自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Reema 發表於 21-1-17 19:54
見到我就好嬲,點解又滿滿鄉音嘅人攞樓?
好多成座都係個D人,佢地唔知點可以攞到...仲係新的...

瑪瑙宮

Macusmama 發表於 21-1-19 13:48
好多成座都係個D人,佢地唔知點可以攞到...仲係新的...

因家暴,或離婚,單親媽帶住小朋友,搵社工幫手,係好似快D易D上樓 。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

Reymunda 發表於 21-1-17 20:00
相同感覺,我哋交咁耐稅,真正土生土長香港人仲慘,自己都要去租樓,完全唔可以享香港人的福利,老咗退休 ...

same here

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ononluk 發表於 21-1-18 17:25
可能有啲嘢你朋友無同你講啫。

隨時係十八歲開始排個D

天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

athruzala 發表於 21-1-18 22:46
其實公道講句,點解啲人冇付出就有福利,係得香港呢個地方!有付出果啲永遠咩都得唔到,呢樣係最重要嘅問題 ...

點解?
咪就係因為民綷主義
老實講, 低下層永遠佔大多數
佢地選出黎既議員你覺得會幫邊一邊?
天朗氣清

男爵府

Kumahung 發表於 21-1-17 20:06
其實佢地話生活艱難,其實我成日都好奇,好多個case都拖住2個小朋友。

真係唔知為左快啲上樓,定真係有錢 ...

好多人水平唔夠,唔會諗自己養唔養到先生,你睇下印度就明

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

別墅

mike89 發表於 21-1-17 20:06
東張又想人講因為做過隔離營
所以入住既人會被歧視嗎

其實我睇唔過眼都是這點,他們是新移民但佢地都是根足程序申請到公屋,我是沒有問題,因為我一早知道自己不合資格。我又唔生細路連子女免稅額都無,真係賺埋都係交稅又無福利,還要計畫退休的日子。
但係可唔可以唔好再講那些都上到公屋的人士有幾可憐,住駿洋邨被人歧視,其實可以有屋住已經很幸福,做人要知足才能常樂。

珍珠宮

WendyNg201908 發表於 21-1-19 16:55
其實我睇唔過眼都是這點,他們是新移民但佢地都是根足程序申請到公屋,我是沒有問題,因為我一早知道自己 ...

何況唔會見人就講自己住邊
我除左人事部我諗無同事知我住乜邨
我囝囡都話咁多年都無人知佢住邊,
無人問亦無提起過,除非額頭有地址

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

夠資格排到就得,理得人有無鄉音

珍珠宮

moonlight9198 發表於 21-1-19 14:10
因家暴,或離婚,單親媽帶住小朋友,搵社工幫手,係好似快D易D上樓 。
但有D未夠7年,係唔可以申請架?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不過依d最好唔好上電視,低調 d 好

同埋影到門牌,好似住超高層,吉個間

瑪瑙宮

Macusmama 發表於 21-1-19 17:29
但有D未夠7年,係唔可以申請架?

正常住唔夠7年,唔係香港永久居民,但如果有小朋友在香港出世,有出世紙,就可能連帶個媽媽都會快些上樓,佢地會搵社工幫手。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

禁止訪問

瑪瑙宮

tong831 發表於 21-1-19 19:23
我外家係90年初Y型,房細,客廳廚房大,窗大,都算好用,廳窗喺側邊,唔夠光
...

Y型屋係清水樓,百冇,真係要全屋裝修好先入得伙,最唔好既間格係廁所響廳同房中間位咁。起左一批,可能覺得唔太好,跟住冇再起Y型屋。

伯爵府

Reema 發表於 21-1-17 19:54
見到我就好嬲,點解又滿滿鄉音嘅人攞樓?

係!香港人辛辛苦苦,最慘中產,六七百萬先三百幾尺,咩福利都無,仲要交稅養班鄕港人!
見個細路一人一間房,我地細個都係上下格床,仲好似話介唔介意住駿洋邨,隨時大6層千尺

珍珠宮

虎到金來勳章

Reymunda 發表於 21-1-17 20:00
相同感覺,我哋交咁耐稅,真正土生土長香港人仲慘,自己都要去租樓,完全唔可以享香港人的福利,老咗退休 ...

首頁

尾頁

跳至