自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

真心問,提出以賣家抬頭銀行本票,代替以律師樓抬頭支票的話,萬一張本票係假嘅,咁你認為律師樓需要/應該負責嗎?

點樣確保律師樓職員有能力驗證銀行本票真偽?

別墅

怕你唔知,補上近期新聞兩則。假本票扼左架法拉利依單應該最經典!

男爵府

singwin 發表於 21-1-18 09:00
只查到業主名,查不到有冇outstanding load

查到㗎喎好多年前我租樓都睇到個業主淨係供咗一半啊

男爵府

Cheddar85ang 發表於 21-1-18 17:59
本票放在律師樓,咁嘅情況下律師樓都照入數俾賣家咩? 唔係交易完成先俾錢咩?
買家現兜兜買樓,唔做按揭 ...

唔係篇報道有寫咩咪講咗做按揭嗰啲可以用乜鬼嘢按揭專用嘅本票囉

伯爵府

hattienail 發表於 21-1-19 01:56

查到㗎喎好多年前我租樓都睇到個業主淨係供咗一半啊:qui ...

睇唔到供左幾多架,銀行咁得閒每月去田土廳改一次?

男爵府

mlcbb 發表於 21-1-18 18:18
你唔俾錢,賣家點還錢俾銀行?
賣家唔還錢,銀行又點肯放契?
唔放契又點成交?

其實冇話成舊錢一定淨係可以出一張支票姐,唔可以分一啲係比對家銀行還貸款,另外再開多張係真係比賣家咪得囉 都只係分兩份姐,如果仲有二按或者其他,咪再開多張支票囉,本票百零蚊你有錢買幾多張都得啦

男爵府

mlcbb 發表於 21-1-19 02:00
睇唔到供左幾多架,銀行咁得閒每月去田土廳改一次?

但係你會睇到邊間銀行律師樓都識得去查啦唔係比律師費做乜鬼

男爵府

Kiukiukiukiu 發表於 21-1-19 01:33
怕你唔知,補上近期新聞兩則。假本票扼左架法拉利依單應該最經典!

咁一係假本票,一係律師樓食咗你啲錢,全部野都有風險,自己信邊樣咪做邊樣囉,反正而家都無性規定,多個option姐

伯爵府

cattz288 發表於 21-1-17 22:12
寫賣家

咁真係安心 d

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kiukiukiukiu 發表於 21-1-19 01:29
真心問,提出以賣家抬頭銀行本票,代替以律師樓抬頭支票的話,萬一張本票係假嘅,咁你認為律師樓需要/應該 ...

通常銀行都有張喺戶口扣數既紙, 律師樓可以拎張本票去銀行trace到真偽嘛!
放下自在

禁止訪問

水晶宮

hattienail 發表於 21-1-19 02:00
唔係篇報道有寫咩咪講咗做按揭嗰啲可以用乜鬼嘢按揭專用嘅本票囉
...

你又唔明我邊句?

我係唔明38樓講「賣家收錢走佬,咁點算?」

一直唔係講緊買家用本票代替過錢去律師樓?
律師樓出幾多張票俾對家律師、賣家銀行、政府部門... 全部都由買家開返咁多張本票俾律師樓托管?

一個交易未完成,俾賣家嘅尾票喺律師樓度,咁嘅情況下點出現「賣家收錢走佬」呢?

可能我誤會38樓嘅意思,38樓又回應再之前,所以先有一句「賣家收錢走佬...」

水晶宮

Kiukiukiukiu 發表於 21-1-19 01:29
真心問,提出以賣家抬頭銀行本票,代替以律師樓抬頭支票的話,萬一張本票係假嘅,咁你認為律師樓需要/應該 ...

用本票將成新常態嘛,律師樓要訓練職員懂核實喇。
要買家出示埋買本票及銀行戶口扣數證明囉

大宅

大力大力 發表於 21-1-17 21:44
到銀行花一百幾十、買本票存放在律師樓到時交收、真係安心好多~

否則到交收日、自己律師樓過唔到錢给對方 ...

我以前買樓都問過律師樓,我覺得支票寫律師行有危險,我揀左本票

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

我有朋友最近買樓,向律師提出用本票俾尾數,但他律師卻為難他,話如用本票最壞打算要成交前一天或成交當日,才知道本票抬頭名及金额資料,

子爵府

cattz288 發表於 21-1-17 22:12
寫賣家

無可能

侯爵府

sylvester123 發表於 21-1-19 09:10
我有朋友最近買樓,向律師提出用本票俾尾數,但他律師卻為難他,話如用本票最壞打算要成交前一天或成交當日 ...

其實唔係玩佢,因為都要睇返對家律師樓係點,絕對有可能對家律師樓最尾一刻先俾資料,你朋友律師只係講真實情況
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

Cheddar85ang 發表於 21-1-19 08:37
你又唔明我邊句?

我係唔明38樓講「賣家收錢走佬,咁點算?」

又?我之前覆過你咩無惡意純問

票應該係買家開喎,同埋keep律師樓手續完先攞錢,例如有按揭既其中一部分票開左比賣家銀行先,攪點哂手續咪比埋淨低既賣家囉,票係律師樓唔係律師戶口好似好少少?
其實大家覺得邊樣好咪做邊樣囉,條條大路通羅馬,同埋本身樓宇買賣就有風險㗎啦

男爵府

本票可能有假,律師有責任確認本票真偽。

水晶宮

sylvester123 發表於 21-1-19 09:10
我有朋友最近買樓,向律師提出用本票俾尾數,但他律師卻為難他,話如用本票最壞打算要成交前一天或成交當日 ...

77樓講嘅有道理。
一個物業完成交易當中係牽涉好多人、公司部門,文件... 最簡單一個例,賣家要向銀行贖樓,銀行回覆律師樓前覆嗰條數,都可能要經過幾個部門、阿頭簽名核實... 覆到去律師樓時已係幾日後。萬一踏正供樓期,供完一期後,又可能要重新計算息本再覆... 全日唔係剩做呢一單喎,仲有其他嘢做㗎喎
以上只係其中一part, 仲有其他呢

首頁

尾頁

跳至