自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

鴨鴨比 發表於 21-1-18 11:02
唔駛小四,幼稚園都會
有次朋友個女上我屋企,都得左句乜你屋企咁細,幾想姪返佢,返去你深井百呎毫宅
之 ...

幼稚園即未夠6歲,應該係講者無心。聽者有意。

男爵府

四年級唔細個,有啲細路講野唔識避忌,大人之後教番咁樣無禮就得。 呢啲歲數就要學呢啲,要明白人地感受適當時講啲乜野。

男爵府

Silver1127 發表於 21-1-18 11:24
有次爸爸鬧細嗰個玩完啲嘢唔執
細嗰個含住啲眼淚執
到爸爸帶家姐出門口去學嘢

朋友自己都好苦惱點解個仔會變成咁,只係短短兩個月

珍珠宮

好媽媽勳章

Caleung 發表於 21-1-18 11:28
朋友自己都好苦惱點解個仔會變成咁,只係短短兩個月

叫你朋友扮家道中落,搬去間細屋住,咁就可以教返好個仔了

男爵府

sunnygirl 發表於 21-1-18 11:33

兩個月就家道中落

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

未必學父母,可能長輩親戚或電視學。

男爵府

0q.cathy 發表於 21-1-18 11:25
幼稚園即未夠6歲,應該係講者無心。聽者有意。

其實大人聽到又唔會有hard feeling嘅,我都有問番自己個小朋友聽到覺得點,佢又話無嘢,覺得自己屋企好舒服

男爵府

sunnygirl 發表於 21-1-18 11:33

吳君如都曾經講過,如果生咗仔女 (當
佢未生) 要在他們面前扮窮。。

我細個屋企好窮,但讀了一間貴族小學,呢啲類似的說話我由細聽到大,類似長江 7 號,徐嬌的同學說的話。大了反而我的同學有點中產向下游,我就發展ok.
所以未到最後,唔知結果,小朋友的戲言,不需要太介懷。

男爵府

farm712 發表於 21-1-18 11:41
吳君如都曾經講過,如果生咗仔女 (當
佢未生) 要在他們面前扮窮。。

大人就當然唔會介意小朋友講乜,不過佢父母我就知好擔心,始終驚影響佢價值觀,佢哋依家只可以苦口婆心咁教個小朋友,希望佢受教

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我仔仔好細時, 講緊幾歲人仔, 就識話人間屋咁細。
我地從來唔會咁樣講, 更加唔會灌輸佢。
其實只係純粹小朋友童言無忌!
我後尾聽到人地轉述個仔咁講野, 我都尷尬到想搵窿捐!
當然事後會糾正小朋友啦~ 不過睇呢度留言, 原來其他人覺得一定係大人咁講野, 小朋友先會學到......真係水洗都唔清
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

199707100304 發表於 21-1-18 11:45
我仔仔好細時, 講緊幾歲人仔, 就識話人間屋咁細。
我地從來唔會咁樣講, 更加唔會灌輸佢。
其實只係純粹小朋 ...

我同意講屋大屋細只係陳明事實,不過我朋友個仔兩個月前都係同我哋一班同屋苑朋友一樣住同一呎數單位,最令佢父母頭痛係佢會覺得其他人無本事

咁你個仔依家仲有無咁講嘢?

子爵府

回覆樓主:

有時言者無心,聽者有意。小朋友自小有錢,要乜有乜,未必能體會別人家境,冇修飾直接說出來。好似我女小五時有同學來我家,問我女家中冇工人怎生存?佢哋千金小姐唔明,而我家是中產,只是我寧請鐘點而已。但亦有千金小姐跟我女去行花園街/坐小巴,個人喜好。我發覺最冇品/最口不擇言的人皆不是有錢人。

anna59    發表於 21-1-18 18:43

男爵府

wtcys 發表於 21-1-18 11:52
有時言者無心,聽者有意。小朋友自小有錢,要乜有乜,未必能體會別人家境,冇修飾直接說出來。好似我女小五 ...

係,因為其實自己身邊嘅朋友同家人都有唔小住house,都好低調同好禮貌,所以佢父母更加想教好自己個仔

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Caleung 發表於 21-1-18 11:49
我同意講屋大屋細只係陳明事實,不過我朋友個仔兩個月前都係同我哋一班同屋苑朋友一樣住同一呎數單位,最 ...

冇喇~
佢以前成日覺得爸爸媽媽好有錢, 有atm禁就有錢出。
我就間唔中同佢講下,父母搵錢好辛苦,重同佢講我地爭銀行好多錢架!(因為供樓嘛
現在佢間唔中會講,要慳D錢,唔好亂買野。
而且我家住得耐,又冇錢裝修,其實我家唔大又唔靚,仲好殘舊。
細個佢唔識野先咁講姐!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

其實唔一定學身邊大人。
小朋友有接觸個社會,慢慢就會受社會主流價值觀影響。

琥珀宮

Caleung 發表於 21-1-18 10:58
朋友兩公婆都係啲好humble嘅專業人士,以前住同屋苑佢個仔(現四年班)都無乜嘢,上年佢哋搬咗住house,作 ...

未就係佢阿媽自己教出黎

珍珠宮

小朋友係愛showoff ,人性嚟嘅,唔駛話住大屋,家長有車嘅小朋友都好鍾意同人講自己坐私家車去邊度玩。
不過係要教訓個小朋友,要佢明白世界之大天外有天。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Caleung 發表於 21-1-18 11:41
其實大人聽到又唔會有hard feeling嘅,我都有問番自己個小朋友聽到覺得點,佢又話無嘢,覺得自己屋企好舒 ...

小朋友好單純,係大就大,細就細,人地都係講事實,所以小朋友好多都無咩感覺,係大人多其他野想,就會唔鐘意。
我同老公講屋企細,佢會想佢自己唔叻買唔到大屋,好奇怪,我明明無咁諗,所以大人思想復雜好多。

大宅

yuyueng 發表於 21-1-18 11:02
系咪起“愛回家”度學。
我覺!! 我個小一 睇完宋飛立同黃技安 對錢ge執著
突然變得主動數自己夾萬仔

男爵府

199707100304 發表於 21-1-18 11:57
冇喇~
佢以前成日覺得爸爸媽媽好有錢, 有atm禁就有錢出。
我就間唔中同佢講下,父母搵錢好辛苦,重 ...

我諗番自己有個表弟,都已經唔係有錢仔,只係住間普通三房屋(三代同堂),有次我表妹結婚,兩公婆靠自己買咗間4百幾呎屋,個個都替佢哋高興,我呢個大學生表弟入到屋語氣超差咁講“x,咁細都唔知有乜好開心”,然後即刻俾人鬧到飛起……依家,呢個表弟出嚟做嘢知米價就成日呻買唔到樓……

首頁

尾頁

跳至