自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mother904 發表於 21-1-20 07:03
你而家咪一樣「數臭」緊自己老母,以你的邏輯,你唔係應該對於你老母的缺點絕口不提咩?事實都唔可以講架 ...

許州官放火,不許百姓點燈。
謝謝jm 你明白我

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

[quote]狐朦 發表於 21-1-20 00:56

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

伯爵府

CatgirlBB 發表於 21-1-20 07:39

講自己老母有咩缺點

我都係講自己媽媽有咩缺點,有咩問題。
同埋我叫佢做媽咪,唔會好似你咁「老母」前、「老母」後咁叫佢。

只許州官放火,不許百姓點燈

伯爵府

mother904 發表於 21-1-20 07:27
樓主咪一早講左小朋友需要家長好好保護,男女小朋友都要好好保護。

同佢講到口水乾都唔明,男女都要保護,佢就不斷話做咩唔對男仔寬容,
仲有成日都「假設」,「假設」有女仔想望佢私處,佢會寬容。

但佢所講嘅說話,就係只對男仔寬容,對啲受過傷害嘅女性嚟講,簡直難聽過粗口。

禁止訪問

男爵府

CatgirlBB 發表於 21-1-19 15:17
難道你唔介意你仔女係你背後講你壞話?

下,咁邊個叫佢成日去打牌,做阿媽唔係大晒,應該顧及子女感受。個阿媽應該反省下啦。

男爵府

CatgirlBB 發表於 21-1-19 15:46
個個唱衰人都話自己講事實架啦
問下自己, 唔洗覆我既
話自己老母"不負責任" 呢D 叫講事實?

你道德標準好低下喎,即係只提供基本生存條件就叫負責任?子女係人黎架喎

伯爵府

CatgirlBB 發表於 21-1-20 08:35
老母有咩問題?
老豆老母係粗口咩

通常叫自己阿媽,尊稱佢哋老母,通常係啲咩人,我唔講出口啦,jm 們自己定義啦

同埋,你都幾偽善㗎喎,對住就叫阿媽,一轉背就改口叫老母

伯爵府

teambuilder 發表於 21-1-20 08:41
你道德標準好低下喎,即係只提供基本生存條件就叫負責任?子女係人黎架喎
...

算啦。佢叫自己阿媽都「老母」前、「老母」後咁,佢有幾尊重自己阿媽大家心照啦。佢只係想搵位入啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 21-1-20 07:22
唔理做乜,或知佢係打牌或化妝甚至做其他野都好,如果真係搞到食飯錢都冇埋,搞到一家要親戚救濟,呢d呀媽 ...

係囉
發晒我2樣都有講,佢就發癲咁話我講“”化妝“”離題

男爵府

selinako^^ 發表於 21-1-19 17:45
仲有

以前 數臭 阿媽打牌不負責任, 阿爸比家用佢就攞晒D錢去賭, 搞到冇飯開要親戚救濟

湊小朋友真係唔應該玩手機,除非佢哋係有其他人睇實或者訓練緊覺之類就可以偷下雞。湊小朋友真係要睇實架,就算你由得佢探索,你都要留意住佢,呢個係責任問題。新算你唔係每一秒都望住佢,至少唔可以玩手機。

男爵府

回覆樓主:

可以喺上一輩做得不足嘅地方,提醒自己唔好重蹈覆轍,係一件好事,社會就係咁先有進步。

樓主,你會係一個好媽媽

公爵府

牛年勳章

其實,以前的年代,女人生三,四個好平常,老公出去找食,女人揍孩子,可能,吾靠打麻雀,d 女人都會瘋,女人打麻雀,除了娱樂,也為希望有得羸,唉! 我也出身在屋邨,叫做明白道理,最記得隔離屋,日打夜打,抽水,又高招,成日羸,佢老公日做夜做,食飯也在廚房,有囝又有囡,最後,個老公顶吾住,大概5x 歲,了斷自己,個老婆到現在, 仍然係日打夜打,d 仔女各自有自己的家,同d 麻雀脚,哂自己的幸福

公爵府

牛年勳章

c.vieri 發表於 21-1-19 10:24
有個朋友佢有9姐弟
佢話佢啊媽從來無理過佢地,淨係由朝到黑打麻將、賭馬。
但會不停生,因為生左8個都係女 ...

為左搏囝,生刭第九個,如果现代,應該第三個已經扎左好耐了

男爵府

CMMANDY 發表於 21-1-20 08:56
其實,以前的年代,女人生三,四個好平常,老公出去找食,女人揍孩子,可能,吾靠打麻雀,d 女人都會瘋, ...

其實打牌本身冇問題架,自己屋企人接受咪得囉。咁如果成家人都反對仲堅持去打牌就唔好啦。我阿媽唔打牌,佢亦唔鐘意我哋學賭,細個時我覺得好冇引架,不過而家諗番起就覺得阿媽呢方面教得我地好好囉。

伯爵府

careycarey 發表於 21-1-20 08:52
可以喺上一輩做得不足嘅地方,提醒自己唔好重蹈覆轍,係一件好事,社會就係咁先有進步。

樓主,你會係一個 ...

其實我唔敢講自己係好媽媽,每個人都有缺點,我承認,但我真係會反思,點可以做好啲?

其實我媽佢自己都知自己爛賭係唔啱,所以佢從來無教我打麻將,我諗佢都唔想我變成佢咁。

不過我同佢關係ok,因為我係典型巨蟹座,好親阿媽,成日搵佢飲茶食飯。佢係唔會為未來打算嘅人,有一蚊洗一蚊,所以我成年後真係要每月比家用,結婚有小朋友後都無減過一分一毫,如果我真係咁衰,就唔會理佢啦。

6、7年前,比我無意中發覺咗佢申請破產,原來佢同朋友過咗澳門,輸晒手頭上嘅錢,問賭場啲人借,有時對住佢都好心up

大宅

我細個幼稚園時期,我媽好中意放我係公園自己玩,佢走左去salon,我又比較內向d,通常企係公園門口等。
記得有次,有個姨姨埋黎問我點解自己一個,我唔知有冇答佢,佢專登倍我等到我阿媽返黎,鬧我阿媽唔可以咁樣放咁細既小朋友係到,好危險!
我阿媽以笑遮醜個樣,我今時今日都仲記得
自此我媽冇再咁做。
其實咩時代都一樣,我自己而家都有囡,睇到韓國趙乜乜變態佬新聞就驚,一定要睇實小朋友,或者教佢地。
我衷心好多謝當時個姨姨

公爵府

牛年勳章

teambuilder 發表於 21-1-20 09:03
其實打牌本身冇問題架,自己屋企人接受咪得囉。咁如果成家人都反對仲堅持去打牌就唔好啦。我阿媽唔打牌, ...

以前年代,孩子邊夠胆,say no 只有爸爸可出声,不過,以前的爸爸,大多好勤力找钱,因為、
冢中一人找錢,幾個人食,如果孩子多声氣,埋怨,结果只會被打,什至趕出街,然後隔離屋C9 走出來,問妳咩事呀! 聽阿媽話喇! 咩面都無哂,妳就幸福,媽媽係一個有修養和堅持的人,吾浪费時間去賭博

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mononoke 發表於 21-1-20 09:31
我細個幼稚園時期,我媽好中意放我係公園自己玩,佢走左去salon,我又比較內向d,通常企係公園門口等。
記 ...
你好好, 遇到個好姨姨
你呀媽又無再咁做

水晶宮

anniellm 發表於 21-1-19 09:22
我好孝順我媽咪的。

但做咗媽媽,先發覺自己阿媽好不負責任。

Give me five
自由太多會令世人失去平衡

首頁

尾頁

跳至