時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章

Tabbehen 發表於 21-1-21 14:20
講得對, 香港的優勢, 係黐住大陸, 但又有國際接軌的規格、制度、行政系統.
既然香港的規格、制度、行政系 ...

其實,香港久而久之會返去國內系統係一定,2047全面回歸是事實,但不要忘記國內系統也進步中,融合後進步咗個餅大咗,大家都是好事。

但現在有些人常常危言聳聽,說現在已經無乜無物,講真我完全唔覺有d咩係無咗。

至於甚麼人治法治,老美已好好示範了,全世界都一樣,大家各為自己利益,不要以為世界真有超人維持世界和平。

大宅

香港既優勢是早年大6剛改革開放,香港一班廠佬就上去攪廠,他們得到簾價勞工既同時,内地也能發展,基建,人才等也開動了。

但香港廠佬也是一班短視既廠佬,做OEM 既一世都係 OEM ,永世停在當年的英雄史。

但大6的廠,學會了基本知識後更肯再進一步,自主硏發,建立品牌!

香港既廠佬還在回憶舊時既世界!
不單老闆,香港當年那班膠層也是,做開 OEM 思維也是停在井中。

年輕一代,他們的父母,上司,大多係那班井中蛙,加上毒媒政棍洗下腦,耳濡目染下,就成就了曱甴黃屍了!

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

Tabbehen 發表於 21-1-22 17:07
做大個餅 ?
以前的香港係國際城市, 做 75億人生意, 現在擁抱大灣區, 做 14億人生意, 仲要接近十億人得 $10 ...

中國浄做國內生意嗎?你以為全世界75億人只係同七百萬人香港做生意?

我諗你本末倒置咗,從來自六七十年代以來,香港的起飛是因為背靠中國,做中國進出口生意,外國人同香港做生意,主要係想經香港入中國,並不是因為你香港一個小港口有好多生意做,香港只係因為中國再加上各種制度才有今日,相反香港不是中國一部分,只有所謂制度就甚麽都不是,看看台灣就知。

你可以話香港進出口地位總有一日因內地已可同外界接軌而式微,但本身中國進步,香港作為中國一個城市,好似上海深圳廣州一樣有得著,係你哋班人先成日覺得香港真係咁巴之閉靠自己,成日覺得人哋搶你嘢!

大宅

2021勳章

blackypurin 發表於 21-1-22 19:21
中國浄做國內生意嗎?你以為全世界75億人只係同七百萬人香港做生意?

我諗你本末倒置咗,從來自六七十年 ...

講得太正確了,就算英治時期的香港,幾時吾係背靠祖國。

或者你可以話供水問題(東江水vs 本地如萬宜水庫的龐大水利工程)存在中英政治角力,迫(黃)人飲東江水,但90年代開始,我地嘅食物、建築材料、勞動人口等等,有邊樣吾係由中國平價輸入去支持。

講近啲,呢10年香港所謂金融市場的業務有幾多吾掂到大陸?388今日$510 嘞,冇內地央國民企來港上市,香港真係可以claim 自己是世界金融中心嗎。

成立ICAC、劃左不合符比例咁大的郊野公園、起公共屋邨,竟然成為黃人戀殖仇中的理據。我真係好想問,英國撤退前埋下的普選、超大福利開支、狂開大學等炸彈,會同今日的亂局冇關嗎?

禁止訪問

別墅

2021勳章

大力大力 發表於 21-1-21 07:15

x 2

香港租金企硬太貴,
又近沿海,
台灣海峽兩岸又要打仗,
唔走等幾時?

侯爵府

Tabbehen 發表於 21-1-22 21:06
閣下才是本末倒置吧.
背靠祖國 ?
咁點解外資唔直接去廣州 北京 上海 ... 點解來香港?貪人工貴 ?

香港成功,係天時地利人和,無否認香港制度法制係一人和一環,但沒有天時地利,只有人和就咩都無。

你成日話香港變成同大陸一樣玩完,咁上海廣州北京,遲早都會發展同外國接軌,一樣遲早玩完,唔好天真地以為中國永遠只維持在三十年前,所以你同中國融合只有退步,係中國一直進步中,你班港燦仲不自知,成日擔心俾人同化咋!香港會退色沒辨法,但本來好好合作,利用本身優勢,keep住做龍頭城市一員仲好過d, 係班香港人都未搞清楚,你鐘意繼續FF自己最有寶,無人阻你。

大宅

2021勳章

blackypurin 發表於 21-1-21 16:51
其實,香港久而久之會返去國內系統係一定,2047全面回歸是事實,但不要忘記國內系統也進步中,融合後進步 ...

我都認同冇乜野係失去, 如果呀爺真係插手管呢樣管嗰樣, 就唔會發生14及19年嘅事, 毒果亦一早收檔. 最唔想見到法x功, 毒果等

大宅

2021勳章

blackypurin 發表於 21-1-23 10:05
香港成功,係天時地利人和,無否認香港制度法制係一人和一環,但沒有天時地利,只有人和就咩都無。

你成 ...

對呀, 本來相輔相成最理想, 內地十幾億人, 要人才有人才, 不是說香港人要矮化香港人, 我地仍然好優秀, 但要懂得與時並進, 唔好自high.

別墅

2021勳章

對於黃嚟講,撤出香港等於攬炒成功,值得慶祝。
對於藍嚟講,上海同香港都屬於中國,喺香港同喺上海無乜分別。
VF 咁做,既順得哥(黃)情亦不失嫂(藍)意,高明!

男爵府

環保接龍勳章

好多外國公司都會慢慢撤出香港,呢個係趨勢,知道嘅有啲去印度,因為果邊成本低好多,另外有啲就會直接同內地廠deal,因為內地英文流利嘅人都多咗好多,亦發展到一講就明果種程度,香港已經冇咗優勢。如果香港識得搭內地發展嘅順風車就仲有得玩,但而家咁多黃人,樣樣玩對抗,連政府入面都咁多黃人,又無能,真係冇眼睇。

首頁

尾頁

跳至