自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同層嘅鄰居,長期打開屋企大門食煙,成個走廊都充滿煙味。因為風位的問題,煙味會隨風吹哂入屋,就算關咗屋企大門,貼咗啲封條,以及空氣清新機,都會有煙味入屋!
長期落去對身體唔好,兼且屋企有小朋友,又有老人家,成日都有二手煙會好辛苦 ; 最慘等,唔係一㩒掣,部即時打開俾你,焗住要索啲二手煙,帶咗口罩都難頂,有時見部就到,就閉氣忍吓,但細路就唔識嘛,啲自私鄰居,真係害人匪淺!
試過向管理處投訴沒法改善,打過問環保署,佢地話控煙辦做唔到,佢地都無得做。
請問還有沒有其他方法呢?

珍珠宮

我都有相同問題,果家人無開門食,走廊都好大味! 咁人地係自己屋企你點話得人

試下禮貌地問可唔可以關門食又或者紙條放信箱
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢响自己屋企食煙,確實係冇野可以投訴。

複式洋房

虎到金來勳章

真係冇得投訴 好慘, 自己關好門窗, 買空氣清新機果D得唔得

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

syhongkong 發表於 21-1-18 17:36
我同層嘅鄰居,長期打開屋企大門食煙,成個走廊都充滿煙味。因為風位的問題,煙味會隨風吹哂入屋,就算關咗 ...

真係冇辦法,我舊屋隔離兩個男人住,長期打開門食煙,走廊成陣煙味,我唔會出錯lift,因為無煙味一定唔係我住嗰層

男爵府

我樓下都係咁,煙味吹哂入我間屋,我困擾咗十幾年,現在我開把風扇夾住窗口,吹番出去,先無咁緊要

複式洋房

NATCCO 發表於 21-1-18 17:54
真係冇得投訴 好慘, 自己關好門窗, 買空氣清新機果D得唔得

幫到少少,不過最慘係喺走廊嗰陣,焗食!
唔該!

複式洋房

Jhar 發表於 21-1-18 17:55
真係冇辦法,我舊屋隔離兩個男人住,長期打開門食煙,走廊成陣煙味,我唔會出錯lift,因為無煙味一定唔係 ...

同病相憐!

禁止訪問

複式洋房

batiko 發表於 21-1-18 18:01
呢d真係要靠惡

佢三代都係男人,唔夠佢地惡! 星期日重慘! 佢個二仔返埋嚟,4個人一齊喺度食!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢啲真係好難搞,可以既話,唯有自己搬咋。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止訪問

複式洋房

my005 發表於 21-1-18 18:07
呢啲真係好難搞,可以既話,唯有自己搬咋。

咁即係斬腳趾避沙蟲! 無理由避佢喎!

複式洋房

batiko 發表於 21-1-18 18:08
咁不如試下軟,希望對方高抬貴手

請問點軟呢?

複式洋房

回覆樓主:

其實真係超慘, 好無助…
喺條街度我都可以避,居企真係避唔到,仲要投訴無門, 冇人可以幫到。
我屋企本身空氣並唔流通, 而廁所同廚房嘅窗一開咗就會通風D。但每次開窗就會有2手煙攻入屋…
我會即刻關窗, 關窗前我會向窗外講:「吸煙危害健康呀!」

禁止訪問

大宅

大男人受軟唔受硬架,試下軟,同佢傾下囉,講到自己好慘咁,因為佢本身係自己屋企食你又真係無佢辦法

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

syhongkong 發表於 21-1-18 18:15
咁即係斬腳趾避沙蟲! 無理由避佢喎!

但又唔可以對佢做咩時,仲可以點?一係試下帶小朋友去同佢地講,佢地吸煙對小朋友唔好既,睇下佢地有無惻忍之心囉。

我姻親,佢樓上嗰個癲架,姻親一返屋企,佢就不停發出聲响噪音,當時佢一個女人搬去住,初頭唔知佢針對佢。

係佢發現佢一投訴,管理員一上黎,樓上就無聲,跟住佢叫佢親友上黎同佢住一輪,佢一出街,樓上無聲,佢一返屋企,樓上即有聲。

似係針對佢,佢好驚,即賣樓搬。

(因為管理員都話樓上個男人似有問題,唔出街既,唔知做咩既,不過應有啲錢,因為嗰度樓價唔平)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

複式洋房

leecting 發表於 21-1-18 18:23
大男人受軟唔受硬架,試下軟,同佢傾下囉,講到自己好慘咁,因為佢本身係自己屋企食你又真係無佢辦法 ...

曾有另一住户個孫出咗世,跟佢地傾過,無下文,情況依然!

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

試吓用求佢體諒小朋友、老人家嗰種語氣同佢傾下,請佢閂好門先食煙,再睇下可唔可以幫佢整埋門膠阻隔下d味,你同佢講你出埋錢、整埋又點話!最重要係,佢繼續佢喺屋企食煙既自由,但你地盡量避免食佢二手煙!
睇下可唔可以駁到部空氣清新機喺屋企門口走廊位,令等電梯時空氣都好dd。
自己做到既就做,冇辦法阻止佢唔食...

首頁

尾頁

跳至