自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

2021勳章

cy101 發表於 21-1-20 19:47
最大問題係個男人!!! 管住晒!!

係囉. 老公又唔願郁, 老婆自己出街都要俾說話聽. 好冇癮.

男爵府

2021勳章

Giant 發表於 21-1-19 16:05
我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐",到2:00我餓喇,又獨自去食下午茶。
晚上飯後我就睇書,仔就繼續陶醉於網上世界,相公就係超級電視迷,乜都睇得一餐,我就唔鍾意睇電視嘅;兩仔爺各有各"忙",食埋宵夜都凌晨至瞓;我睇書睇到10:00就瞓。
一間豆潤咁大嘅屋,住咗三個人,分別活於三種生活模式中。
本身性格鍾意躝街買嘢,但相公鍾意宅,我一出街就黑面、冷言冷語,我懶到唔想出聲唔想嘈,所以假期我都係響屋企望住條街發呆,一係瞓覺,仔就上網,相公就睇電視,我嘅活動範圍只係樓下快餐店、街市、超市;同我講得最多嘢嘅,就係餐廳侍應姐姐同賣菜姐姐;我好變態,好鍾意返工,雖然份工都係唔開心,但,總叫有個理由可以離開屋企10小時,放飯嗰一個鐘就係我最期待的自由時間,可以一個人周圍行;最討厭就係放假,因放假就等於坐監,嚟緊過年又要連坐4日監喇。 ...

我以為電視迷都係老人家嚟
你老公唔上網, 唔用 APPS 的?

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

似同屋多過家人

子爵府

2021勳章

我都係,女都大,唔願出街,成日對住手機,哈哈哈!c6放假除買外賣,都唔鍾意出街,我悶就自己出街行或者約下朋友,行到差唔多就買外賣返去

大宅

2021勳章

C6轉左夜更,令到我生理時鐘都大反轉

子爵府

2021勳章 親子王國15週年勳章

你有私人時間,但係好脫節咁
Donki 為例,我住外國五六年冇返過香港都知有幾間
其實係咪要搵返自己生活,除咗公司同屋企以外?留意下身邊嘅嘢,搵d朋友,搵d興趣?
當一個人悶就會專注諗d負面嘅嘢

珍珠宮

2021勳章

我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐 ...

咁你c6 鍾唔鍾意睇戲? 或者等疫情好返就去睇場戲
男人出街鍾意有目的,漫無目的咁行佢地唔會鍾意
你搵d 節目同佢去做下
你話未去過 Donki, 如果叫佢陪你去行一轉Donki 佢ok 嗎? 去完就返屋企。
每次出街搵一個目的,去完返屋企
大家建立多點共同回憶先會多d 話題

別墅

2021勳章

回覆樓主:

既然佢地11點先起身,而你又朝早7點就起身,其實都有幾個鐘時間可做自己野丫,咪出去行下山

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Giant 發表於 21-1-19 19:07
我而家同相公講嘢都會小心謹慎,客客氣氣,唔該前多謝後,掛以微笑面孔,態度就與同事、上司間相處無異; ...

樓主介意講你老公咩年紀嗎?佢係一直都咁,定係近年至係咁專制?會唔會係男人更年期?佢係做開主管級,所以咩都要管?希望你唔好介意我問咁多,想了解下,睇下會唔會搵到原因,如果太私人的話,唔答都冇問題架。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

2021勳章

Giant 發表於 21-1-20 14:17
我都已是在職人仕,但都依然跟社會脫節,好想知道原因...

你平時有冇節目㗎?定係只有去返工、茶餐廳、屋企?

男爵府

2021勳章

Jhar 發表於 21-1-19 17:14
大家尊重各自空間,冇嗌交,又不至於太差
老夫老妻的生活方式, 冇話唔好, 可能呢一種方式先可以長久, 雖然不完美, 但都係一種折衷嘅方法

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我老公都係呀,星期日瞓到好晏,又要賭馬,所以星期日都係多數留喺屋企,我慣咗早起身,我自己食少少早餐先,等到佢起身食早午餐,如果出街,佢都趕住返屋企刨馬,趕頭趕命咁,所以而家都好少同佢去街,但我話自己出街佢又要跟住,出到去又趕住返屋企

我而家通常都係星期六放假,我自己去行飽佢,星期日就宅在家

大宅

2021勳章

我習慣早睡早起,放假都依舊7:00就起身梳洗然後獨自去食早餐;兩仔爺就鍾意晏睡晏起,11:00至起身去食"早餐 ...

我同你的生活習慣真係好似呀。

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

一個媽,生三個囝囡,也各有不同性挌,可況一對夫婦。耍白頭到老。耍真心去接纳對方,吾需要委屈自己,如果我係你,我會早一晚,告訴他。明天出一出去,買嘢,俾定心裡準備佢,又吾好去太耐,三,四小時就回家,回家前,又打電話問下老公,有無嘢想買呀!今晚想吃什麼,條界線,妳可以隨時主動的,男人大部分吾細心,妳吾主動,只會嬲死自己,再配合女人的胡思亂想,萬一,一有 誘惑,好易出现問題的,另外,摟主,現在疫情之下,妳吾煲下劇,我看你所說,吾洗星期六日,照顧老人家,又吾洗家務,又吾冼教囝做功課,又吾洗陪囝補習,有咁多空間,應該係幸福中的寂寞

子爵府

2021勳章

我家情形一樣,不過係我晏睡晏起,倆仔爺早睡早起。我喜歡宅係家,倆仔爺喜愛郊遊。

寶石宮

2021勳章

Giant 發表於 21-1-19 16:51
與疫情無關;佢之前有講過叫我悶就去商場行吓,我say no,繼續坐監;佢就話俾我出又唔出...... 其實因為我 ...

我明白你嘅意思
出街係為咗自己開心 唔係要對方特赦,
其實我諗我會選擇做自己開心做嘅嘢當然唔足及對方嘅底線,
人生苦短,無謂為咗對方綁住自己嘅一生!
當然我唔係叫你做啲驚天地泣鬼神嘅事,落街行下,食下嘢 做 d自己開心下既野!
幸福可以好簡單

男爵府

2021勳章

原來世上(emoji)️另一個我,全屋冇人講嘢,有時只係我自己同貓仔講野,sister,you are not alone。

男爵府

2021勳章

littlecar 發表於 21-1-19 16:24
我同個仔都係好唔同,佢後生唔瞓好閑事,但我就係睡寶寶12點前一定要瞓,
放假安排好活動因為佢唔起身,好 ...

Me too

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

c6都係…去街去得耐就叫頭痛,唔舒服,頭暈…好似就快唔得咁
返到屋企開著電腦或者煲c9劇就精神晒╮(‵▽′)╭
10幾分鐘前係街發生乜事? 發生乜事呀?冇呀!乜都冇發生過!
我成日話佢有電腦蟲咬佢,中“”電腦毒“”太深

侯爵府

好媽媽勳章

朋友您並不寂寞

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊