自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

急問, 請問有無人小朋友做過 invisalign first 兒童隱適美箍牙呀?

剛consult咗個牙醫, 要$25000.
見無咩人講, 請問是正常價嗎?

有無介紹?

網上完全找不到香港cool invisalign first的comments.

幫手up up ~~

唔該晒!

子爵府

25000應該算平?早幾日帶女睇牙,兒童隱適美牙醫報4萬幾。

子爵府

apple_cake868 發表於 21-1-19 20:55
急問, 請問有無人小朋友做過 invisalign first 兒童隱適美箍牙呀?

我想問問你係邊位牙醫,可pm嗎?

複式洋房

milkteabb 發表於 21-1-19 20:59
25000應該算平?早幾日帶女睇牙,兒童隱適美牙醫報4萬幾。

x2

問下包幾多個cool, 幾長時間

大宅

apple_cake868 發表於 21-1-19 20:55

deleted, quote錯嘢

大宅

你女女幾歲? 我仔仔7 歲, 但佢已經甩咗8 隻牙la.
invisalign first係專for換牙小朋友, 我香港網頁都揾唔到太多資料, 見台灣網就多人講

https://www.inahodental.com.tw/project/invisalignfirst

大宅

milkteabb 發表於 21-1-19 21:00
我想問問你係邊位牙醫,可pm嗎?

我黎緊下星期會帶阿仔再consult多個牙醫, ok 的話我下星期pm你。

大宅

skbk 發表於 21-1-19 21:01
x2

問下包幾多個cool, 幾長時間

我指的是 invisalign first,專for 換牙期的小朋友,不是普通隱適美,invisalign first 是2019年初出的新技術, 主要目的是擴大牙弓, 等恆齒夠位出。 有機會之後仲要再cool牙ga(即要再比錢 -_-) .但如要再cool 都唔駛脫牙, 同埋會簡單d.

大宅

$25000 未包 retainer, 未包洗牙。

複式洋房

apple_cake868 發表於 21-1-19 22:31
我指的是 invisalign first,專for 換牙期的小朋友,不是普通隱適美,invisalign first 是2019年初出的新技 ...

yes, 我小朋友7歲 好似收4萬幾左右

大宅

醒目開學勳章

我呀仔cool緊,全期好似係1年半(唔太記得),都係$25000,tst 林醫生,大約三個月返去覆診一次,而家箍緊進度幾好

男爵府

我見到台灣四胞胎同蘋果西打都箍緊,請問香港邊度有牙醫會做呢種?

大宅

arale_ng 發表於 21-1-19 23:39
我呀仔cool緊,全期好似係1年半(唔太記得),都係$25000,tst 林醫生,大約三個月返去覆診一次,而家箍緊 ...

幾多歲可以開始cool? 痛唔痛㗎?

大宅

$25000 算好平

大宅

醒目開學勳章

回覆 peggy_pigpeg 的帖子

呀仔大約10歲cool,本身諗住join myobrace 既,醫生睇完話唔得,因為已經差不多甩晒啲乳齒,得返一兩隻未甩,頭個一兩副唔難適應,初初帶嗰陣時未加attachment, 加咗就會緊啲

大宅

arale_ng 發表於 21-1-20 00:38
回覆 peggy_pigpeg 的帖子

呀仔大約10歲cool,本身諗住join myobrace 既,醫生睇完話唔得,因為已經差不多 ...

多謝您回覆啊! 我都想了解多d myobrace. 我consult的牙醫完全無講其他方法, 只叫仔做invisalign first. 可否知道那個牙醫可consult myobrace? pm您!

invisalign返學都要戴住, 我仔超混亂, 又污嘈 , 我怕佢食完嘢唔識清潔好d牙齒就戴invisalign, 又怕佢係學校會整唔見。

我consult那個牙醫都係tst. invisalign first 要 $25000 , 但洗牙要$800 , 要洗2次。 retainer就要$2000x2. 要開始前一次過比晒, 又催我快d 決定,感覺好hard sell. 但環境就一流, office 好靚!

myobrace是否在屋企戴就得?

子爵府

apple_cake868 發表於 21-1-19 22:30
我黎緊下星期會帶阿仔再consult多個牙醫, ok 的話我下星期pm你。

我女7歲半呢,佢換左6隻牙,好呀等你pm

大宅

醒目開學勳章

回覆 apple_cake868 的帖子

因為而家疫情,喺學校基本上好少食嘢,所以佢都係會帶到放學返嚟,醫生都建議你最少要帶20個鐘,一開始佢哋話個口好大浸膠味,比較麻煩係朝頭早食完早餐之後帶返嗰陣時,要預備定牙線棒,水,同埋佢哋每副cool帶一個星期,污糟程度唔算太大,至於myobrace, 我另外一位小朋友就係夜晚帶住佢瞓,會比較難適應,佢會叫你download個 Apps去做肌肉訓練

大宅

apple_cake868 發表於 21-1-19 22:30

Update一下進度先, 我小朋友前牙擠擁,後面有隻乳齒缺牙,問過普通牙醫,有d 話要出晒恆齒先箍牙, 牙科保健又係咁講, 我已consult 咗2個做箍牙的牙醫,佢地唔係咁講, 而家同之前唔同ga la,多咗好多新嘢!有myobrace , 又有invisalign first, 台灣網頁就多d資訊,香港其實都幾落後, 唔多牙醫有做,我share 只係想比多d 人知唔好錯失小朋友黃金矯齒的機會(7歲-10歲左右,視乎換牙快慢) 。
都有好幾個媽媽pm 我, 我唔續一覆la, 雙職家長比較忙,見諒, 暫時consult 了兩個有做invisalign first 的牙醫,等我整理一下,遲下再update大家consult完的價錢, 希望比大家一個參考。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

apple_cake868 發表於 21-1-25 18:27
Update一下進度先, 我小朋友前牙擠擁,後面有隻乳齒缺牙,問過普通牙醫,有d 話要出晒恆齒先箍牙, 牙科 ...

樓主有新update 未?因為我仔仔都要做 但我又係搵唔到資料

首頁

尾頁

跳至