自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

hellolo 發表於 21-1-19 09:44
上一代係咁架啦,如果你下一代開post話做咗媽媽先發現自己阿媽的xxx。代表咩?
代表時代不同
又或者你媽媽 ...

啱呀,有同感

其實上一代D媽媽呢種生活係好普遍,七八十年代好多家庭都一樣,只不過依家做媽媽真係太貼身,太怪獸,仔女三十歲都仲係小朋友,咁先係好媽媽??

伯爵府

無話可說 發表於 21-1-19 10:55
打牌係娛樂,搵到錢又會益你呢!你有無同阿媽表達有人咸濕?佢又有無洗衫煮飯先,如果做齊本份先去娛樂無問 ...

打牌搵到錢? 咪講笑啦。

伯爵府

回覆樓主:

係呀,以前3年級果d 曳就真係好曳嫁,成日講咸野,依家網絡發達更加不得了 ,唔好以為仲小朋友

男爵府

anniellm 發表於 21-1-19 09:22
我好孝順我媽咪的。

但做咗媽媽,先發覺自己阿媽好不負責任。

我細個都係咁的,爸媽都唔係好理我地,都會打麻雀,獨留我地三姐妹在家,會出街食唔煮飯。但我唔會覺得佢地不負責任,上一代的知識文化水平衞生常識對子女的要求等同我地呢一代都唔一樣,唔可以用我地而家呢把尺去量上一代的老人家。上一代都係要供書教學,物質環境冇咁好,但我地3姐妹都係好開心,爸媽太唔理子女,反而令我地呢代更獨立及懂得面對困境。要感恩的

象牙宮

anniellm 發表於 21-1-19 10:59
打牌搵到錢? 咪講笑啦。

次次輸咩…會有贏架嘛!

男爵府

我阿媽都唔打麻將架喎,其實樓主都唔算數臭媽媽,佢只係自我檢討同講事實啫,有乜問題?

Manwah    發表於 21-1-19 13:24

男爵府

時代唔同,咁樣比較唔公平,唔通日日陪住你0娛樂先係好媽媽?我以前細個係大我三年半既家姐湊大,佢湊我起身返學,放學,教我做功課,我爸好早過左身,阿媽一個人打兩份工,日頭做工廠,夜晚做酒樓清潔阿姐,以前好反叛,唔鐘意佢,大個先開始明白佢。
可能到時我仔長大,開始覺得我好衰,一日24小時管住曬,又要返興趣班又要做功課溫書

男爵府

omekmh 發表於 21-1-19 10:56
啱呀,有同感

其實上一代D媽媽呢種生活係好普遍,七八十年代好多家庭都一樣,只不過依家做媽媽真係太貼身 ...

慣常地掛住打牌加上留小朋友自己响屋企事實係不負責任呀...而且係非常不負責任

男爵府

我好孝順我媽咪的。

不過以前d阿媽又真係十個有九個好鍾意打麻雀,我地細時成日自己係屋企

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我媽反而唔係打牌,因為公一份婆一份,父母都去左搵食,屋企長期得我兩姊弟,讀小五、六 時每日代阿媽去幼稚園接細佬放學,回家煮野比佢食或外賣,等父母收工 都7、8點了。
因為細佬跟住我長大,他很尊重我,我亦很愛錫佢,現在大家都30幾歲,關係很好。

子爵府

我好孝順我媽咪的。

因為咁所以你先咁生性。

男爵府

回覆 anniellm 的帖子

點解咁多人話上一代係咁,我媽都係上一代人,佢唔賭錢唔打牌,只係湊小朋友,周圍帶我地去動物園,公園玩,比我地學琴,補習,平時煮3餐,做家務,屋企長期都係一塵不染,隔幾日就洗床單,有閒錢就買樓收租,無不良嗜好,到我地返小學,佢就去返pt工,中午送飯比我地,收工就返屋企煮飯

伯爵府

teambuilder 發表於 21-1-19 11:20
我阿媽都唔打麻將架喎,其實樓主都唔算數臭媽媽,佢只係自我檢討同講事實啫,有乜問題?
...

可能嗰啲正正係我阿媽嗰種家庭主婦,所以咁大反應....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

qq6a 發表於 21-1-19 11:09
我細個都係咁的,爸媽都唔係好理我地,都會打麻雀,獨留我地三姐妹在家,會出街食唔煮飯。但我唔會覺得佢 ...

講得好
欣賞你

珍珠宮

我好孝順我媽咪的。

只能講,以前果代係咁,而家我要確實會緊張

以前二三年級自己返學,落街買野食,我又覺得比呢一代醒,冇咁保護,識自立,煮麵冇人教都識,而家比包麵個女,開都未識

伯爵府

藴藴 發表於 21-1-19 11:23
時代唔同,咁樣比較唔公平,唔通日日陪住你0娛樂先係好媽媽?我以前細個係大我三年半既家姐湊大,佢湊我起 ...

咁你媽媽係打工養家,唔係為咗自己玩樂... 點同呢....

侯爵府

環保接龍勳章

我媽都係鍾意打麻雀.
但佢又話食長齋信佛
以前以為佢年青做媽媽(二十多歲)所以唔識.
而家諗反其實係無嚟担帶.
逢星期六/日,
佢同阿爸去佛堂成日.
唔會留底錢或食物俾我阿哥.
嗰時好似十歳八歲.
我地係自生自滅.
阿嫲住附近, 睇唔過眼會叫我地食飯,
但食得多伯娘又唔鍾意.
唉...

伯爵府

無話可說 發表於 21-1-19 11:17
次次輸咩…會有贏架嘛!

有時輸開有條路呀,講緊嗰個年代我阿媽都有$9000 家用,好好駛好豐盛啦,但我見過我阿媽係我太婆枕頭底摷嘢。以前細唔知佢做咩,依家大個我諗返起就知佢當時做咩...

子爵府

Sumyeema1 發表於 21-1-19 09:40
我真係難以理解: D人只去salon 洗頭....

我係salon 洗剪完, 返屋企都要洗多次頭.

以前啲師奶多数有電頭髪,自己洗完要鬈一大餐set番個頭。洗一次頭要好多時間做好多嘢又未必搞得好。所以未必日日洗頭,揾師傅又舒服啲。

伯爵府

teambuilder 發表於 21-1-19 11:23
慣常地掛住打牌加上留小朋友自己响屋企事實係不負責任呀...而且係非常不負責任
...

以前我阿爸放假時,我媽唔會理我阿爸,
我阿媽係圍村人,佢平日會係屋企附近啲C9家打牌,假日會帶我哋兩姐弟返圍村,放低我哋係親戚間士多,佢自己去圍村啲friend 屋企打牌,所以細時我哋好少時間同爸爸相處,我爸又好早去咗賣咸鴨蛋,兩父女無咩相處過都係一個遺憾

首頁
12345...18

尾頁

跳至