時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同YC係冇道理可言!佢哋自以為自己聰明!佢哋唔夠講就話人五毛!收錢盲撐!同佢哋講都嘥氣!佢哋要醒都大把機會醒咗!尤其係今次老美示威者事件⋯⋯
若要人不知 唔好咁低B !  : P

大宅

LisuBB711 發表於 21-1-18 00:20
我有個深黃嘅好朋友,佢學識淵博我同佢無話不說,從佢身上學到好多嘢!社會事件以嚟我哋每一次見面傾計,佢 ...
你知唔知淵博兩個字點解?好明顯你朋友唔係學識淵博,而只係高學歷,擅長某一兩科既知識,
但係就好缺乏政治/時事知識甚至常識
絕大部份人讀到大學之後都只係攻讀一兩個專科,
所以出現呢種現象一D都唔奇怪

子爵府

回覆樓主:

只可說,傳媒的力量好大,我啲基督徒朋友,前年就話為公義上街,而家又話遲早沒有宗教自由,我心諗若真是冇自由,都是佢哋一手做成

男爵府

kamkong 發表於 21-1-18 08:04
只可說,傳媒的力量好大,我啲基督徒朋友,前年就話為公義上街,而家又話遲早沒有宗教自由,我心諗若真是冇 ...

黃媒將啲嘢夸到好大,造遙,無中生有,奇在都有一班心存偏見,先會信到佢十足。又怪政府一開始好多嘢冇出來澄清⋯只感無奈

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

秋天與楓葉 發表於 21-1-18 01:02
有學識唔等於有獨立思考同分析能力

學識和智慧唔係等號

子爵府

回覆樓主:

依場黑暴最成功就係建立咗一大羣既所謂和里非,相比以前嘅和里非,今次好刻意經營為高學歷,專業,有國際視野,有獨立思維,型。所以覺得或以為自己有以上所有或部分氣質既,咪個個附和,所謂同路人咪越多,分享嘅資訊亦變得一模一樣,咪所有黑都可以變白,假可變真囉。最慘係依個形象太討好喇,有邊位踩咗隻腳落去,而家肯抽身吖

男爵府

fayefa 發表於 21-1-18 12:13
依場黑暴最成功就係建立咗一大羣既所謂和里非,相比以前嘅和里非,今次好刻意經營為高學歷,專業,有國際視 ...

你分析得好到位呀!講係講自己係和理非,但事實係掙黑暴,比黑暴仲陰毒…我講黑衣人暴力行為,佢話我睇到假新聞,Tvb新聞佢話係搵人作嘅…唉…真係無言、再反博佢怕朋友都冇得做,唯有等佢自己醒下

男爵府

再講返琴日有個薯仔話呢個星期會有大事發生,大家放長雙眼,睇一個星期後係咪真係有佢講嘅嘢發生…

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

LisuBB711 發表於 21-1-18 12:22
你分析得好到位呀!講係講自己係和理非,但事實係掙黑暴,比黑暴仲陰毒…我講黑衣人暴力行為,佢話我睇到 ...

樓主,
放下你個朋友,因為咁亦係放下自己。
呢啲丁蟹病毒感染者,活在自己真理下,
係冇辦法叫得醒!
因為佢哋貫徹實行:
我信奉嘅係真理,你講嘅係歪理。

佢每次想洗腦你,記得用邏輯去分析,
記得一句成語:片面之詞
有時我睇完一D評論新聞,我都會去其他方面查吓,
外國講內地,就睇返當地。
內地講外國,就查吓香港外國點報,
永遠唔好信傳媒,因為佢哋只係想比你睇佢哋想睇你睇嘅嘢~
呢啲由好多年前睇生果日報學返嚟㗎!

嗰時同人講起新聞,我會話係引述某報咁講,真實待証!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

樓主我完全明白你嘅感受!
我喺度不下數十次講過我啲同事黃老師!
佢哋嘅表現同你嘅朋友一樣!但我比你更加傷心嘅係佢哋係會荼毒啲學生!
佢哋到而家都相信831死咗好多人!特定檢測係想攞我哋嘅dna用作製造病毒消滅香港人!......
佢哋亦都相信內地隱瞞疫情!成日同啲學生講大陸嘅登記電話號碼少咗千幾萬個,叫佢哋自己諗下點解突然之間會少咗咁多人
作為一位老師,佢哋都係受過教育,超過九成都係虔誠教徒!我完全唔明白,亦都好失望!
所以我已經決定有機會就會離職

子爵府

回覆樓主:

我覺得佢哋已患了絕症,冇得救,所以真心希望佢哋快啲移民他國,去做二等公民,佢睇驗吓民主

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-1-18 13:17
佢哋嘅表現同你嘅朋友一樣!但我比你更加傷 ...

我相信好多JM身邊都有政見唔同嘅人,而黃人性格大多數好丁蟹,接受唔到人哋意見,所以為免傷和氣,我都盡量唔同佢爭論⋯⋯都係果句,希望佢哋快啲走出自己嘅世界。快啲醒⋯

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

LisuBB711 發表於 21-1-18 01:20
佢信呀!信到十足,所以我更加心痛

你講得啱,我身邊都好有學識嘅人信,教徒特多,教師又有……成班都傻傻地。
問佢身邊有無人失蹤,佢又話暫時未有 最攪笑係有個中同佢C6係做PTU,但話自己老公唔係警察嚟
我成日都話佢哋真係痴得好勻循。831,721,東鐵又話幾多人失蹤。但從來無父母,親人,朋友,校長,教師,同學,教友,公司老板,同事……指名道姓話有人失蹤。仲堅持信嘅係咪痴得太跨張?

大宅

LisuBB711 發表於 21-1-18 09:03
黃媒將啲嘢夸到好大,造遙,無中生有,奇在都有一班心存偏見,先會信到佢十足。又怪政府一開始好多嘢冇出 ...
我家2個係聽消藥丸中曬毒,仲介紹媽聽,好在我媽幫理不幫親,黑衣人破壞係唔啱,同時正苦亦幫唔落。

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-1-18 13:17
佢哋嘅表現同你嘅朋友一樣!但我比你更加傷 ...

請問你啲黄同事大概咩年紀?

公爵府

牛年勳章

Alohayo 發表於 21-1-18 19:02
請問你啲黄同事大概咩年紀?

乜嘢年紀都有!廿幾度五十幾都有!

男爵府

babychen 發表於 21-1-18 15:40
我家2個係聽消藥丸中曬毒,仲介紹媽聽,好在我媽幫理不幫親,黑衣人破壞係唔啱,同時正苦亦幫唔落。
...

我黄家人唔單只聽消药丸, 但凡黄嘅都聽 嗰班YTbers亂噏一通

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-1-18 19:04
乜嘢年紀都有!廿幾度五十幾都有!

唉!

琥珀宮

Protea 發表於 21-1-18 00:40
學識淵博唔代表能看透世事,讀萬卷書不如行萬里路,個世界好大架。

所謂才子有登神蕭與陶,又點呢?壞腦嘅。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

LisuBB711 發表於 21-1-18 00:25
所以中國會有大規模停電,呢一樣嘢,我個朋友已經係一個多月前同我講㗎啦!
我當然知道佢又係响唔知邊度聽 ...

呢個好好笑

首頁

尾頁

跳至