自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

中年婦墮網上情緣失2000萬 警方:有人報案男友失蹤拒面對現實

警方今年首十個月錄得逾1萬宗科技罪案,損失接近25億元,當中不少涉及社交媒體罪案。網上情緣騙案有748宗,按年上升五成,損失金額高達1.78億元,當中最大宗損失來自一名46歲婦人,她被一名「意大利商人」以甜言蜜言訛稱願意提供700萬歐元讓她投資,但要先繳付手續費,她最終匯近2,000萬元,傷心又傷金。

警隊心理學家指出,受害人一般都有事業基礎,有良好教育,但因孤單感作祟想找人傾訴,曾有受害人報案稱「男友」失蹤,警員屢勸卻堅持活在幻想中,「佢哋覺得錢當然係損失,但失去心靈聯繫先最傷心」。

15歲少女、58歲阿婆都被「居英專業人士」騙財

警方今年首十個月錄得1,538宗涉及社交媒體案件,當中約一半、748宗為網上情緣騙案,受害人損失1.78億元,他們八成半為女性,年齡介乎15至58歲,年紀最細及最大受害人被騙手法相似,兩人都從網上認識「居英專業人士」,騙徒分別自稱工程師及項目經理,同樣訛稱送贈禮物,但要先匯款,兩名受害人言聽計從其後察覺受騙。

近期興以少利潤誘騙受害人注資再提走

今年最大宗損失個案受害人是一名46歲中年婦,她在交友程式結識一名「意大利商人」,騙徒稱願意提供700萬歐元讓她投資,但要先繳付手續費,受害人不虞有詐先後28次匯款到海外銀行,合共近2,000萬元。

網絡安全及科技罪案調查科高級督察(網絡情報組)潘樂信表示,警方發現,騙徒最近會以高回報投資利誘受害人,聲稱可以破解賭博網站開彩結果,要求受害人下載虛假投資App,透過少少利潤誘騙受害人落重注,之後提走提款。

警心理學家:受害人失去心靈聯繫先最傷心

警察臨床心理學家馮浩堅指出,過往曾接觸個案,受害人報警稱其「男友」失蹤,當警員告知受騙真相後,受害人卻活在自己幻想世界中,「自己呃自己」,亦有受害人明知受騙都想維繫「關係」,「佢哋覺得錢當然係損失,但失去心靈聯繫先最傷心」,提醒市民佳節臨近,容易感孤單,但切勿誤墮騙局。

30餘歲男100萬欲援交「台模特兒」人財兩失

援交騙案方面,今年首十個月有676宗,損失2,470萬元,受害人年齡介乎12至73歲。今年7月底,一名30餘歲男子在約會App結識一名居港的「台模特兒」,對方聲稱會見其「經理人」後可提供援交服務,受害人按「經理人」指示先後兩次匯近100萬元到3個銀行戶口,是今年最大宗損失。另有受害人因受騙,短短11日購買了348張充值卡,損失93萬元。

侯爵府

呢類匯咗去外國嘅錢, 唔知警方會唔會拉到人

大宅

回覆樓主:

12歲搵援交

男爵府

梗係冇睇「迷網」

用戶要求終止服務

牛年勳章

yelling3 發表於 21-1-19 00:13
12歲搵援交

可能係充值卡,文中無講 12 歲搵媛交,受騙人最細 12 歲
未經許可,請勿轉載

子爵府

有錢,但心靈空虛

每日笑一笑    發表於 21-1-19 14:27
333s    發表於 21-1-19 08:42

公爵府

回覆樓主:

騙子!大家有腦都估到係偷圖呃女啦

公爵府

KLDC 發表於 21-1-19 00:26
梗係冇睇「迷網」
呢套劇一定要睇!

男爵府

Mrs.Chan 發表於 21-1-19 01:35
騙子

呢張相個真人可能比人偷相,騙子應該唔係相中人。

男爵府

其實我都真係唔太了解點解會被騙,就算網上識左一段時間,未見過真人,未真正交往過,點解會貿貿然俾啲錢人?送禮物俾我要先俾錢佢?咩邏輯?我之前經常遇到,講幾句就已經知佢地係呢啲。

Amy7802    發表於 21-1-19 10:19
333s    發表於 21-1-19 08:43

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gglc 發表於 21-1-19 02:31
其實我都真係唔太了解點解會被騙,就算網上識左一段時間,未見過真人,未真正交往過,點解會貿貿然俾啲錢人 ...

因為兩個字:寂寞

個男人氹得佢開心,講多兩講要錢過手話咁易。

公爵府

回覆樓主:

其實好悲哀!究竟寂寞到點先會受騙!

JojoFung0304    發表於 21-1-19 15:04

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

TATEYAMA 發表於 21-1-19 06:18
其實好悲哀!究竟寂寞到點先會受騙!

生活一個人,當有個人關心你,甜言蜜語,而對方又營造到自己係好理想嘅人,咪就係咁上當囉。

伯爵府

我都有飛機師add 我FB還好我唔覺得自己有咁既吸引力

大宅

vanessamom 發表於 21-1-19 06:43
我都有飛機師add 我FB還好我唔覺得自己有咁既吸引力

X2

伯爵府

通常以下原因被騙
1.貪心
2.寂寞
3.親人朋友
4.同情心

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點解仲有人會中

gglc    發表於 21-1-19 15:43

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

TMC3012 發表於 21-1-19 07:45
點解仲有人會中

橋唔怕舊
放下自在

珍珠宮

最近接觸過騙子集團在微信上冒充「國飄留學生」,專門搵國內expat女性group尋獵物。主要針對外籍人士在國內的「出外靠朋友」,希望自己經驗可以幫到其他人嘅心態。亦有針對動物有愛心人士,藉口運營流浪動物基地需要大量捐款,在微信上騙錢。
其實騙子讓人最痛恨嘅地方係,佢哋剝削了真正有需要幫助嘅人求救嘅渠道。

大宅

回覆樓主:

有錢,無腦

首頁

尾頁

跳至