心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我最近一年睇好多嘢都唔順眼, 成日嬲, 滿口都係埋怨人嘅說話
眉頭長時間都係皺埋嘅..
我以前係好開心好樂觀嘅人, 成日hehehaha, 我都唔知自己點解變成咁
對老公, 我已經諸多不滿, 依家變到好似同佢無乜感情, 有時仲覺得要我照顧埋佢不如分開..
對仔女, 我覺得自己只係六七成時間忍受到唔發惡, 但係以前可以九成時間好溫和...
對工人, 我已經唔想再同佢講嘢, 以前我成日喺其他人面前讚佢好好... 依家我唔出聲唔話佢已經好忍得
對老爺奶奶, 直頭聽到佢哋把聲就忟...
依家WFH, 日日喺屋企, 所以對同事都無乜嘢...

我唔想咁樣, 成日叫自己relax, 叫自己冷靜.... 但係次次一有嘢唔順眼就忍唔住爆咗, 每一次都係爆完先覺得自己唔應該咁樣... 每次冷靜咗落嚟, 都覺得自己好衰好討厭...

點樣可以變返以前嘅我....

伯爵府

shayuyu 發表於 21-1-19 11:24
我最近一年睇好多嘢都唔順眼, 成日嬲, 滿口都係埋怨人嘅說話
我以前係好開心好樂觀 ...

放下!遇到有事情激發你情緒時,要轉個頭唔諗,深呼吸幾下。如果唔得就要離開呢個環境。夜晚臨瞓前抽時間打坐,做之前叫屋企人呢段時間唔好叫你住,做果陣雙腳盤坐(慢慢習慣)合上雙眼,放鬆自己意識、肌肉、思想,令自己唔諗嘢。期間可能有雜念在腦海浮現,唔好急,慢慢克服,可用深呼吸或意志力去克服。

大宅

kl1 發表於 21-1-19 15:40
放下!遇到有事情激發你情緒時,要轉個頭唔諗,深呼吸幾下。如果唔得就要離開呢個環境。夜晚臨瞓前抽時間 ...
多謝你
我會試吓你嘅方法

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁係咩事令你改變到依家咁? 我好少要求別人, 只要求自己要開開心心... 開心又係咁過, 唔開心又係咁過, 我唔會難為自己... 好多人和事都會過去... 幾開心同幾傷心的事都會比時間沖淡... 既然都係沖淡的一天... 咁個刻都唔洗咁肉緊同投入, 唔好令自己情緒大上大落... 情緒影響健康... 健康係非常重要的...

大宅

lojo11 發表於 21-1-19 17:18
咁係咩事令你改變到依家咁? 我好少要求別人, 只要求自己要開開心心... 開心又係咁過, 唔開心又係咁過, 我唔 ...

我都唔知因為乜嘢..
因為有咗? 因為產後抑鬱? 因為WFH? 因為疫情?

開心又係咁過, 唔開心又係咁過.... 呢句我以前成日同人講架.....

翡翠宮

shayuyu 發表於 21-1-19 17:44
我都唔知因為乜嘢..
因為有咗? 因為產後抑鬱? 因為WFH? 因為疫情?
的確疫情打亂左好多人的生活... WFH耐我都會比較心情差... 我有習慣去行山... 自己行... 睇下大自然景色, 心情會好D.. 你BB幾大?

大宅

lojo11 發表於 21-1-19 17:49
的確疫情打亂左好多人的生活... WFH耐我都會比較心情差... 我有習慣去行山... 自己行... 睇下大自然景色, ...

一個4歲半, 一個3個半月...

因為有小BB, 所以依家唔敢出街.. 日日都屈喺屋企..
雖然好想好想一個人出去行吓, 但係又唔放心工人一個人睇兩個小朋友... 我屋企又無長老幫手...

翡翠宮

shayuyu 發表於 21-1-19 18:03
一個4歲半, 一個3個半月...

因為有小BB, 所以依家唔敢出街.. 日日都屈喺屋企..
其實無長老幫手係好事... 4歲幾一定好可愛... 我就仔大了... 反而99變左BB, 要人照顧... 工人放假時我就一定要留家.. 個時都好灰... 人地新年幾日假可以去旅行... 但紅日對我黎講係灰色... 不過依家接受左現實了... 無唔開心了...

大宅

唉,絕對明白你,希望各方面做到自己要求,但好多時侯都係事與願為,身邊又無人明白自己處境,個種感覺日積月纍好似令自己個人成日處於一個好負面既狀態,失去左生活上既樂趣咁

大宅

lojo11 發表於 21-1-19 18:07
其實無長老幫手係好事... 4歲幾一定好可愛... 我就仔大了... 反而99變左BB, 要人照顧... 工人放假時我就一 ...

欣賞你... 會照顧奶奶...

我都想好似你咁睇得開。

大宅

無聊ba 發表於 21-1-19 21:34
唉,絕對明白你,希望各方面做到自己要求,但好多時侯都係事與願為,身邊又無人明白自己處境,個種感覺日積 ...

你直頭係講緊我想講嘅嘢

根本冇人明白,老公都唔明我成日咁憂心做乜

屋企同仔女大小事務同所有衣食住行已經夠我煩惱.. 仲未計份工...

點放開..

男爵府

shayuyu 發表於 21-1-19 23:13
你直頭係講緊我想講嘅嘢

「養兒方知父母恩」就係咁解。

生左舊义燒之後,你由人地嗰女,成為人地的母親,在你人生的字典入面,「放棄」呢兩個字已冇得再選擇,即使再難也要鑽過去。

學習做個成功的母親吧,在合適時候,就俾自己的心靈放空下,洗滌一下心靈,之後繼續努力面對問題,解決問題。

苦...總會過去的,人生冇咩歴練,將來邊有故事同下一代講?

加油啦

伯爵府

shayuyu 發表於 21-1-19 23:13
你直頭係講緊我想講嘅嘢

你應該係太大壓力

別墅

我諗你真係太大壓力,而家嘅環境真係令到好多人都會好擔憂,我自己都會係咁樣樣都睇唔過眼,就算幾唔放心都好自己一個出去做吓運動,行吓山,真係幫到架,如果去屋企附近行,最好唔好帶電話,靜吓。又或者睇吓書,我會儲存啲對自己有幫助嘅說話,得閒就睇吓,可以令自己平心靜氣啲~呢段我覺得幾有意思

別墅

Fayebbma 發表於 21-1-21 14:33
我諗你真係太大壓力,而家嘅環境真係令到好多人都會好擔憂,我自己都會係咁樣樣都睇唔過眼,就算幾唔放心 ...

寓清於濁:水至清則無魚,人至察則無徒
人無完人,每個人都有自己的優點,自然也有自己的缺陷,不可能做到完美無缺。如果非要要求別人做到十全十美,無疑是一種心理上很不成熟的表現。
水至清則無魚,人至察則無徒”。為人處世,待他人不可太過嚴苛,對別人弱點、過失,要盡量做到包容和理解。你可以做到清者自清,但不能要求每個人都和你一樣,寓清於濁的同時,保持自己的 清”就夠了,如果總覺得 舉世皆濁我獨清,眾人皆醉我獨醒”,那你就會活得很痛苦了。

大宅

Fayebbma 發表於 21-1-21 14:33
寓清於濁:水至清則無魚,人至察則無徒
人無完人,每個人都有自己的優點,自然也有自己的缺陷,不可能做到 ...

多謝你
我會學吓好似你寫咁樣諗... 希望我做到..

別墅

shayuyu 發表於 21-1-21 14:43
多謝你
我會學吓好似你寫咁樣諗... 希望我做到..

加油,現代女性真係要顧及好多嘢,唔係咁容易俾人明白到,所以自己要搵個平衡,我都唔係咁好嘅咋都會成日發癲

珍珠宮

你EQ學高D,有耐性D,睇開D...做人好化學的...
是可求醫?因情勢問題,會否更年期?睇中醫執下...

大宅

回覆樓主:

係咪更年期,睇下中醫

大宅

生完幾個月就更年期嘅咩?!?!?!?!?!

首頁

尾頁

跳至