自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Panda366 發表於 21-1-20 19:48
佢有佢睇電視,你有你出街唔得咩?

如果得嘅,我就唔駛上嚟呻了~
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

完全明白你感受,我又係有個自閉宅C6,淨係鍾意喺屋企打機、睇youtube同訓,同佢出街多人少少逼少少就發癲;最慘係同佢去旅行,又唔願行又乜都唔食,我已暗暗決定唔再同佢單獨去旅行

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

杜小田 發表於 21-1-20 22:49
我以為電視迷都係老人家嚟
你老公唔上網, 唔用 APPS 的?

佢唔上網,只會間中無聊就玩吓手機遊戲,佢最討厭機不離手的人,所以之前我有玩手機的,自俾佢話過幾次之後就剷咗幾個比較"困身"的遊戲,而家少咗玩手機喇,響佢面前都只係有時急需時 (如覆whatsapp、PPS交貴、search資料... 至會用十零分鐘) 朝早出門100%電量,收工返到屋企都仲有8x%。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

你地無人肯踏出第一步⋯⋯試下,可能會唔同曬

時間帶走一切
唯獨不帶走我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Giant 發表於 21-1-21 11:33
佢唔上網,只會間中無聊就玩吓手機遊戲,佢最討厭機不離手的人,所以之前我有玩手機的,自俾佢話過幾次之 ...
因為人地幾句說話就呢樣唔做果樣又唔做
咁樣活, 不累嗎?

我EX又係呢類人, 成日好多說話,
出到街想食個雪糕都話對身體唔好唔俾我食
成日想控制人地做乜唔做乜
好在無再一齊

伯爵府

Giant 發表於 21-1-19 16:05
我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐 ...

你簡直同我一樣,全屋得幾百尺住佐三個互不相干既人

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

sasa@uk 發表於 21-1-21 04:34
咁你c6 鍾唔鍾意睇戲? 或者等疫情好返就去睇場戲
男人出街鍾意有目的,漫無目的咁行佢地唔會鍾意
你搵d ...

以前拍拖時就所有上畫嘅戲都睇晒,而家呢... 對上一次入戲院... 都... 應該係10年前以上。
行Donki?? 我已經知道真係得個"行"字,一定光速"巡舖"就走,樣樣都話冇人食,得個擺字,唔好買。(在我嚟講就不如唔好去好過喇)

LeBlue    發表於 21-1-22 00:15

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

大將軍 發表於 21-1-21 04:19
你有私人時間,但係好脫節咁
Donki 為例,我住外國五六年冇返過香港都知有幾間
其實係咪要搵返自己生活,除 ...

唔怕同妳講,我冇乜朋友架,因之前生咗阿仔,冇工人又冇四大長老幫忙,每朝送佢去幼兒園就返工,收工就去接佢返屋企,煮飯食飯跟吓功課沖埋涼就瞓,假期就會預備定一星期的餸菜,朋友都逐漸少D少D再少D... 疫情前一年都有2、3次出去食吓飯嘅,而家就當然一次都冇啦。
所以,基本上我冇朋友、冇興趣(唯一興趣係躝街)、冇話題... 可以話我係 "生存",而非 "生活"。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

domantai 發表於 21-1-21 04:45
既然佢地11點先起身,而你又朝早7點就起身,其實都有幾個鐘時間可做自己野丫,咪出去行下山
...

一個人去行山,到時又話我借題發揮發脾氣架喇

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

rose-mag 發表於 21-1-21 05:30
樓主介意講你老公咩年紀嗎?佢係一直都咁,定係近年至係咁專制?會唔會係男人更年期?佢係做開主管級,所 ...

5X歲,因係家中獨子 (其餘都係女),自小都可以響家中稱皇,全家人都就晒佢,所以係一個非常以自我為中心嘅人,佢講嘅嘢一定啱,永遠都係錯在別人;不過呢幾年情況更甚。佢嘅工作都係食物鏈最低層,但好命,大部份同事、上司都好肯就佢。
我都明白,鍾意一個人時佢放個屁都係香嘅,相反亦然;一盆己淍謝的花,只在於邊個願意先放手攞去掉而矣。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

20162016 發表於 21-1-21 06:28
你平時有冇節目㗎?定係只有去返工、茶餐廳、屋企?

全中!我平日節目係返工、放工、煮飯、洗碗、沖涼、瞓覺...
星期六就食早餐、發呆、午餐、發呆、晚餐、瞓覺...
星期日就食早餐、買定一星期的餸、午餐、到超市上貨、晚餐、瞓覺...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ahjoechan 發表於 21-1-21 08:50
原來世上(emoji)️另一個我,全屋冇人講嘢,有時只係我自己同貓仔講野,sister,you are not alone。
...

有貓貓作伴,都好丫

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

selinako^^ 發表於 21-1-21 08:52
c6都係…去街去得耐就叫頭痛,唔舒服,頭暈…好似就快唔得咁
返到屋企開著電腦或者煲c9劇就精神晒╮(‵▽′ ...

男人老狗出街嗌頭暈,男版林黛玉,笑C我~~ (sorry)

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

時思沙沙 發表於 21-1-21 10:59
完全明白你感受,我又係有個自閉宅C6,淨係鍾意喺屋企打機、睇youtube同訓,同佢出街多人少少逼少少就發癲 ...

我都係,唔會同佢去旅行,佢鍾意去就自己同朋友去,當放生我幾日。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

littlefunpig 發表於 21-1-21 11:37
因為人地幾句說話就呢樣唔做果樣又唔做
咁樣活, 不累嗎?

當然攰,真係好攰,攰到連聲都唔想出。相公就係一個控制狂,真係細小到食d乜都管住架,基本上佢唔鍾意嘅嘢就冇諗過別人鍾意,相反佢鍾意嘅嘢就覺得別人應該都要鍾意;例如佢鍾意睇電視,我唔鍾意就覺得我唔啱,做人應該要睇電視的;佢係個成日會熱氣嘅人,就覺得每星期飲涼茶係正確的,唔理妳飲到頭暈肚瀉。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我又未至於好似樓主咁....但c6放左工都係食,玩,訓.....仔就陪爸爸,爸爸又陪佢

我地係星期日放假先煩,因為唔知去邊度好

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

但樓主又好似講緊我99屋企咁.....

食完飯各自修行

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Giant 發表於 21-1-21 13:29
5X歲,因係家中獨子 (其餘都係女),自小都可以響家中稱皇,全家人都就晒佢,所以係一個非常以自我為中心嘅 ...

怪不得,到男人更年期年紀,又從小被驕縱,真係難為你忍佢咁耐,仔都大啦,你真係要好好對自已,搵d可以令開心嘅嘢做吓,人生苦短呀。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hohoho36 發表於 21-1-21 11:48
你簡直同我一樣,全屋得幾百尺住佐三個互不相干既人

"互不相干",形容我一家真係貼切不過

男爵府

明白到你的無奈,不需為任何人,為自己而加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至