婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章

同娘家住得近,又唔想留係到,日日返去到食飯先返,但仲有其他狀況,呢到唔計小朋友住左6個大人(6299,我,c6,姑9同佢老公,日日排隊沖涼洗衫,廚房更加唔使諗,試過大肚時排隊等刷牙等到兩點,洗衫冇位晾又唔干,所以係我生B前已經日日返娘家洗衫加沖涼,當然仲有其他因素唔想留係到,但冇能力搬

大宅

Theresa226 發表於 21-1-19 10:52
同娘家住得近,又唔想留係到,日日返去到食飯先返,但仲有其他狀況,呢到唔計小朋友住左6個大人(6299,我, ...

同老公住娘家得唔得?

大宅

2021可愛聖誕B勳章

sasaki_peach 發表於 21-1-19 12:22
同老公住娘家得唔得?

老公已經唔想我日日返去,我又唔係好想好似姑9咁,老公有比家用,又冇理由搬走

子爵府

回覆 Theresa226 的帖子

其實你自己同c6都傾唔掂數,你又覺得俾咗家用就唔應該搬,應該都無咩好做

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Theresa226 發表於 21-1-19 12:30
老公已經唔想我日日返去,我又唔係好想好似姑9咁,老公有比家用,又冇理由搬走
...

將家用比外家
返去住

大宅

2021可愛聖誕B勳章

HOPEFORBB 發表於 21-1-19 18:29
回覆 Theresa226 的帖子

其實你自己同c6都傾唔掂數,你又覺得俾咗家用就唔應該搬,應該都無咩好做

比家用同住其實我都覺得冇問題,但對我黎講完全生活唔到,但佢地覺得冇問題,我先會以我方式(返娘家沖涼洗衫)去生活,反而佢地覺得我有問題

大宅

2021可愛聖誕B勳章

長毛免 發表於 21-1-19 18:51
將家用比外家
返去住

我又唔想去到咁絕,我等緊姑9搬或者抽居屋 不過講緊以年計

男爵府

我明白你感受,何況一屋住咁多人,排隊沖涼都煩啦。
爭氣d,比心機揾錢買個細單位住。

男爵府

搬返娘家住都係解決方法。

大宅

2021可愛聖誕B勳章

siugocandy 發表於 21-1-20 21:47
我明白你感受,何況一屋住咁多人,排隊沖涼都煩啦。
爭氣d,比心機揾錢買個細單位住。

我地儲緊錢,姑9買左樓年底先收樓,但搬唔搬都未知,如果搬到時可能會好好多,基本上係佢地沖涼耐同多衫 咁嘅生活都已經咁耐,等多年睇下先

禁止訪問

大宅

2021可愛聖誕B勳章

lilymylove 發表於 21-1-21 16:04
娘家有位既話不如搬返娘家啦

娘家冇位 我由開始返娘家時,我99仲唱通街,樓上樓下看更,總之佢識嘅人都知我返去,因為每見到一個人(佢識我個小朋友,我唔識佢)都問“咦,又返婆婆到呀?”btw,如果我返去住,我諗我成世都唔會再見老公屋企d人

大宅

Theresa226 發表於 21-1-22 08:46
娘家冇位 我由開始返娘家時,我99仲唱通街,樓上樓下看更,總之佢識嘅人都知我返去,因為每見到 ...

我係你就唔會理99講乜,反而係同老公多啲溝通,等老公明白你嘅感受需要,老公撐你返娘家,99就自然收聲。

大宅

2021可愛聖誕B勳章

jojocatjojo 發表於 21-1-22 09:06
我係你就唔會理99講乜,反而係同老公多啲溝通,等老公明白你嘅感受需要,老公撐你返娘家,99就自然收聲。
...

老公就係撐我,比99係親戚group唱通街,d親戚走黎話我地,其實6299唔多理個仔,簡單黎講,我覺得地我似住緊劏房,仲要只係返黎訓,我自己會搞掂自己一切生活上嘅野,對99黎講,每個月記得比家用佢去打牌就夠

大宅

Theresa226 發表於 21-1-22 09:34
老公就係撐我,比99係親戚group唱通街,d親戚走黎話我地,其實6299唔多理個仔,簡單黎講,我覺得地我似住 ...

我見你話老公唔俾你日日返娘家,所以我以為老公唔撐你。
把口生係人度,寄人籬下就唯有閂埋對耳朵,同老公努力啲俾心機儲錢,終有一日搬走,就唔再需要睇人面色

大宅

2021可愛聖誕B勳章

jojocatjojo 發表於 21-1-22 09:40
我見你話老公唔俾你日日返娘家,所以我以為老公唔撐你。
把口生係人度,寄人籬下就唯有閂埋對耳朵,同老公 ...

好比心機努力緊,見住咁多人搬出去有自己屋企,真係好羨慕,我地都努力左一半,講真真係好辛苦,自己產後抑鬱都唔知好返未,係都呻下已經好好多,自己亦唔係最慘個個,多謝你同我傾計,黎緊會繼續努力

大宅

Theresa226 發表於 21-1-22 09:50
好比心機努力緊,見住咁多人搬出去有自己屋企,真係好羨慕,我地都努力左一半,講真真係好辛苦,自己產後 ...

無辦法,始終把口係人度,咪俾佢哋激親,我反而會笑笑口對住呢班人,同老公要更加恩愛,照返多D娘家,俾班人知道佢哋攪乜小動作都影響唔到我。
我以前都係同99住,99經常挑戰我,我左耳入右耳出,乜都扮儍扮唔知唔識,叫佢問自己個仔,知佢想同我講野時即刻帶耳機聽歌,唔同佢嘈亦唔理佢唔干涉佢生活習慣。
日久見人心,99後來知我性格你對我好時我可以對你更好,否則自尋煩惱自討沒趣(我以前成日整蠱佢架),依家見面都保持客客氣氣,和氣收場。你都可以好快有自己天地,加油!

翡翠宮

Theresa226 發表於 21-1-22 09:50
好比心機努力緊,見住咁多人搬出去有自己屋企,真係好羨慕,我地都努力左一半,講真真係好辛苦,自己產後 ...

你娘家又点睇呀?你日日返娘父母可以接受到嗎?有冇怨过?BB是你自己湊?

大宅

2021可愛聖誕B勳章

ngwong2 發表於 21-1-23 17:17
你娘家又点睇呀?你日日返娘父母可以接受到嗎?有冇怨过?BB是你自己湊?
...

我自己湊的,我媽媽都喜歡小朋友,冇怨過,我已盡量唔打搞到我娘家,有時幫手買野,一星期只留娘家食飯一日

大宅

2021可愛聖誕B勳章

jojocatjojo 發表於 21-1-22 10:25

無辦法,始終把口係人度,咪俾佢哋激親,我反而會笑笑 ...

你同我情況有d似,我地會努力架啦,連六合彩都唔放過,就係想快d搬走

首頁

尾頁

跳至