家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問吓買有儲蓄成份嘅 定一次性嘅比較好呢?

仲有如果喺純危疾加價嘅百分比係點?

禁止訪問

別墅

lee0070072000 發表於 21-1-17 20:46

消費型(純)危疾,好處是保費較低。但留意,其實巿場上,這不是主流產品,一般覆蓋的疾病會明顯較少,沒有多重賠付保障,及很多其他支援。買保險好多時是買嗰保障,所以覆蓋廣,有事易賠,其實好過肓目追大保額,或大品牌。

純危疾亦有固定保費的,這可減少加價風險。

男爵府

lee0070072000 發表於 21-1-17 20:46

我幫老公買 之前買純危疾
之後計落都係覺得有儲蓄成份抵啲
買左兩年後就轉左有儲蓄成份
供18年 如無claim過就18年後拎反全數

洋房

Victor96 發表於 21-1-17 21:26
有儲蓄成份既就有供斷既年期 加上去到年老你覺得唔需要既時候可以cut左佢拎返啲錢 有啲仲可以賠多幾次比你 ...

我想問一問 有利息幫手供喺點樣計算?

洋房

tony@yeung 發表於 21-1-17 23:32
消費型(純)危疾,好處是保費較低。但留意,其實巿場上,這不是主流產品,一般覆蓋的疾病會明顯較少,沒 ...

有冇保障全面啲嘅公司可以介紹吓

洋房

followgod 發表於 21-1-18 00:16
我幫老公買 之前買純危疾
之後計落都係覺得有儲蓄成份抵啲
買左兩年後就轉左有儲蓄成份

意思喺拎返錢都仲可以有保障?

別墅

lee0070072000 發表於 21-1-18 07:48
有冇保障全面啲嘅公司可以介紹吓

不同公司計劃總有點不同,而每人偏好不一樣,建議您不妨比較多一兩間。

亦提提,一般有儲蓄成份的危疾,剛供滿時退保價值比總供款低,即不能攞返所有錢,攞錢保障會冇咗。因為年齡增加,保費會加加,對於任何保險公司一樣,同價是買不返這保額保障。而這亦未計,如身體轉差而可能引申的「不保事項」及「額外保費」。

即便,日後滾存金額大於已繳保費,相關計劃亦容許「攞返啲錢」。其原理可理解作「部分退保」,攞錢同時,客人保障會縮水。所以,就危疾險,經濟許可下,是不建議「攞錢」。如一早有意,攞錢,建議分折部分資金投資「儲蓄保單」或其他產品。

希望幫到您^^

禁止訪問

琥珀宮

lee0070072000 發表於 21-1-18 07:49

應該冇,18年後保單完左攞返晒錢就咩都冇

別墅

Zenos 發表於 21-1-18 09:44
回覆 lee0070072000 的帖子

買危疾醫療等等一般都建議揀翻大公司保障全面啲之餘,理賠速度都相對較快

邊間好

禁止訪問

男爵府

lee0070072000 發表於 21-1-18 07:49

唔係 拎反就完了個保險

男爵府

畀面勳章

都係睇返你自己嘅需要啦,消費型係會平啲…至於保障同保費加幅,我覺得要睇個別公司同plan,我自己係用BUXX嘅危疾,頭嗰五年都冇加保費,之後嘅年份都係按我年齡加保費,保障我自己覺得都唔錯。

禁止訪問

大宅

我自己十幾年前已經買儲蓄危疾,開頭覺得每個月供千幾蚊好貴,但宜家覺得供滿20 30年,一日唔攞錢就保到你一百歲,覺得保障大啲。最緊要貨比三間,另外搵一個專業又唔跳槽agent都好緊要。

洋房

helium93 發表於 21-1-20 21:10
我自己十幾年前已經買儲蓄危疾,開頭覺得每個月供千幾蚊好貴,但宜家覺得供滿20 30年,一日唔攞錢就保到你一百 ...

agent問題我都諗咗好耐 話就話日久見人心啫 但喺張單開咗冇得返轉頭 如果喺上網買 自己又搞唔搞得掂呢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

掛羊頭賣狗肉的低回報的十年以上的定期?

想了解多些,請自已花些時間,把下面貼文內容,由頭到尾細心看一遍,终身受用~

這些野,就算妳身故,賠償額也是超級少~

請問儲蓄保險值唔值得做?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

lee0070072000 發表於 21-1-21 15:21
agent問題我都諗咗好耐 話就話日久見人心啫 但喺張單開咗冇得返轉頭 如果喺上網買 自己又搞唔搞得掂呢
...

今時唔同往日,以前啲agent就殺雞取卵,宜家就算開咗單,agent都會保持優良服務咁先可以多啲生意。我自己認為搵agent會好啲,有咩奇難雜症agent都會幫到手, 你可以問吓啲親戚朋友有無覺得好既agent推介, 再慢慢比較。

洋房

回覆 lee0070072000 的帖子

當然有儲蓄成份既保障更大,需然價錢較貴但不會加價,主要睇返你自己要買幾多保額,如果覺得價錢太貴,可以2合一架。舉例:100萬保額
假設有儲蓄危疾要1500蚊,純消費型危疾300蚊
如果超出預算,可以買50萬有儲蓄型,再附加50萬純消費型,都係900蚊,等到儲蓄型增值到100萬既時候,可以取消左純消費型危疾。
其實都要睇返你買危疾既主要需要係啲咩?生活費還是醫療費?
如果純粹擔心醫療費就建議買高端醫療會比較好,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至