自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

水晶宮

mkmama21 發表於 21-1-19 12:21
我媽媽不打麻雀, 不賭錢。
她以前是教師,媽媽結婚之後做全職家庭主婦,在家相夫教子,做完家務之後,就教 ...

好幸福,所以你都係

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔知樓主媽咪幾多歲呢?係50後?60後?

伯爵府

littlesister 發表於 21-1-19 13:49
唔知樓主媽咪幾多歲呢?係50後?60後?

60後, 但50後同60後有咩分別?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mike89 發表於 21-1-19 13:45
因為以前D阿媽無手機煲劇打機
今時今日試下叫D媽媽放低 ...
今時今日既電話不過等如以前既麻雀
人在又如何, 心都不在

伯爵府

hellolo 發表於 21-1-19 09:44
上一代係咁架啦,如果你下一代開post話做咗媽媽先發現自己阿媽的xxx。代表咩?
代表時代不同
又或者你媽媽 ...

講得好呀!

其實只係年代唔同,我媽都係咁上下。但我唔會只記住佢有乜做得唔夠,咁多年,阿媽總有付出,而且,現代D阿媽咁緊張,百分百付出,亦不見得一定係對仔女最好的養育方式。睇而家D大學生就知,我唔覺行為品德責任感好過以前D大學生。

Lyrica    發表於 21-1-19 17:46

琥珀宮

畀面勳章

anniellm 發表於 21-1-19 13:52
60後, 但50後同60後有咩分別?

你誤會左,我估你媽媽係50後/60後啫 你媽咪應該早结婚,無玩過啫,好彩佢都係錫你既,只係唔太明白做媽媽應該做既野啫

男爵府

CatgirlBB 發表於 21-1-19 09:37
樓主係孝順就唔會係bk數臭自己老母啦

如果樓主講嘅係事實,有咩問題?

孝順唔可以講事實?又冇開名。

伯爵府

仲有,樓主,自身經歷不等於係普遍事實嘅。朋友個仔九歲,夠比個十歲的女仔要求摸吓佢私處啦!唔通因為咁,我就要認為全世界的女童都係色情狂、淫魔,每次我屋企有女童入屋,我都要防範佢侵犯我仔咩?

呢樣嘢,永遠只可以教識自己仔女點防範,而唔係視人地D仔女為好大機會的淫魔囉!

Lyrica    發表於 21-1-19 17:47

伯爵府

omother 發表於 21-1-19 14:04
如果樓主講嘅係事實,有咩問題?

孝順唔可以講事實?又冇開名。

最搞笑有jm 仲話我唔識感恩,係衰人
其實我都好錫我媽,結咗婚都好顧外家。

只不過我媽比咗個警惕我,我唔會步佢後塵做到咁,

水晶宮

回覆 anniellm 的帖子

我哋只能活在當下,做好自己。沒有時光機回到過去。今日的你,係救到將來的自己。
父母在子女成年後,叫做完成了法律責任。佢哋做不好,自己對下一代做好點。

琥珀宮

Manwah 發表於 21-1-19 09:42
一個月去一次, 個孫問過佢有無自己洗頭, 佢話好少好少.....

疫情都去SALON, 日日出街.............唔知幾 ...

成日唔洗頭,唔痕嘅咩

大宅

回覆 anniellm 的帖子

我覺得你冇問題喎~做人仔女就唔可以覺得父母有問題咩?
我淨係知世界上有一種孝叫愚孝。

琥珀宮

anniellm 發表於 21-1-19 09:22
我好孝順我媽咪的。

但做咗媽媽,先發覺自己阿媽好不負責任。

我媽好d,都有晚飯食,都曾經食過佢煮嘅早餐,基本上三年級之後早午都係出街食,到中學,因為佢返輪班又好多時又出街食晚飯,印象中佢係唔鐘意煮飯
可能因為咁,一星期我煮足18餐,係星期日休息下

男爵府

anniellm 發表於 21-1-19 09:27
仲有,如果有男仔嚟我屋企玩,我一定會睇實啲女。

因為以前見識過好細嘅男仔,叫我同佢玩「咸濕」:igiveup ...

即係你細個時,有啲細路叫你一齊玩咸濕?具體知唔知玩咩?個細路咁樣可能有大人同佢玩過

伯爵府

anniellm 發表於 21-1-19 13:20
仲有,點解上一代多數係咁,就把不正常的事情合理化,錯都變成啱?
打牌唔理細路唔理屋企,但以前大多數屋 ...

樓主,好多嘢唔係一加一等於二的。

我媽就係同你媽差不多,成日打麻雀,唔係嗰D完全付出型,不過佢唔係完全唔理我地,只係有自己的娛樂和生活,小孩不是佢一切。佢有佢嘅育兒方式,唔係虎媽,唔會為成績為十八般武藝逼我地幾姊弟。而家我地三姊弟都大學畢業,同佢關係好好,成日見面,氣氛愉快。

我99係全付出型阿媽,唔去街,生活全部係仔女,為成績為十八般武藝狂操三個仔女。逢周末一定去私人會所安排一連串活動比D仔女。佢都係三個仔女學有所成,仲好叻添。不過三個都唔喜歡同佢一齊,見面係公式,講兩句已經無話題。我姑奶同姑仔仍然懷恨佢父母送佢去英國寄宿。我老公會話以前個個周末的指定活動十分可怕,完全唔enjoy. 三個仍然記得我99請個教琴老師會體罰。仍然記得我99比佢哋養鷄仔最尾劏咗來食,到而家都咬牙切齒!我姑仔為咗爭家產誣捏我99虐待佢!

所以,呢個世界唔係咁簡單,全付出一定係好?做虎媽唔易,呢個年代,做個識放手的阿媽似乎更難。

Lyrica    發表於 21-1-19 17:49

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 21-1-19 14:27

成日唔洗頭,唔痕嘅咩

複式洋房

係,做父母應該要考牌,世界上就唔會有不幸既小朋友

Lyrica    發表於 21-1-19 17:50

伯爵府

aidan08 發表於 21-1-19 14:08
仲有,樓主,自身經歷不等於係普遍事實嘅。朋友個仔九歲,夠比個十歲的女仔要求摸吓佢私處啦!唔通因為咁, ...

我有話普遍男仔都係淫魔嗎? 唔好亂扣帽子。
只是兒時一些唔開心經歷,所以會好好保護自己小朋友,男女小朋友都要保護。

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

anniellm 發表於 21-1-19 09:22
我好孝順我媽咪的。

但做咗媽媽,先發覺自己阿媽好不負責任。

咁似我老母,日日打麻雀,當我係亞四咁 (小學2~3年班咋)斟茶遞水落街買蛋撻畀佢哋,我仲揍埋細佬,輸咗錢就 搵我嚟做出氣袋, 簡直係童年嘅陰影

伯爵府

gglc 發表於 21-1-19 14:34
即係你細個時,有啲細路叫你一齊玩咸濕?具體知唔知玩咩?個細路咁樣可能有大人同佢玩過:zombi ...

叫我除褲比佢摸
佢仲同我講,佢阿媽去買餸或者去打牌留佢同個妹係屋企時,佢會同阿妹喺屋企玩咸濕....

不過,我講呢啲,一陣又有啲有仔啲jm 出嚟亂扣帽子,話我講普遍男仔都係淫魔,又話女仔都會淫男仔....

首頁
34567...18

尾頁

跳至