自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章

不如你自己間唔中請下假, 唔好話俾你相公知
自己去行下抖下氣, 咪唔洗要人"恩准", 行完仲要返去受氣
扮返工都係無可奈何, 但我唔會乜就唔做
咁樣屈就自己一世

伯爵府

2021勳章 環保接龍勳章

以前星期日都係12點先起身,
梳洗完, 再出茶樓飲下午茶.

近年真係改到,
假期都係8-9點起身,
鍾意係屋企食早餐.
我覺得各自有習慣係可以理解,
但都唔係改唔到.
睇下嗰習慣有無益, 同埋有無心.

公爵府

2021勳章

Giant 發表於 21-1-20 10:29
之所以"鍾意"返工,全因返工雖然都係唔開心,但總比囚禁響屋企困獸鬥好,起碼唔駛膽戰心驚...... 講開辦公 ...
唔係想令你唔開心, 但我覺得 Donki 係香港都開左好耐, 如果有人唔知香港 Donki, 我都有少少覺得奇怪架. 不過, 如果唔熟既, 就絕對唔會開聲話人. 樓主想要和同事熟絡, 可能都要了解多少少周遭的情況, 始終都要有共同話題呀! 至於家庭, 各人有各人的自由, 只要唔影響到別人, 如果另一半連去街都黑面, 實在太專制啦! 我一定唔妥協, 大返佢轉頭!

男爵府

2021勳章

忍係唔可以長期,一爆會一發不可收拾
建議你拉佢陪你出街,次次拉,佢會唔想,唔肯,怕你煩,會寧願你自己去街,佢黑臉就埋怨佢唔同你一齊去,慢慢佢都冇聲出
一係定咗一星期出去幾多次,唔理佢黑臉,若無其事平常一樣,慢慢佢習慣左,知道黑臉都冇用

水晶宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Yibu 發表於 21-1-20 11:44
唔係想令你唔開心, 但我覺得 Donki 係香港都開左好耐, 如果有人唔知香港 Donki, 我都有少少覺得奇怪架. 不 ...

我都已是在職人仕,但都依然跟社會脫節,好想知道原因...

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mercurycc 發表於 21-1-20 10:58
一家人各自生活模式無問題,
但你老公無專重你,
諗起香港愛情故事白彪,

我冇睇,但睇過少少預告片,白彪跟龔慈恩嘅標題係"相愛容易相守難",我睇到都身同感受,好感慨!

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

公爵府

2021勳章

Giant 發表於 21-1-20 14:17
我都已是在職人仕,但都依然跟社會脫節,好想知道原因...
返工可能太專注工作,或者留意多D新聞

大宅

回覆 Giant 的帖子

我都想有個咁規律嘅人係屋企,帶動全家人早睡早起,你老公唔知寶

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

基本上每個人,都有自己既星球,只要肯互相尊重,大家溝通好,有需要時一起,而當對方想單獨時俾空間,就可以和平共處。我家和樓主相反,老公早睡我愛靜夜,他愛行山,我怕腳痛,所以一齊生活之餘會各有作息時間,但亦會偶然倍下另一伴,叫做搵到適合既相處方式。

象牙宮

2021勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同一屋簷下,各自有空間冇問題,但大家唔溝通就有問題了,只會各自越走越遠。

公爵府

2021勳章

Giant 發表於 21-1-19 16:05
我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐 ...
其實我同你的差唔多,不過我喜歡做我自己的事,屋企幾位,我也唔理架,佢地餓咪食野,有時候,我也叫埋老爺出去食早餐,因為習慣了早起...不過有時佢地都唔食,一食就係DINNER了,我之前的時間去行街...買野..我也好LIKE我份工,因為同事好...
好得心應手...係屋企其實好多野做,做極唔完...

伯爵府

2021勳章

不如你唔好理佢,照自己去街,去完心情會靚d架。
你咩年紀?Donki新開時我都唔知,人地講,我咪上網查。我覺得呢個年代已好好,善用互聯網,唔會脫節架

我老公都唔中意無所事事行街,不過暫時都會陪我,即使將來佢懶唔陪,我都會享受獨自行街的樂趣,人生話長唔長,話短唔短,要搵到令自己開心的事情,咁先唔會白過

子爵府

2021勳章

改變一下自己 例如早餐自己食
午餐等埋一家先食囉 (肚餓自己食少少先)
我未見過一家人係咁

別墅

各有各做自己野無問題呀

琥珀宮

2021勳章

Giant 發表於 21-1-20 14:21
我冇睇,但睇過少少預告片,白彪跟龔慈恩嘅標題係"相愛容易相守難",我睇到都身同感受,好感慨!
留意到好多夫婦都係咁,
只係另一半可能習慣唔覺得有問題,
加油!

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

一家人咁樣有咩意思

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最大問題係個男人!!! 管住晒!!

男爵府

2021勳章

Giant 發表於 21-1-19 16:05
我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐 ...
佢有佢睇電視,你有你出街唔得咩?

伯爵府

2021勳章

Giant 發表於 21-1-20 11:02
其實我非常enjoy孤獨的,平日返工鍾意一個人食lunch,鍾意食乜都得,唔食又得,一堆人食等位耐之餘仲要左 ...

你的處境,十分像我。

男爵府

2021勳章

hnh_mami 發表於 21-1-19 17:24
我前夫都係咁,佢鐘意宅打機,咁我自己帶小朋友出去,又話我掉低佢,好啦叫埋佢去,次次都姿整遲出門,攪 ...

感受到你份輕鬆

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊