自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐",到2:00我餓喇,又獨自去食下午茶。
晚上飯後我就睇書,仔就繼續陶醉於網上世界,相公就係超級電視迷,乜都睇得一餐,我就唔鍾意睇電視嘅;兩仔爺各有各"忙",食埋宵夜都凌晨至瞓;我睇書睇到10:00就瞓。
一間豆潤咁大嘅屋,住咗三個人,分別活於三種生活模式中。
本身性格鍾意躝街買嘢,但相公鍾意宅,我一出街就黑面、冷言冷語,我懶到唔想出聲唔想嘈,所以假期我都係響屋企望住條街發呆,一係瞓覺,仔就上網,相公就睇電視,我嘅活動範圍只係樓下快餐店、街市、超市;同我講得最多嘢嘅,就係餐廳侍應姐姐同賣菜姐姐;我好變態,好鍾意返工,雖然份工都係唔開心,但,總叫有個理由可以離開屋企10小時,放飯嗰一個鐘就係我最期待的自由時間,可以一個人周圍行;最討厭就係放假,因放假就等於坐監,嚟緊過年又要連坐4日監喇。~~呻完~~

lky3107    發表於 21-1-21 17:02
varievarie    發表於 21-1-20 10:38
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

公爵府

回覆樓主:

朋友您並不寂寞
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主, 我感受到你的無奈

BBJOJO    發表於 21-1-21 08:35

大宅

回覆 Giant 的帖子

我都同你一樣,好鍾意出街,同埋早睡早起。又係一家三口各自有自己嘅時間表😅

伯爵府

回覆樓主:

商量下放假多d一家人出去活動的安排

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

假日主動搞啲節目,叫佢地參加得唔得?

(當然係講疫情之後啦。)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

活左不同世界唔緊要, 最衰係要控制人地個世界, 仲咩唔比人躝街喎

BBJOJO    發表於 21-1-21 08:35
loved    發表於 21-1-20 11:23

男爵府

以前我都會就個男人唔出街,近幾年,佢由佢唔出街,我同個女自己出,或者同朋友出。
結婚唔代表要完全單方面去遷就對方。

伯爵府

廷廷媽 發表於 21-1-19 16:14
活左不同世界唔緊要, 最衰係要控制人地個世界, 仲咩唔比人躝街喎

同意

自己宅做乜要人都係咁?痴線

珍珠宮

回覆樓主:

我老公都係一出街就黑面。
佢成日話自己無唔高興
但睇見佢咁 都無mood
話改講咗好多次
所以好明你既感受
不過既然你個仔都大
咁不如你自己約朋友出去玩仲好啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我同個仔都係好唔同,佢後生唔瞓好閑事,但我就係睡寶寶12點前一定要瞓,
放假安排好活動因為佢唔起身,好多時去唔成,局住屈係屋企,仲要整野佢食,
其實無疫情我都係困係屋企,最多係附近食下野!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 21-1-19 16:05
我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐 ...

一家人互相包融到就無問題,,亞仔大左都會搬出去生活,但老公係一世,佢唔明要同佢傾多d, 咁先可以過人世

珍珠宮

畀面勳章

其實生活習慣真係冇得迫,,但係出街都唔比又真係幾尊制係咪因為疫情所以禁你周圍去? 定平時都係咁架

侯爵府

回覆樓主:

我放假一出街,佢口講冇嘢,但係其實唔想我出,又唔鍾意同我一齊出去喎!日子耐左,我頂唔順,歡迎佢同我一齊去,但佢唔想,我會照出。

水晶宮

Giant 發表於 21-1-19 16:05
我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐 ...

整個生態出問題喎.....

會否嘗試找出共通點?

子爵府

熱血金章

都正常嘅,始終係獨立個體,生活習慣未必一樣。
我仔仲細,老公又開早,晚上十點幾兩個男人就睡覺,反而我自己由細到大都比較鍾意夜瞓晏起,同老公生活左10幾年又冇乜衝突。

星期日我老公放假,但我瞓到11點,佢同個仔早起身,就自己搞掂早餐。我覺得係互相尊重包容,時間上又冇乜大影響嘅。

至於去街,好多男人都唔鍾意行街,行街都有目標買完就走,真係同女人好唔同,女人唔買嘢都鍾意Window shopping行幾粒鐘都冇腳軟

子爵府

廷廷媽 發表於 21-1-19 16:14
係喎, 點解另一半唔可以有自己生活模式?!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

落街散步聽下音樂輕鬆下...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

花生油子 發表於 21-1-19 16:26
其實生活習慣真係冇得迫,,但係出街都唔比又真係幾尊制係咪因為疫情所以禁你周圍去? 定平時都係咁 ...

與疫情無關;佢之前有講過叫我悶就去商場行吓,我say no,繼續坐監;佢就話俾我出又唔出...... 其實因為我唔想佢心情好時就皇恩大赦批准我出街,而我就要歡天喜地咁"接旨",相反亦然,所以既然坐監就坐到底,唔需要間中芍情括免。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

象牙宮

回覆樓主:

我都3個人,都3個世界!我老公鍾意出街左行右行,個仔只鍾意上網同訓覺,我就鍾意整野食同煲劇,咪放假就半日自己世界,半日就大家陪下大家咁過!我仔早起身8點幾就醒,有時放假我同老公比佢嘈醒話要食野,呢樣先麻煩

首頁
12345...8

尾頁

跳至