夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

beebee67890 發表於 21-1-20 17:48
八千蚊淨係食都未夠,當慳慳地三餐,日,用品同其他嘢要另計先得,而家啲嘢好貴就算屋企煮一日幾餐夾埋都真係要 ...

你身邊冇認識到d勁勁慳嘅人.我見識過!

別墅

CrystalChiang30 發表於 21-1-17 16:32
我是一個全職媽媽,家中有兩細,同一個外傭姐姐,家中收入中產,
但係老公對我十分孤寒同控制力強,
家用不 ...

其實做全職媽媽係好辛苦,比家用仲要睇人面色!所以我都係做嘢好過~~

複式洋房

milkteabb 發表於 21-1-20 14:59
Mark低每日買野做左幾錢比佢睇,月尾比張excel表比佢睇breakdown,加埋一大疊單。

我屋企兩大兩小一工人, ...

多謝大家嘅留言,希望我成功爭取到加”人工”(emoji)(emoji)

BTW我見到依個post上咗晴報(emoji)原來咁多網上
報館係度搵料

禁止訪問

男爵府

想像唔到,搵10萬比8000,真係唔知你點慳到,我朋友老公搵10萬零,2個月比一次,8萬,只包個女既興趣班,平時買野都係男人比

大宅

回覆 CrystalChiang30 的帖子

你都算好,你老公有家用俾你,我呢個無家用俾,我租屋每個月16000蚊,未計沒電煤,仲有兩個仔,最近生左個囡,我由陀我個女時開始停工,直到依家個女幾個月大,屋企所有開支都係我,佢係我第二任⋯佢仲打算同我結婚,我唔儲結囉⋯因為佢一分錢家用都無俾過我⋯我一直都係洗緊自己儲備⋯就黎洗晒⋯我好快同佢講拜拜⋯

別墅

CrystalChiang30 發表於 21-1-17 16:32
我是一個全職媽媽,家中有兩細,同一個外傭姐姐,家中收入中產,
但係老公對我十分孤寒同控制力強,
家用不 ...

我老公婚後我無工一開始俾8千 維持左幾個月,之後佢各種籍口俾少d, 有時又話交保險,交稅唔俾,結果我fd話唔得,可以俾少d唔可以唔俾,甘你退稅又唔補返家用?直至我臨生前兩星期發現佢叫雞,原來佢克扣我家用既錢拿左去叫雞!對老婆孤寒既人真係嫁唔過!因為佢從來無當你係自己人!呢d人極度自私!唔會理老婆仔女開唔開心,淨係識保障自己!

複式洋房

angel0919 發表於 21-1-29 16:37

我老公婚後我無工一開始俾8千 維持左幾個月,之後佢各種 ...

多謝回覆,我同先生傾完,佢都明白我嘅難處,所以加咗一倍家用比我,兩公婆真係要好好地傾先解決到問題(emoji)

侯爵府

CrystalChiang30 發表於 21-1-29 22:43

多謝回覆,我同先生傾完,佢都明白我嘅難處,所以 ...

咁就岩啦,其實搵咁多錢,唔洗有咩用?
勞碌一生都為過好生活,唔係咁勤力返工做咩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

CrystalChiang30 發表於 21-1-29 22:43

多謝回覆,我同先生傾完,佢都明白我嘅難處,所以 ...

佢揾6位數,比8千真的好孤寒!

子爵府

CrystalChiang30 發表於 21-1-19 11:03
其實原本我唔知自己六千係算少(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),
以為每個家庭都差唔多,仲要維持左兩年,
...

每天買餸和日用品的價錢,用張紙列出來, 貼在當眼處, 給他看見, 等他知道百物騰貴. 如果他還是覺得用錢用得多, 每餐只留白飯和清菜給他吃. 話比佢知道,家用的$只足夠吃這些.

首頁

尾頁

跳至