懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bsg 發表於 21-1-18 21:50
因為你當時無每48去抽血出result,所以醫生當時情況列出你空心的可能,如果抽血有埋數值support先會多小小 ...

醫生無叫我抽血,只係俾幾個可能性同安胎藥我。 是但啦,而家都成定局。

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-18 22:34
醫生無叫我抽血,只係俾幾個可能性同安胎藥我。 是但啦,而家都成定局。
...

過咗就算喇,但下次驗到 bingo 最好就去 check 下 48小時hCG,幾百蚊求個安心都好吖嘛!

珍珠宮

MonieCora 發表於 21-1-18 22:51
過咗就算喇,但下次驗到 bingo 最好就去 check 下 48小時hCG,幾百蚊求個安心都好吖嘛!
...

哦,有無話幾多week開始驗較好?
我其實之前每日都有check綠D,睇post睇人教既,話隔日加深,就無問題。我真係日日check,真係隔日加深,好記得3/1我都有check,依然係最深色。點知6號就無佐了
我知試紙係無驗血咁準,但都無理由咁

珍珠宮

MonieCora 發表於 21-1-18 22:51
...

我唸返起醫生既說話,覺得佢當時應該心中有定案,但佢唔講,驚刺激到我,淨係叫我返去安胎,同提我之後幾日都會繼續流血同可能有多d嘢排。佢當時應該知道我個胎9成保唔住了。
所以都無必要再驗血。
我係咁唸

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-18 23:31
我唸返起醫生既說話,覺得佢當時應該心中有定案,但佢唔講,驚刺激到我,淨係叫我返去安胎,同提我之後幾 ...

過咗本身嚟M既日子就可以 check,一般係話「做完」之後7-10 check就Ok,隔48小時驗一次睇下有冇 double

珍珠宮

MonieCora 發表於 21-1-18 23:47
過咗本身嚟M既日子就可以 check,一般係話「做完」之後7-10 check就Ok,隔48小時驗一次睇下有冇 double
...

哦,即係48小時有double就代表安全嗎?
定係都係會有變數,係咪要一路keep住check,還是有流啡再check

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-18 23:51
哦,即係48小時有double就代表安全嗎?
定係都係會有變數,係咪要一路keep住check,還是有流啡再check
...

如果隔48小時有 double,即代表胎有正常發育;如果無,即可能係發育有問題/ 宮外孕/ 染色體問題。下次早D check,求個安心,然後6-7w照閃閃,起碼所有嘢有個預期。

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-18 11:51
係啊,一齊睇中醫

先生最好都食男士備孕supplement,例如Q10, 茄紅素,比起中藥更有效

珍珠宮

Bibibian 發表於 21-1-19 22:42
先生最好都食男士備孕supplement,例如Q10, 茄紅素,比起中藥更有效

之前佢係食呢樽,唔係太識睇邊d成份係強化佢d兵仔,不過見comment唔錯。

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-19 22:52
之前佢係食呢樽,唔係太識睇邊d成份係強化佢d兵仔,不過見comment唔錯。

呢隻冇Q10又冇茄紅素,幫助唔大

珍珠宮

Bibibian 發表於 21-1-20 04:25
呢隻冇Q10又冇茄紅素,幫助唔大

呢隻仲比較貴添 以為好d

複式洋房

睇咗你好多個post 我覺得你好似我一年前嘅翻版。我擔心你太過鑽牛角尖。

我嗰陣第一次照超聲波以為少少血少少痛冇乜嘢,點知醫生肚超就話個子宮淨係見到好多血睇唔清楚係咪宮外孕。我好記得我去廁所預備照陰超時成個人係震晒好驚如果真係宮外嘅話咁點算。跟住照陰超終於見到個胎囊但係真係有好多血,所以醫生都話有擔心。之後一日就越來越多血跟住就排埋出嚟。

之後我又好似你咁樣係咁喺度諗係咪自己坐得唔好食得唔好,定係老公嘅問題,連我自己阿媽我都鬧埋因為佢係我流血之前嗰兩日曾經叫我飲過一碗有啲藥材嘅湯。

複式洋房

跟住我又係咁逼我老公要佢調理身體。我又好心急好想快啲再試,但係我覺得我同我老公乜乜嗰陣時佢真係好似喺度交功課,感覺係好難受。之後試咗幾個月都唔成功我直頭係會無端端坐喺度喊。跟住我老公係直接講如果我哋再咁樣落去可能兩個都會癲,就算真係有咗都會太過緊張。之後我哋就冇再積極試,我有時間就同friend去行山。跟著同老公關係好返,乜乜3次就bingo咗,依家啱啱pass 咗Nifty pro 先敢講。所以你除咗要好積極咁樣去預備做好多嘢之外,記得都要留意下自己同埋老公嘅情緒啊,我覺得情緒唔好其實都係會影響咗成功率㗎。

珍珠宮

Rching 發表於 21-1-20 09:15
跟住我又係咁逼我老公要佢調理身體。我又好心急好想快啲再試,但係我覺得我同我老公乜乜嗰陣時佢真係好似喺 ...

多謝你關心。而家我心情平復好多了。明白到生仔係要順其自然。越急越無,我bingo前其實都試佐5個月,用試紙check排卵,check體溫,努力係排卵期做功課,但都無用。反而係第六個月乜都唔做既情況下自然有佐。只係最後結果不盡人意。
而家我其實check體溫,紅D唔係想盡快做人。我係想睇睇自己復原狀況係點,排卵正唔正常,體溫有無持續升高觀察黃體狀況。再結合中醫去調理。唔洗太擔心我啊我明你好意的。不過其實都有擔心老公果度,畢竟佢驗身報告唔係好理想,而家都調理佢身體,其實我係關心佢身體整體質素,多過局限於精子質量。身體好,自然精子都好。外在補充品係幫下佢d兵仔

別墅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-17 17:54
之前有做body check啊。我地兩個BMI係正常,無偏肥偏瘦問題。
我有做孕前檢查,check曬主要果d,盤腔超聲 ...

男女身體狀況都重要,男方可食 L-arginine - 重要, L-carnitine,Q10 ,綜合 (zinc, selenium, folic acid)。之前試過幾個月唔得,老公check到血缺鐵,食返鐵質,之後個月bingo,當然有好多其他因素

別墅

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-17 15:43
1. 定期密d睇中醫,飲中藥調理身體(做緊)
2.而家開始每日睜開眼就開始度體溫
3.繼續食葉酸,備孕養卵保健 ...

全部都可以做,只要唔覺得有太大壓力
No2 每日check住好大壓力,我嗰陣都冇, 最後用clear blue得

男爵府

畀面勳章

我係你就1,2,3,5 keep住做

複式洋房

想請教
3. 你食邊隻葉酸同養卵?
4. CB 測量排卵簡單直接 美國Amazon免費送香港不太貴 二百幾蚊可用5-6月
6. 人人都話運動重要其實我唔係好明點解係咪要啲血行得好啲?

首頁

尾頁

跳至