自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mlcbb 發表於 21-1-18 08:30
賣家收錢走佬,咁點算

律師走佬機會大D, 定賣家走佬機會大D

未成交賣家點收錢走佬
錢寫本票keep喺律師樓

男爵府

days.bb 發表於 21-1-18 08:40
查冊

只查到業主名,查不到有冇outstanding load

子爵府

singwin 發表於 21-1-18 09:00
只查到業主名,查不到有冇outstanding load

我賣樓時 見中介比份查冊 買家睇 ,有我地借load間銀行名 係最底,可能上手無借load 就唔會有,有屬過契就姐係借過load 。

侯爵府

days.bb 發表於 21-1-18 09:03
我賣樓時 見中介比份查冊 買家睇 ,有我地借load間銀行名 係最底,可能上手無借load 就唔會有,有屬過契就 ...

但實際個loan條數只有銀行先計到,唔會係查冊度知道

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

lovececing 發表於 21-1-18 09:13
但實際個loan條數只有銀行先計到,唔會係查冊度知道

係咖 ,但如果多過一間 load 咪有可能加按過。業主可能財務有問題

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

days.bb 發表於 21-1-18 09:17
係咖 ,但如果多過一間 load 咪有可能加按過。業主可能財務有問題

如有按揭、樓契是放在銀行、如果有第二按揭、律師樓在田土廳也會查到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

Cheddar85ang 發表於 21-1-18 08:41
未成交賣家點收錢走佬
錢寫本票keep喺律師樓

依家講緊, 賣家未還晒銀行樓按

買家出票名俾賣家, 賣家收錢走佬, 賣家銀行會唔會放契?

伯爵府

大陸既做法,買家係銀行留全數保證金,去田土廳轉名, 轉完名賣家交文件俾銀行放數
中間無律師代表

水晶宮

本票給律師行, 咪一樣入落律師行戶口.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

howmuch 發表於 21-1-18 17:14
本票給律師行, 咪一樣入落律師行戶口.

如果物業沒有按揭、本票可以寫賣家名、簽好曬文件、律師交本票比賣家~

如果有按揭、可以寫銀行名、律師交、銀行很確認後放契~

有錯請改正~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mlcbb 發表於 21-1-18 16:57
大陸既做法,買家係銀行留全數保證金,去田土廳轉名, 轉完名賣家交文件俾銀行放數
中間無律師代表 :wahaha ...

香港應該要改下啦~

這個做法最穩陣~

買基金真係好傷

水晶宮

mlcbb 發表於 21-1-18 16:48
依家講緊, 賣家未還晒銀行樓按

買家出票名俾賣家, 賣家收錢走佬, 賣家銀行會唔會放契?

本票放在律師樓,咁嘅情況下律師樓都照入數俾賣家咩? 唔係交易完成先俾錢咩?
買家現兜兜買樓,唔做按揭?做按揭就係銀行過數去律師樓啦

侯爵府

唔錯, 簡單安全

大宅

但我最近買樓去寫本票,律師樓要我抬頭寫律師樓名,咁係咪又無保障

水晶宮

大陸樓,唔同香港樓啩。
香港咁多類型嘅樓,尤其村屋,無律師樓睇契,好唔穩陣

伯爵府

Cheddar85ang 發表於 21-1-18 17:59
本票放在律師樓,咁嘅情況下律師樓都照入數俾賣家咩? 唔係交易完成先俾錢咩?
買家現兜兜買樓,唔做按揭 ...

你唔俾錢,賣家點還錢俾銀行?
賣家唔還錢,銀行又點肯放契?
唔放契又點成交?

買家現兜兜買樓,唔做按揭?做按揭就係銀行過數去律師樓啦 <<< 依家唔係講緊律師樓唔可, 要直接寫本票俾賣家?

現行做法係,賣家律師問銀行借契,收到買家律師行過數,再還錢俾銀行,放契俾買家律師行。
成件事係銀行信得過律師,多過信個客

水晶宮

yipling62 發表於 21-1-18 18:11
但我最近買樓去寫本票,律師樓要我抬頭寫律師樓名,咁係咪又無保障
...

寫票俾律師樓都係一貫做法,方便佢哋做嘢。
以往日日咁多單成交都係咁做,今次係個別事件,先令咁多人醒覺原來錢放律師樓係有問題。

伯爵府

Cheddar85ang 發表於 21-1-18 18:15
大陸樓,唔同香港樓啩。
香港咁多類型嘅樓,尤其村屋,無律師樓睇契,好唔穩陣

大陸樓,得本紅本兩頁紙,唔似香港咁多野

水晶宮

mlcbb 發表於 21-1-18 18:25
大陸樓,得本紅本兩頁紙,唔似香港咁多野

房產證。
香港舊樓、村屋,最多麻煩嘢,唔見契又要補契,唔係屋地又影響按揭,所以香港嘅銀行及業主暫時都係需要律師樓嘅服務

水晶宮

mlcbb 發表於 21-1-18 18:18
你唔俾錢,賣家點還錢俾銀行?
賣家唔還錢,銀行又點肯放契?
唔放契又點成交?

所以我就係唔明賣家點樣攞到錢走佬,可能我蠢。
就算我本票寫賣家,都係經律師樓通知,俾指示我尾數要寫幾多、抬頭係咩,例如第一張俾銀行、第二張俾賣家、第三張俾政府乜乜部門...
到我交哂咁多張去律師樓,律師樓都要完成整個程序先會入尾數俾賣家。

首頁

尾頁

跳至