咩好?

多食淮山益脾肺,也可多食天然粗糧(難消化就煲雜糧粥)。益腎的可以吃栗子、核桃、黑芝麻;煲桑寄生蓮子蛋茶加杜仲、黑豆、巴戟天。

體質較弱的人最好趁早找中醫師調理一下。尤其是容易風濕骨痛有舊患那些人。

mercurycc    發表於 21-1-19 09:14

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

平平常常 發表於 21-1-18 22:55
冬天凍係好事,越凍身體越容易接收補益,能夠收藏得多儲備,供來年使用,來年就無甘容易病。冬天不要亂節 ...

多謝你意見,對我嚟講都幾難
未經許可,請勿轉載

公爵府

2021勳章

平平常常 發表於 21-1-18 22:33
其實你係最無資格投訴今年冬天無準備的人。還記得2020年,小倩開的那個熱門貼嗎?我和你在那裡曾經有過對 ...

點知凍得咁早, 咁勁喎!

肚臍對下個咩穴, 我去天灸醫師次次都貼個到

男爵府

2021勳章

應該已凍完拉掛

侯爵府

2021勳章 畀面勳章

請問係咪今年年底都會好凍?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊