自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得肺炎已經係成為一個普通事,即係好似流行性感冒咁樣,每年都有高峰期,我覺得大家要正面面對,唔係再逃避,斬腳趾避沙蟲。這樣實在太犧牲全香港人嘅生活,冇工冇學返影響好大。
捱咗一年了可能有人話如果唔停爆得更加勁,其實係一個香港咁密集嘅城市,應該係諗措施點樣令人保持社交距離,要人唔聚集唔係閂晒所有措施,變相係一班人去迫去另一個地方。唉.....

其實我覺得公共設施尤其是戶外嘅地方要開返,限制人流,網上預約,應該加人手巡查同埋檢控先有效。之前取消嘅年宵都唔應該,其他人會去街市同埋花墟買花,道理一樣。

伯爵府

有何建議 ?

水晶宮

一定要等有疫苗, 有藥醫.

子爵府

李露眉 發表於 21-1-18 14:06
一定要等有疫苗, 有藥醫.

有疫苗但身邊都冇人諗住打...

公爵府

牛年勳章

jasprincess 發表於 21-1-18 14:09

香港有一班人根本就唔係想香港好,所以乜嘢全民檢測、安心出行、疫苗....喺香港全部都係廢話!

伯爵府

爆得勁既時候,死既就唔只係老弱,點能夠輕視呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

TinyTomato 發表於 21-1-18 13:58
有何建議 ?

男爵府

有何建議 ?
日本修法強制全民接種新冠疫苗。

香港應該強制大部份香港人都接種新冠疫苗...?!

有醫生證明不適合接種新冠疫苗就可以不打針了。

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-1-18 14:14
香港有一班人根本就唔係想香港好,所以乜嘢全民檢測、安心出行、疫苗....喺香港全部都係廢話!
...

唔會囉,只要你自己打左疫苗就已經有protection, 唔好下下瀨落其他人度。最重要自己做好防疫,否則通通都係廢話。

侯爵府

擔心有副作用?!

水晶宮

有何建議 ?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

香港人唔自律,如果唔係而家停課停業限聚令,住得咁密集,肯定爆得仲甘呀,外國有板大家睇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我唔認同肺炎係普通事,這種病毒不是一般傷風感冒,係會不停變種,任何情況下,都不能輕視疫情,大規模一傳開,根本醫療系統係承受唔到。hk咁細,係一個住左幾百萬人嘅地方。

每人能做好自己本份,都已經咁難,大家有眼見,社區上幾多人不自律。

水晶宮

放心, 一定打,
應該呢一兩年, 出國應該都要你打左先得.

男爵府

世界衛生組織在2020年5月13日的簡報中指出,新冠病毒有機會像愛滋病毒一樣變成流行病,永遠不會消失。

專家稱無證據顯示新冠病毒變異會令疫苗失效。

想想應該如何自保?
你只能靠接種新冠疫苗保護好你自己。

新冠疫苗接種者只能保護自己不發病,只是感染了病毒也沒有症狀或僅表現出輕微症狀。
打了針可保護疫苗接種者在受新冠病毒感染後,可以防範出現中至重症,無需住院治療。
意味有人接種疫苗後仍然會「無症狀感染病毒」,亦不等於不會傳染給別人, 打了疫苗只是「保護好自己不生病」。
新冠病毒一樣持續在世界人類中傳播擴散。
不打疫苗的人在社會中是比較容易生病的弱勢人群。

對生命來說,新冠病毒彷彿一種生存競賽,弱者淘汰,適者生存。
打咗新冠疫苗嘅人常勝。
不接種新冠疫苗,無異是一種豪賭,賭注是人命。

珍珠宮

fmf903 發表於 21-1-18 13:53
我覺得肺炎已經係成為一個普通事,即係好似流行性感冒咁樣,每年都有高峰期,我覺得大家要正面面對,唔係再 ...
加人手, D人手邊到黎?? 宜家叫D人戴好口罩, 都仲好多戴得好衰啦, 又唔肯戴, 咁你諗下可以點??

珍珠宮

回覆樓主:

今次佐敦什麼唐樓這波爆發,有人話係有人夜麻麻係大廈後門走出去,所以搞到今日有100宗傳播了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

表面上停業停學好似冇帮助,但暗地裡減低爆發唔暴升,已帮了不少

香港人多密集,爆發速度難料,醫療一冧,整體社區都會大地震,再講到變種問題的話,可以隨時突變災難性

只能盡力做好自己,保持身心健康,一齊捱下去

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

又唔可以好似中國式封閉管理,做全民檢測又唔係個個自覺咁做,又要防止醫療負荷爆滿,唔停課停業,仲有咩方法?

珍珠宮

香港人咁唔自律,唔停課停業,無限眾令,爆得仲勁。老人,長期病患就先死,其實變咗種,後生都不能置身事外。

首頁

尾頁

跳至