自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次辭職,有少少問題唔太清楚,希望jm可以幫幫手
從事教育工作,打算照合約上預早比足4星期通知,會去另一間比到更好福利既機構
辭職理由係私人理由
但我老細係果種打爛沙盆問到篤,到時一定會講唔夠人手請唔到人,唔想我走(因為自問我一個頂到3個人,佢好like我)
請問我可以點樣回應佢,堅持唔講咩理由走而大家又可以好來好去?
感謝大家既幫手!

男爵府

做左幾耐?
佢有機會加人工留你,
私人理由都要作一個
如真係想就唔洗諗咁多
冇話冇左邊個唔得嘅
唔洗諗到自己太重要

複式洋房

回覆 peggykwan 的帖子

主要係要佢之後幫我簽份employment record比移民局,驚佢玩野,唔肯簽。
因為做到心灰意冷,學校無為過小朋友著想,唔想整熄自己團火

伯爵府

墨默833 發表於 21-1-17 07:31
從事教育工作,打算照合約上預早比足4星期通知,會去另 ...

人望高處,點解唔直接講另有高就呢?好平常咋喎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

墨默833 發表於 21-1-17 07:58
回覆 peggykwan 的帖子

主要係要佢之後幫我簽份employment record比移民局,驚佢玩野,唔肯簽。

Employment record 白紙黑字,報稅都有記錄,你擔心佢會點玩野? 同埋邊果國家移民局? 要一定有老闆簽名?

侯爵府

唔想比佢知, 咪話你要全職照顧屋企, 好困身冇辦法返工, 而且唔係短時間
問到篤你唔介意咪老作, 長者要人照顧之類, 介意咪話而家都未定, hea走佢
正常老闆係會知你呢D全部都係藉口, 留兩留聽口氣就明留唔到的了

複式洋房

回覆 MM2H 的帖子

就係一定要老闆簽verify 我係做緊呢個位同job duties.

珍珠宮

墨默833 發表於 21-1-17 07:31
從事教育工作,打算照合約上預早比足4星期通知,會去另 ...

話屋企有事可以嗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

墨默833 發表於 21-1-17 10:43
回覆 MM2H 的帖子

就係一定要老闆簽verify 我係做緊呢個位同job duties.

都仲係唔太明個情況,在職記錄僱主要提供,唔同ref letter,擔心邊方面?

複式洋房

回覆 MM2H 的帖子

我自己諗就係想好來好去,但對於老闆角度可能覺得我係peak既時候走,無責任感,擔心佢玩野唔肯簽
其實係咪我自己諗多左呢

首頁

尾頁

跳至